01-09-2011, 10:43
|
|
|
|
חבר מתאריך: 25.10.01
הודעות: 16,971
|
|
|
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי DimaX שמתחילה ב "תואר בהנדסת תעשיה וניהול - מישהו יודע עליו משהו?"
דימקס,
המון זמן לא דיברנו ואני רוצה לברך אותך שהגעת לשלב החשוב הזה שבו תתחיל לפתח את הקריירה.
אני חש הזדהות עם כל ההתלבטות שקיימת בך בנושא תעשייה וניהול - הייתי שם פעם. גם אני התלבטתי קשות אם ללכת למסלול של תעשייה וניהול וגם אני לא ממש הצלחתי להבין מה זה באמת אומר.
היום, אחרי שאני מכיר מעט את התעשיה - אני יכול להרשות לעצמי להסביר קצת.
לפני שאענה על השאלות, קצת הסבר - הנדסת תעשייה וניהול הוא מקצוע שמטרתו להכשיר אדם לתפקיד ניהולי עם רקע בתחום טכני כלשהו הקשור לתעשייה. המושג המרכזי בתחום הזה הוא "יעול". כמהנדס תעשיה וניהול, תפקידך יהיה לדעת באילו שימושים תוכל ליעל את פעילות המערכת ועל ידי כך להשיג רווח רב יותר לחברה.
הנדסת תעשייה וניהול, בכל ההתמחויות וכמו כל מקצוע הנדסי אחר, מתחילה בלימודי בסיס בפיזיקה, מתמטיקה וכמו כל מקצוע ניהולי אחר, מתחילה בלימודי בסיס בכלכלה וניהול. ההתמחויות זה כבר תוספת לבסיס של התואר - כך שבגדול אתה לומד את הרקע הבסיסי של התחום ולא יותר מזה.
לגבי השאלות שהעלת:
1. התשובה היא חד משמעית לא. יש מקצועות אחרים שמטרתם להכשיר מתכנתים. ההתמחות נותנת לך רקע בסיסי בתחום לא על מנת להחליף את המתכנת - אלא על מנת שיהיה לך מושג מקצועי בתחום. בגדול, המשמעות של התמחות במערכות מידע היא לדעת אילו סוגי מערכות קיימות ואילו מערכות יכולות להביא לייעול המערכת הארגונית.
2. בתחום התפ"י / ניהול ייצור - אני אתן לך דוגמא מהמקום שאני נמצא בו כרגע:
- במפעל קיימות 12 עמדות של כרסום - חלק ממוחשב וחלק ידני, 4 עמדות של חריטה - חלק ממוחשב וחלק ידני, 2 עמדות של השחזה, 2 עמדות של ביקורת, עמדה אחת של ריתוך, 2 עמדות של הרכבות ועמדה אחת של צבע.
- מגיע פרויקט שזמן האספקה שלו ידוע. ידוע גם שהפרויקט מורכב מהרכבה אחת, שמורכבת מ10 פריטים - 2 מהם הם רכש חיצוני ו-8 מהם הם בעיבוד שבבי. ההרכבה צריכה לעבור ריתוך בכמה מקומות, ציפוי, צבע והרכבה. לוחות הזמנים עבור כל פריט ידועים.
- מאחר וזהו לא הפרויקט היחידי במפעל ויש עוד מלא כאלו - אתה צריך לדעת איך לתפעל הייצור כך ש:
א. תעמוד בזמני האספקה הנדרשים ללקוח
ב. לא תיצור "בטלה" באף עמדה (שהרי הרתך לא יוכל לרתך את החלקים אם הם לא גמורים)
ג. תעמדו בכל הדרישות בזמן הקצר ביותר
- איש התפ"י הוא זה ששולט למעשה על כל התהליכים במפעל. הוא לא מחליף את הנדסת הייצור ואת השיווק שקובעים את סדר הפעולות ואת זמני האספקה - אבל תפקידם לסדר את כל מרכיבי הפרויקטים בייצור ולקחת בחשבון גם את הפעולות שמבוצעות מחוץ למפעל, כך שהתפוקה תהיה מקסימלית ויהיה אפשר לייצר את כל הפריטים בזמן ולהתריע כשהדבר בלתי אפשרי.
בתחום מערכות מידע - אני פחות בקיא, אבל ממה שאני יודע התפקיד העיקרי במערכות מידע הוא תפקיד שנקרא מנמ"ר שהוא בעצם מנהל מערכות המידע בארגון. מדובר על ארגונים גדולים שבהם למערכות מידע תפעוליות / מערכות מידע תומכות החלטה / מערכות מידע ניהוליות יש משמעות כבדה על רווחי הארגון. המשמעות היא לדעת איך לבצע שילוב מערכות נכון, אילו מערכות נדרשות ואיך אפשר לייעל את הקיים.
3. התחום של תעשייה וניהול הוא תחום מבוקש, אבל קיימות שתי בעיות מרכזיות:
א. התחום מוצף בבוגרים. זה תחום מאוד כללי, כך שהרבה מאוד מועמדים בוחרים ללכת אליו וכמות המסיימים בכל שנה הוא עצום.
ב. התחום אינו מוגדר. למעשה, אין בתחום הזה מחסום כניסה לבעלי תפקידים אחרים בתעשייה. כך למשל, את תפקידי התפ"י יכולים לבצע גם מהנדסי מכונות ואת תפקידי המנמ"ר יכולים לבצע גם מהנדסי תוכנה.
לגבי השאלה על ההנדסאי - בכל תחום הנדסה, היכן שיש תפקיד שאינו דורש ניסיון רב או נסיון טכני רב, קיימת דרישה חופפת בין המהנדס להנדסאי. צריך לזכור שההנדסאי הוא גם זול יותר מבחינת הארגון ויש כאלו שמעדיפים לקחת הנדסאי עם ניסיון רחב מאשר מהנדס עם ניסיון קטן יותר.
4. העבודה במפעל היא מגוונת. מהנדס תעשייה וניהול הוא לרוב איש בעל רקע טכני וניהולי כאחד וככזה הוא יכול להתקדם כמעט לכל תפקיד בתוך הארגון, ממנהל תפ"י, מנהל שיווק ועד לסמנכ"ל שירות לקוחות ואפילו מנכ"ל. התפקיד היחיד שהוא אינו יכול להתקדם אליו הוא תפקיד הנדסי טהור - כמו מהנדס ייצור או פיתוח, שאותו יבצע לרוב מהנדס מקצועי בתחום הרלוונטי - מכונות, חשמל ואלקטרוניקה וכו'.
5. כפי שהסברתי בתשובה מס' 3 - יש היצע רב מאוד. בכל מקרה, צריך לזכור שבראיון עבודה לא מחפשים רק את הטייטל של מהנדס תעו"נ - אלא גם לבחון את האישיות שלך ולכן, יכול להיות שהשוק מוצף במהנדסים ובכל זאת תמצא עבודה בקלות ויכול להיות שיש מישהו אחר שנמצא בשוק מבוקש עם מעט מאוד מהנדסים ויקח לו חודשים למצוא עבודה.
6. אני מציע לעשות את זה בדרך הקשה ובדרך הקצת פחות קשה. הדרך הקצת פחות קשה היא לפנות למוסד ולבקש מהם אם אפשר לתת לך לדבר עם בוגר כלשהו של המוסד שיתן לך קצת רקע בנושא. באריאל עשו את זה איתי הרבה פעמים - התקשרו אלי מהמוסד ושאלו אם אפשר להפנות אלי מישהו שמתעניין במקצוע וכשהסכמתי הוא התקשר לשאול שאלות. הדרך הקשה יותר היא פשוט ללכת עם ביטחון למפעל X (מפעל בינוני יותר פשוט ממפעל גדול), להציג את עצמך בתור מתעניין בלימודי הנדסת תעשייה וניהול ולנסות לדבר עם המהנדסים במקום. לרוב, ישמחו לספר לך (במסגרת אבטחת מידע) מה התפקיד שלהם וכך תקבל התרשמות.
אני מקווה שהסברתי את עצמי נכון ואני יודע שזה קצת ארוך - אבל זה מאוד חשוב, לטעמי.
דרך אגב, תוספת קטנה - תעשייה וניהול ומנהל עסקים הם תחומים די חופפים ואת שניהם תמיד אפשר לעשות בתואר שני. כלומר, אם תחליט ללמוד הנדסת כימיה לצורך העניין ותרצה להשתלב גם בתחומי התעשייה וניהול - תוכל לעשות זאת בתואר השני - מה שלא תוכל לעשות הפוך. כלומר, לא תוכל ללמוד הנדסת תעשייה וניהול ואז לעשות תואר שני בהנדסת כימיה.
בהצלחה - ועדכן אותי מה עשית
_____________________________________
-----------------------------
S e g m a n y
|