עם ובלי קשר לאירוע חדירת המל"ט האירני רציתי להעלות רעיון (שאני מניח שאיננו חדש כלל) בדבר שימוש בבלונים קשורים לקרקע הנושאים עימם מכ"מ (ואולי במקביל גם אמצעי תצפית אופטיים מתקדמים) אשר נועדו לזהות מטרות אוויריות קטנות בעלות חתימה נמוכה.
כמה שאלות:
1. האם הנושא נבחן בעבר ומה היו המסקנות (אם אלו יצאו החוצה כמובן).
2. באיזה גובה צריך בלון כזה להתמקם בשביל לספק כיסוי אופטימאלי (נניח ונרצה לכסות את כל גבולות המדינה והלאה כמה בלונים כאלו נצטרך) והאם גובה כזה הוא אפשרי מבחינת משטר רוחות וחוזק הכבלים.
3. האם אכן יש יתרון בקשירה של הבלונים לקרקע וביכולת להעביר אליהם חשמל רציף ובעוצמה גדולה (בניגוד למשל לפלטפורמות אויריות דוגמת מטוס או מל"ט נושא מכ"מ שם יש מקור כח נישא המוגבל בעוצמתו).
בתגובה להודעה מספר 4 שנכתבה על ידי Taurus84 שמתחילה ב "Jane's כתבו בעבר שחיה"א שלנו..."
מעניין - אם למישהו יש דרך למצוא את הידיעה (JANES לא תמיד נגיש לכולם) יהיה מאד מועיל.
אני מניח שלא פורסם באופן יותר מדויק מה הטווח/יכולת הגילוי של הבלון (נניח זיהוי כלי מעופף בעל חתך מכ"מי של מטר ממרחק של 100 ק"מ - אני סתם זורק - עם מכמ"ים קרקעיים ראיתי מידע רשמי כזה לפעמים).
נ.ב. חיפוש קצר מצא את זה בג'יינס אבל זה כנראה רק משהו מאד חלקי. פה יש מידע נוסף - הייתה מסתבר תקרית עם המכ"ם הזה שנמכר להודו - לא הבנתי האם הבעיה הייתה בתפעול לקוי של ההודים או בבעיה במכ"ם או בשניהם.
בתגובה להודעה מספר 7 שנכתבה על ידי double_o שמתחילה ב "יש כתבה די גדולה על היחידה..."
מעניין מאד - תודה.
בקישור הקודם שהבאתי דובר על כך שהמכ"ם הוא למעשה נגזרת של אורן ירוק. לפי הידיעה מאתר חיל האויר מדובר במערך שקיים מאז ראשית שנות ה-90 כך שאפשר לשער שהאמצעים הוחלפו ושודרגו כבר מספר פעמים.
מעניין אם האירוע האחרון יגרור שדאוגים נוספים.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי עידו גנוט שמתחילה ב "בלונים נושאי מכ"מ נגד מל"טים?"
מספר תמונות מאתר חברת TCOM, יצרנית ספינות אויר אמריקאית. התמונה הראשונה הינה של מכ"ם APR והיא פורסמה לפני כמה שנים בשבועון Jane's בהקשר של בלון המכ"ם הישראלי, למרות שבאתר החברה לא רשומים פרטים כלשהם - ועדיין, לפי התמונות באתר אלו בדיוק הבלונים שנמצאים בשימוש צה"ל.
ותודה לאתר Jane's ששומר כתבות בארכיון:
ציטוט:
Aerostat-based phased-array radar bolsters early warning capability
Jane's International Defence Review
11-03-2004
The Israel Air Force is enhancing the defense of the country's northern border by introducing a 71m-long TCOM aerostat carrying Elta's Aerostat Programmable Radar (APR) system, derived from the EL/M-2080 Green Pine phased-array radar that the company developed for the Arrow anti-ballistic missile system, to replace an earlier aerostat carrying a Northrop Grumman AN/TPS-63 radar.
The Indian Air Force is due to accept the first of two similar systems on firm order in late 2004, with a further two on option, which will operate near the border with Pakistan. TCOM received a special dispensation from the US Department of State to supply the aerostat to Rafael, which is acting as systems integrator for the Indian program, following the imposition of restrictions on the supply of US equipment after the detonation of nuclear devices by India and Pakistan.
נערך לאחרונה ע"י סירפד בתאריך 30-10-2012 בשעה 10:33.
זה מאד מעניין - למעשה זה אומר שמלבד מכ"ם האורן ירוק המצוי על הקרקע יש לישראל אורן ירוק (אחד או יותר) גם באויר מאז 2004.
על פניו לא נראה לי שהוא מתאים מבחינת האופן בו הוא מוצב על הבלון לגילוי טילים אבל אולי יש דרך להתגבר על כך ואז יש לנו עוד פלטפורמה.
בגדול ידעתי שצה"ל מפעיל בלונים עם מכ"מ נגד מטרות קרקעיות אבל לא ידעתי על הנושא האוירי - זה בעצם הופך אותנו ליחידים בעולם שמפעילים מערכות כאלו למטרה הזו במשך כל כך הרבה שנים ברציפות לא?
נ.ב.
אם תסתובב קצת בארץ בדרום או בצפון תראה את העבמ"ים. אין לציין כמובן היכן הם נמצאים עתה.
תפקידנו - זה לארגן להם פגישה
למיטב הבנתי צריך להבדיל בין "בלונים" שנועדו למטרות תצפית קרקעית לכאלו שנועדו לתצפית אוירית - האורן ירוק איננו מכ"ם המסוגל לזהות למיטב הבנתי תנועות עצמים על הקרקע (אלא אם עשו בו שינויים והתאמות כלשהן בדגם הנישא על הבלון) - אני לא יודע האם פורסם אי פעם האם יש גם בלונים דו-שימושיים המתפקדים לתפצית עבור חיל האויר וכוחות קרקעיים (לא חושב שיש סיבה עקרונית שזה לא יהיה אפשרי).
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי עידו גנוט שמתחילה ב "בלונים נושאי מכ"מ נגד מל"טים?"
כתבה מעניינת ואולי תתן לך כמה תשובות.
תפקידנו - זה לארגן להם פגישה