זהו סיפורם של איש צנוע ויקר בשם יוסק'ה מרגולין ושל חברו לדרך, תעשיין נמרץ וצופה נלהב בשם משה למשטרייך. זהו גם סיפורם של שבט צופים אחד ושל העיר בה צמח והיה להנהגה. אם תרצו, זהו גם סיפורם של עם וארץ ששבו זה אל זו לאורכה של מאה אחת.
הניירות המצהיבים המספרים על העבר נמצאו בארכיב של יוסק'ה. בבית שפעם שכן בפינתה של עיר, עטור בסוכת גפנים וכיום נטוי על רחוב ראשי וסואן, ריק ועצוב וממתין לקידמה שתעבירו מן העולם.
"תולדות שבט רמת גן 1944-1975 - סופי" כתב מרגולין לאחר טיוטות רבות מספור ופתח בהתנצלות של עצם שזירת סיפור חייו בספור השבט שהפך כדבריו לחלק מאישיותו.
במהלך העלאת דברי יוסק'ה ובתזמון מופלא יצא לאור ספרו של טוביה מילנר – 'החניך הראשון בשבט צופי רמת גן'. הספר, "זכרונותי מרמת גן בשנות ה30 וה 40" נמכר בחנות הספרים 'פורת' בהוצאת בית האזרח ומעניק תמונה בהירה של העיר והתקופה. מילנר, הקדיש בספרו פרק שלם למיסדי השבט ולהקמתו ובעזרת עדותו ניתן היה להביט בדברים מזוית ראיה אחרת, צעירה יותר ולהבהיר נושאים שונים.
יוסק'ה נולד ב1910 בעיר התורכית החדשה באר שבע. הוריו עלו ב1906 ארצה והתיישבו בנווה צדק לאחר הפרעות באודיסה. הם עברו לבאר שבע הנבנית לאחר שהוצע להם הדבר ע"י ההנהלה הציונית ושם נולד יוסף. 20 שעות רכיבה על גמל ארכה הדרך מיפו לבאר שבע. את שנות מלחמת העולם הראשונה עשתה המשפחה בגדרה וב1918 עברה לעזה, שם הפעיל האב טחנת קמח. ב1925 עם התערערות מצב בטחון היהודים בעיר כדי סכנה עברו בני המשפחה לתל אביב כשאבי המשפחה המשיך בעבודתו בעזה ובא לת"א בסופי השבוע. בשנה זו הצטרפו יוסק'ה ואחיו לצופי 'קהילה' בת"א אשר בהעדר מועדון פעלו בהנהגת יעקב גולדין ודוד אלמגור בחולות שצפונה לאלנבי ובשדרות רוטשילד. יוסף החל ללמוד בבי"ס לבנים ששכן במפגש הרחובות אלנבי – יהודה הלוי בת"א אך בעודנו תלמיד כתה ח' – נאלץ לעזוב את לימודיו ולשוב לבדו לעזה למלא את מקום אביו החולה בטחנת הקמח. עם החלמת האב יצא יוסק'ה לדרך מקצועית משלו ובהשפעת מדריכו בצופים 'יעקב שפירא' בחר כשליחות חלוצית להיות מודד.
ב1926 עבר יוסק'ה קורס מדריכי צופים בקרית ענבים תחת 'יוסף בנטוביץ', יהודי אנגלי ששימש כפקיד ממשלת המנדט. בסיום הקורס, פנה יוסק'ה להדריך בת"א ושם פגש לראשונה את חניכו 'משה למלשטרייך'. משה, בן למשפחת תעשיינים מוסקבאית עלה ארצה בגיל 9 בשנת 1923. אביו זוסמן למשטרייך ייסד בארץ את מפעל הממטרות והפרימוסים 'לגו' ששכן בשכונת מונטיפיורי. משה לא התמיד כנער בתנועת הצופים ו'נאלץ' כמובן לשלם על כך בעשרות שנות צופיות בהמשך חייו.
יוסק'ה המשיך את דרכו בתנועה כמדריך, רשג"ד ומדריך קורסים .בשנת 1929 הצטרף מרגולין להגנה כחבר בקבוצת האתתים הראשונה שהוקמה בעיר ת"א והיה לדבריו בין האחראים ל'קשר הארצי' בין הישובים בא"י. בשנת 1931 עברה משפחת מרגולין ל'עיר גנים' המתפתחת, היא רמת גן. משפחת מרגולין רכשה נחלה רחבה מעבר למפגש רחוב הרצל עם דרך המואזין היא דרך סלמה הוא רחוב מודיעין שהפך לרחוב בן גוריון. יוסק'ה המשיך בפעילותו בהגנה ובצופי תל אביב. ב1933 בעת שביתת הנהגים נשלח יוסף עם עוד 9 בחורים לתגבר את הרובע היהודי בצפת וב1935 נשלח לסייע בהקמת קבוצת קשרי הנוער בהגנה. ב1936 נישא יוסק'ה לברוריה הלוי בת לאהרון הלוי [1887-1957], מראשוני רמת גן, אמן, רועה ושומר בגליל , ממתעדי צמחי א"י ומתכננו של 'גן מאיר' בת"א.
ב1938 הועבר יוסף ליחידת המהנדסים של ת"א תחת המפקד 'אליעזר לוין' כמדריך ת"ס ונשק קל וסייע בניית ביצורי חולון. ב1939 ממונה יוסף למפקד ומדריך נשק קל ומכונות יריה ב'נודדת' ומוביל סיורים בחיריה, סלמה וג'מוסין. יוסק'ה ממשיך באותן שנים להיות פעיל בצופים, עובד מטעם סולל בונה בסארפנד ובתל נוף וב1942 עובר לדבריו לסוריה ועוסק בבנית ביצורים ובתי חולים תת קרקעיים. הוא עובד בסלילת כביש בנות יעקב קונייטרה, מסייע בהברחת יהודים מסוריה ובהדרכת נוער יהודי בדמשק ומתגורר יחד עם רעייתו בעירה בשם דומר. ב1944 שבה המשפחה לרמת גן. יוסק'ה ממונה למפקד איזור רמת יצחק ומחדש את פעילותו ב'קהילת הצופים' בת"א.
יוסק'ה מסתייג מן האוירה ששררה אז בארץ. ריב אחים, הסתה, ציד מכשפות ומאבק על לב הנוער. הנוער העובד והשומר הצעיר מכאן ובית"ר מכאן נלחמים על ילדי העיר. באחד ממפגשי החברים בימי שישי בהם נכח משה למשטרייך עלתה השאלה האם ישנה תנועה בלתי מפלגתית שתגשר על התהום. הפנס מוקד בתנועת הצופים ובמשה. משה, תושב רמת גן החל מ1940 ונשוי לזיוה חומסקי מזה כשנה היה כזכור חניך התנועה בעברו. עפ"י תאורו הציורי של יוסק'ה: "נעור משה כאילו מחלום והכריז - "הנני מבטיח לכם שבעתיד הקרוב, קום תקום ברמת גן תנועת נוער צופית". משה למשטרייך הנמרץ ששימש באותם ימים כ'מפקד המתנדבים ברמת גן' ניגש כבר למחרת להגשמת חלומו. ב5/10/1944 פנה אל מדריכו לשעבר מרגולין וניסה לרותמו לרעיון. הימים היו הימים שלאחר 'השבת השחורה' ויוסק'ה כאחראי סליקים היה עסוק בהעברת נשק ובבנית מקומות מסתור ראוים ונאלץ להיות ממודר מן החברה. משה אינו מוותר ויחד עם הורים אחרים טוען: "רצוי [גורם] בלם, מפשר, מחליק וממתן" ומכוון לתנועה אפוליטית. יוסק'ה השתכנע השתכנע כי 'פעם צופה – תמיד צופה' ונרתם למשימה בתנאי וישמש כסגן ראש השבט וכראשו יכהן משה. כדבריו: "אתה איש ואני העוזר". וכך היה.
המגויס הראשון לתנועה בעיר היה שכנו של משה ובנם של בעלי הבית ברחוב המקשר 7 , הנער 'טוביה מילנר'. מילנר מספר כי ב10/44 פנה אליו משה, דיירם של הוריו וביקש ממנו לאתר קבוצת נערים בני 14 שיטלו חלק בקורס המדריכים הראשון של השבט. מילנר 'גייס' את עדנה הלוי, תלמידת כתה ט' בגמנסיה הרצליה וב'מסכת' ישנה ששמר יוסק'ה הוזכר כיצד תאר טוביק מילנר את מדי הצופים והתגים באוזני עדנה הלוי בשכנעו אותה להתווסף לגרעין המייסד. לאחריה [ולפי יוסק'ה - לפניה] שיכנע מילנר את תלמידי 'אהל שם' וחברי 'מכבי צעיר' מיקי כהן וצבי קליר להצטרף לתנועה הנולדת. בתחילת הדרך זכו ארבעת הצופים הצעירים והמדריכים לעתיד בחניכה אישית ממרגולין, למשטרייך ומיעקב גולדין ראש 'גוש צופים קשישים' בת"א.
מפגש נערך בין גולדין לבין מר מ. זליגר מהנהלת תיכון אוהל ברמת גן אשר כבר ב30/11/44 הביע נכונותו לסייע בגיוס תלמידיו קורס המדריכים. עפ"י מילנר אנו למדים כי ב12/44 פנה משה וביקש את עזרת מר ישראל ארצי מנהל גמנסיה אהל שם בגיוס חניכים לתנועה החדשה. במכתבו של יעקב גולדין מצופי ת"א מ27/1/45 נרמז על הקשיים שהועלו במכתבו של מנהל גמנסיית אוהל שם ב 3/1/45 אודות עצם האחריות על כספים והבעייתיות שבהוצאת חניכים ומדריכים מתנועות אחרות ['מכבי צעיר'].
למרות הקשיים מתרחבת הקבוצה הראשונה ויוסק'ה מציין כמצטרפים את מנחם לוי, רחל אסקולי [אשכולי] וגילה גרינוולד. לאחר מכן גויסה הקבוצה השניה שכללה את אסתר צילקר, עדנה כ"ץ, משה טריוקס, מרים הרשליקוביץ, עמוס מנדלסון, עדינה אנגלדר, מוריס זילכה, יהודית גורפינקל, רפי חנובסקי-יערי, אריה קפלן [יוסק'ה מוסיף 'ואחרים'].
גם מול תנועה הצופים צריך היה לפעול וממכתבו של יעקב גולדין ב27/1/1945 לגב' חמדה [אטיאו?] מהסתדרות הצופים אנו למדים כי "פנה אלי בחור בשם משה וביקש את עזרתי ליסוד צופיות ברמת גן. הוא הודיע לי שמועצת רמת גן תומכת בדבר. משה זה הינו צופה לשעבר".
ב13/2/45 כבר כותב משה הנמרץ על נייר המכתבים של פירמת 'לגו, אחים למלשטרייך' לידי חמדה מן המזכירות הארצית של התנועה, מזכיר לה ידידות ישנה ומבקש להפגש עימה. ב30/3/1945 חש עצמו משה מספיק בטוח בכדי להחזיר להסתדרות הצופים את '10 העניבות ו10 סמלי המתכת' ולדרוש: "אני רוצה עניבות צופיות". המכתב הינו במענה לדרישה של הסתדרות הצופים לקבל מן השבט 800 מיל אך משה איש העסקים מפלפל בחישוביו ומסכם בדרישתו לקבל עניבות צופיות ירוקות, כרטיסי חבר ועוד 400 מיל... וחותם בעוז על מכתב זה 'ראש שבט צופים, רמת גן' כמו גם על מכתב התזכורת לעניבות ולכרטיסי החבר שבוששו ב24/4/1945.
צופים כבר יש אבל שבט עדיין אין. משה ממקם את הפעילות במקום הריכוז של משטרת המתנדבים היהודים המיוחדת עליה הוא מפקד. על גבעה קטנה הגובלת בפרדס בשני חדרונים שבקומת המרתף בבית ששכן עפ"י מרגולין ברחוב הרצל 50 מתחת ל'קפה מעיין'. טוביה מילנר בספרו מציין את הרצל 68 ובמקום אחר, במסכת ששמר יוסק'ה נכתב 'הרצל' 60. עפ"י מילנר שימש המקום מטה הג"א בשנות מלחמת העולם השניה ומשנסוגה הסכנה – נשכר ע"י משה ויוסק'ה. במרוצת הזמן הפך המקום למועדונם הקבוע של הצופים ושירי השבת והמנון התנועה בקעו מן המקום. יוסק'ה ציין כי הדבר נעשה באותו 'זיוף' בו למדם ראש השבט שנים רבות קודם לכן ומכאן אנו למדים על הסיבה להבדלים המוסיקלים בשירת 'היה נכון' הקימים עד היום בין צופי רמת גן לשאר ההנהגות.
יעקב גולדין מראשי 'הצופים הקשישים' בת"א נרתם לסייע ויחד עם משה ויוסק'ה מועבר קורס המדריכים הראשון המסתיים ב10/1945. כבר ב13/4/45 ביקש משה ממילנר לפעול לגיוס חניכים עתידיים ע"י חבריו המדריכים העתידיים. מלאכת השכנוע ככל הנראה לא הייתה קלה וגם אז לא היססו הצופים 'הותיקים' לפתות את הצעירים בכדי להביאם לשבט. עפ"י מסכת ששמר יוסק'ה - צביקה השמשוני [לימים ד"ר השמשוני] הצטרף לתנועה לאחר שהובטח לו כי יהיה מתופף ואילו מומו פוירמן מקיבוץ גניגר הגיע בתנאי ויתקבל גם בן דודו לתנועה. בסופו של יום השבט קלט חניכים צעירים והוקמו הקבוצות הראשונות: אריה, נשר, אילה, ראם ונץ לפי מרגולין.
מילנר מוסיף לרשימה ומפרט את המדריכים ואת החלוקה לשכבות בדומה ל'גדוד' בימינו [עמ' 138 בספרו]. שכבת הגיל 'נשר-דרור' לילידי 31-32 הוקמה ב1945 כשמדריכי "נשר" היו אריה קפלן ומוריס זילקה ומדריכת "דרור" יהודית גורפינקל. עוד הוקמו באותה שנה שכבת 'דבורה הנביאה' לילידי 1933 , שכבת 'בר כוכבא' לילידי 1934 ושכבת 'מעפילים' לילידי 1935. מיקי כהן שימש כמדריך 'אריה' ורחל אשכולי כמדריכת 'איילה', צבי קליר כמדריך 'נץ' ועדנה הלוי כמדריכת 'צבי', מנחם לוי כמדריך 'זאב' וניצה גרוספלד כמדריכת 'סנונית'. שנה אח"כ הוקמה שכבת 'ניצנים' לילידי 1936 ובשנה שלאחריה שכבת 'אלונים' לילידי 1937. יצוינו עוד הקבוצות שחף, ראם, חסידה, עיט, דוכיפת ולביאה ומדריכיהם בהתאמה: טוביה מילנר, עמוס מנדלסון, גילה גרינוולד, משה טריוואקס, מרים הרשליקוביץ ועדינה אנגלנדר. החניכים החלו לשקוד על הצופיות המעשית ועל עשרת דיברות הצופה וללמוד שירי צופים שהובאו בירושה מצופי תל אביב ["כשאני אומר קבוצה..."]. ביוני 1945 בחג השבועות כבר יצא השבט המונה 65 צופים ברכבת והשתתף בצופיאדה הארצית בסמוך לשכונת 'אחוזה' שעל הר הכרמל וזכה ב'תחרויות רבות' עפ"י יוסק'ה ובהקמת מגדל קטן או בהנפת צופה באמצעות סנדות אקליפטוס עפ"י מילנר...
אביו של מיקי כהן הלא הוא הוא 'חירם כהן' ממיסדי השבט התרים יחד עם משה בעלי מפעלים בעיר לטובת רכש ציוד ואוהלים למחנה. מילנר מציין רכישת מחצלות ביפו הערבית, אוהלים מעודפי צבא ברחוב סלמה בת"א ואיסוף בזנ"טים משרידי מחנה הנדסה בריטי ליד 'עשר טחנות'. גיוס כספים נעשה גם ע"י הקרנת הסרט 'מפרץ הדסון' בקולנוע אורדע כאשר האולם והסרט נתרמו לערב הארוע. כמיטב המסורת הצופית – הוקרן הסרט בסדר גלגלים הפוך...
עבודות ההכנה למחנה הגדול נעשו בבית משפחת מגידו וב7/1945 עפ"י יוסק'ה [ב15/8/45-עד ל28/8/45 עפ"י מילנר] יצא השבט למחנה ראשון משלו כשלילדים נלווים בני משפחות מגידו, יזרעאלי, ריפמן, קליר וליש ורות לב לבית מרגולין משמשת כטבחית. המחנה התקיים על הכרמל באיזור בו מצויות כיום שדרות הצבי בחיפה. במחנה זה התרחשה גם התקלה הבטיחותית הראשונה בתולדות השבט כאשר סיר מרק לוהט נשפך על רגלי המדריכה גילה גרינוולד. גם הענישה לא הייתה לפי הכלים הפדגוגיים המקובלים כיום ואת העבריינים שילח ראש השבט לפוש בין התנים המיללים בואדי הסמוך. ראשונת הנענשות הייתה החניכה עופרה טרכטמן אשר נתפסה פושעת בפטפוט עם חברותיה לאוהל באישון לילה. לא מעט נקודות היה מאבד השבט ובלא מעט כתבות היה זוכה על כך בימינו.. בסמוך למחנה הרמת גני נערך מחנה של הצופים הערביים וידידות התפתחה בין קבוצות הנוער. משירי אותו מחנה: "דלש טבוסני" הערבי, ו'אמיקלו' ההודי].