ארה"ב השקיעה בתרופה לגז עצבים המופקת מחלב עזים מהונדס גנטית. מה המצב עם זה?
ב-2007 פורסם שמשרד ההגנה של ארה"ב השקיע כסף בפיתוח תרופה לנטרול גז עצבים שמופקת על ידי חלב עזים מהונדס גנטית.
לפי מה שהבנתי, החברה המפתחת את זה היום היא פרמתין, והמוצר שלה נקרא "ביוסקוונג'ר", וזה עדיין בניסויים, כאשר ניסוי שלב 1 (שלב 1 מתוך 3, מיועד לבדיקת בטיחות) הושלם ב-2009 .
הסבר על המוצר באנגלית:
http://www.pharmathene.com/product-...io/bioscavenger
מישהו יודע מה הסטטוס של זה היום ומה קורה עם זה, ולמה מתעכב הפיתוח כל כך הרבה זמן?
הרי בדיקת יעילות אם זה עובד אמורה להיות די מהירה, ותוצאות אמורות להתקבל תוך ימים או שעות, בשונה למשל מניסוי בתרופה לסרטן.
הכתבה מהארץ ב-2007 :
חלב עזים מהונדס גנטית ינטרל גז עצבים
משרד ההגנה של ארה"ב השקיע 215 מיליון דולר בפיתוח תרופה לרעל הקטלני
מאז שסונתז לראשונה, בשנות ה-50 של המאה שעברה, נחשב גז העצבים VX לאחד החומרים המסוכנים ביותר בעולם. זה כמה עשורים, נעשים ניסיונות בכמה מדינות להפיק חומר שינטרל את פעולתו של הרעל, אך ללא הצלחה של ממש. אולם השבוע הכריז משרד ההגנה של ארצות הברית על פריצת דרך בפיתוח הגנה מפני גז עצבים ממקור בלתי צפוי: חלב עזים, שהופק באמצעות הנדסה גנטית.
המחקר התפרסם בכתב העת האמריקאי רשומות האקדמיה הלאומית למדעים (PNAS). הפיתוח בוצע על ידי חברת הביוטכנולוגיה האמריקאית פרמתנה (Pharmathene). המחקר החדש מומן על ידי משרד ההגנה של ארצות הברית בסכום של כ-215 מיליון דולר.
גז עצבים הוא רעל המבוסס על זרחן אורגני, שמנטרל את האנזים אצטילכולין-אסטראז, המווסת את הגירוי העצבי בגוף האדם. בהיעדר אנזים זה מופעלים השרירים והבלוטות שבגוף באופן לא מבוקר, מה שמביא להפרעות קשות בנשימה, עוויתות והפרשה מוגברת של רוק, שעלולה לגרום בסופו של דבר לחנק.
נכון להיום, שתי המדיניות היחידות המצהירות על ייצור ואחזקה של גז עצבים הן ארה"ב ורוסיה, אך לפי הערכות הוא פותח גם על ידי מדינות נוספות. ב-1995, השתמשו אנשי כת "האמת הצרופה" היפאנית בגז עצבים בהתקפת הטרור שלהם על הרכבת התחתית בטוקיו וגרמו למותם של 12 בני אדם.
הטיפול הקיים לנטרול גז עצבים הוא חסמים עצביים כמו אטרופין וואליום. חומרים אלה חוסמים את הקולטנים של המוליך העצבי אצטילכולין, וכך מונעים את פעולתו. לעומת זאת, הטיפול החדש, שמבוסס על האנזים בוטירילכולין-אסתראז (BChE), פועל באופן ישיר על ה-VX. אנזים זה, הדומה במבנהו לאצטילכולין-אסטראז, תוקף את מולקולות הרעל במחזור הדם, ומפרק אותן לרכיבים בלתי מזיקים.
המבנה הבסיסי של BChE ידוע כבר כמה שנים, והוא מצוי באופן טבעי גם בגוף האדם. חברות שונות ניסו להפיק אותו, בין השאר באמצעות חרקים, שמרים ותאים של יונקים. אך עד כה, לא הצליחה אף חברה לסנתז את החומר בכמות העולה על כמה מיליגרמים. כמו פיתוחים רבים אחרים בביוטכנולוגיה, המבוצעים בתקופה האחרונה, גם הפתרון לבעיית הפקת ה-EBCh הושג על ידי הנדסה גנטית. החוקרים שתלו את הגן האנושי המייצר את החומר אצל עוברים של עזים נקבות. כשאלה גדלו, הן הניבו חלב שהכיל כמות גדולה של BChE. לדברי הד"ר סולומון לנגרמן, שעמד בראש צוות המחקר, מכל ליטר חלב ניתן להפיק כשלושה גרמים של האנזים, לעומת מיליגרמים בודדים שהופקו עד כה.
התרופה החדשה, שזכתה לשם המסחרי פרוטקסיה, אמורה לשמש גם כאמצעי הגנה, וגם כטיפול מיידי אחרי חשיפה לגז עצבים. לדברי לנגרמן, הפרוטקסיה יעילה פי כמה מהשימוש באטרופין וואליום. זאת, מכיוון שחומרים אלה מופרשים תוך זמן קצר מזרם הדם, ויש להזריק אותם שוב ושוב. חייל שנחשף ל-VX והזריק לעצמו אטרופין עשוי לשרוד, אך הוא יסבול ברוב המקרים מנזק מוחי בלתי הפיך. לעומת זאת, לדברי המפתחים, האנזימים שבודדו הוזרקו לשרקנים, ונותרו פעילים בדמם. לפיכך, חייל שיטופל בהם יוכל לחזור מיד לשדה הקרב.
מה זה גז עצבים?
גז עצבים הוא רעל המבוסס על זרחן אורגני, שמנטרל את האנזים אצטילכולין-אסטראז, המווסת את הגירוי העצבי בגוף האדם. בהיעדר אנזים זה מופעלים השרירים והבלוטות שבגוף באופן לא מבוקר, מה שמביא להפרעות קשות בנשימה, עוויתות והפרשה מוגברת של רוק, שעלולה לגרום לבסוף לחנק
http://www.haaretz.co.il/misc/1.1429460
|