|
30-12-2014, 13:11
|
|
|
|
חבר מתאריך: 06.02.07
|
|
"דורון אלמוג על מוסר לחימה בלבנון" - עוד מקור על הסיפור
https://2014-uploaded.fresh.co.il/2...30/82196017.pdf
בספרו מביא ההיסטוריון אל"מ מיל' ד"ר מאיר פעיל את דוגמה למוסר ומנהיגות בעת לחימה באמצעות דמותו של האלוף דורון אלמוג (שהואשם באנגליה באחריות לפשעי מלחמה שביצע צה"ל בעזה בעת אלוף פיקוד דרום), ומדגים כי אפשר להיות מפקד ולוחם בעל הישגים מבצעיים ולהקפיד על מוסר לחימה גבוה:
"באותו נושא, סיפורו של מג"ד צנחנים בשם דורון אברוצקי (לימים אלמוג) שהופיע ב"סופשבוע" של "מעריב" מעשירי בספטמבר 1993.
אירוע א' – מספר אברוצקי: "באוגוסט 1980, כמפקד גדוד הנח"ל המוצנח, עמדתי בראש כוח פשיטה ללבנון, שהלך לפוצץ בית של מחבלים. התקרבנו לבית, הצמדנו את המטענים לדלת והתכוננו לפוצץ. ליד הבית היו תעלות ובונקר. היה ברור לנו שזה בית מחבלים. ואז, פתאום אני שומע מתוך הבית בכי של ילדים. יכולתי לעשות כאילו שאני לא שומע. אני סובל מבעיות שמיעה, יש לי פרופיל שישים וארבע ושני מכשירי שמיעה באוזניים. אבל שמעתי, והחלטתי לעצור הכל. קראנו להם לצאת החוצה. יצאו משם אבא, אמא ו-8 ילדים. שחררתי את האמא ואת הילדים לתוך החושך, ואת האבא לקחנו בשבי. אם הייתי מפוצץ את הבית לא הייתי יכול לחיות עם זה. זה היה רודף אותי כל החיים. אני מאמין שאלה הערכים שגדלתי עליהם בבית, ואחר כך בצנחנים: להיות אנושי והוגן גם כלפי האויב שלך, וגם כאשר הכוח האבסולוטי בידיך. אני אולי עם סכין בין השיניים, כאשר צריך, אבל אני בן אדם ואני גם לוקח שבויים. לוקח אותם חיים וגם משאיר אותם בחיים. כמעט מכל פעולה שעשיתי בחיי חזרתי עם שבויים."
אירוע ב' – במלחמת לבנון, ביוני 1982, הוביל דורון כוח מיוחד שהורכב משלוש יחידות מובחרות של צנחנים, שהלכו ברגל אחרי שנחתו מהים מצפון לצידון, דרך הרי השוף ודרך מערכי הקומנדו הסורי, עד ביירות. במלחמה ההיא, שהיתה רצופה כישלונות מדיניים וצבאיים, היתה פעולת האיגוף של כוח אברוצקי לאור כמעט בודד באפלה גדולה. הם הלכו בראש המחנה, הרגו עשרות מחבלים בקרבות "מטווח אפס", תפסו רבים אחרים בשבי, וגמרו את המסע הזה, שבעה ימים ו-70 קילומטרים, עם מחיר כבד לצנחנים, אך מינימלי, בתוקף הנסיבות – שני הרוגים. (דווח מפי עיתונאי שליווה את המסע). סיפורו של אברוצקי מלמד, כי אין סתירה בין הקפדה על מוסר לחימה ובין שמירה על יכולת קרבית מעולה."
(מתוך הספר "המפקד: מנהיגות צבאית בדרכי נועם" מאת אל"מ ד"ר מאיר פעיל, הוצאת מערכות, 2003, עמוד 173)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)
|
|