12-02-2012, 21:39
|
|
|
|
חבר מתאריך: 12.05.06
הודעות: 13,563
|
|
כיצד עובר מבחין בין שמאל לימין?
אמנם מבחוץ, האדם ובעלי חוליות אחרים נראים בעלי סימטריה לאטרלית. עם זאת, כאשר חושבים על הארגון של האיברים הפנימיים, רואים כי המיקום בצד ימין או שמאל של הגוף הוא בעל חשיבות: הלב בצד שמאל, הכבד בצד ימין.
א-סימטריה זו נקבעת כבר בשלבי התפתחות העובר.
לאחר ההפריה, מתחלקת הביצית המופרית לגוש תאים סימטרי שנקרא בלסטולה. לאחר השתרשות בדופן הרחם, התאים עוברים פולריזציה והתמיינות ראשונית לאזורי הראש והזנב של הגוף העתידי (anteroposterior axis), והחלק הקדמי והאחורי שלו (dorsoventral axis).
בשלב זה נקבעים צד ימין ושמאל של העובר, בתהליך שנקרא left-right symmetry breaking.
ממחקרים שהתבצעו בעוברי עכברים עולה ההשערה כי שבירת סימטריית שמאל-ימין מושפעת מהזרימה מימין לשמאל של הנוזל החוץ-עוברי. זרימה זו נוצרת על ידי תנועת ריסים הממוקמים באזור הנקרא node (או קשר). זוהי קבוצת תאים בבלסטולה היוצרת מעין גוש תאים שאחראי על התמיינות ראשונית של תאי העובר לשלוש שכבות הנבט, שיתפתחו לרקמות הגוף השונות.
תאים אלה הם בעלי ריסים שתנועתם המתואמת (סיבובית, כמו פרופלור, לעומת ריסים באזורים אחרים שזזים כמו שוטונים) גורמת לתנועת הנוזל החוץ-עוברי או "תנועה נודאלית".
בעכברים מוטאנטים, בהם הריסים אינם מוטיליים, אין תנועה של הנוזל, וחלק מהעכברים מתפתחים עם איברים בצד הלא נכון.
בבני אדם מוכר מצב דומה, הנקרא kartagener syndrom או סיטוס אינברסוס (היפוך איברים). מצב זה מלווה בפעמים רבות מחלה שגם היא מערבת בעיות בתנועת ריסים - PCD (Primary ciliary dyskinesia). מחלה זו מאפיינת בחוסר מוחלט של תנועת הריסים, או בתנועה לא מתואמת שלהם.
הסיבה הנפוצה ביותר למחלה זו היא חוסר או התקצרות זרוע הדיינין החיצונית או הפנימית. דיינין (dynein) הוא קומפלקס של מנוע מולקולרי המורכב ממס' שרשראות של החלבון, המקודדות ע"י מס' גנים.
סכימה של מבנה ריס בודד, עם דיינין (A) וללא דיינין (B)
סכימה של מבנה ריס (A); ריס עם מבנה דיינין תקין (B); ריס ללא דיינין (C)
חולים החשודים ב PCD, עוברים ביופסיה בה מברישים תאי אפיתל ריסניים מדרכי הנשימה העליונות, ושולחים לבדיקה במיק' אלקטרונים חודר (TEM), וכך נחשפתי אני לנושא.
אם כך, אם קיימת מוטציה שגורמת לשינוי מבני בחלבון, הרי ששינוי זה ישפיע בכל הריסים בגוף, בכל שלבי ההתפתחות ומכאן הקשר בין PCD לתסמונת קרטג'נר.
חוקרים שרצו לבדוק את המודל של השפעת תנועת הריסים על תנועת הנוזל, בדקו ע"י צילום מזויות שונות את המיקום והזוית של הריסים על תאי ה-node. הם יצרו דגם מוגדל, כאשר הם משתמשים בחוטי ברזל כמדמים את הריסים הנעים בתנועה סיבובית, ובסילקון נוזלי סמיך לדימוי הנוזל העוברי.
ואכן, בהתאם לזוית שבה נמצאים הריסים - תנועה מתואמת שלהם תמיד תגרום לנוזל לנוע מימין לשמאל.
מיקום הריסים עצמו, נובע ככל הנראה מהא-סימטריה הטבעית הנקבעת בעת קביעת הצירים האנטרו-פוסטריורי והדורסו-וונטראלי.
מהו המנגנון בו תנועת הנוזל גורמת לקביעת הא-סימטריה של שמאל ימין, היא שאלה שעדיין דורשת מחקר.
תמונת מיק' אלקטרונים סורק של תאי ה-node בעובר עכבר.
טלי
מקורות:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1180515/
Ziętkiewicz et al. Respiratory Research 2010, 11:174
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/bookshe...k=gene&part=pcd
נערך לאחרונה ע"י Tallyco בתאריך 13-02-2012 בשעה 08:20.
|