אי שם בשנות התשעים הייתי עם הצוות שלי במטע התמרים של הקיבוץ, היינו על כלי הגובה כשפתאום הגיח מירדן מסוק אנפה של הצבא הירדני, חדר לשטח ישראל וריחף מעלינו כחמש דקות משהו כמו 100 מטר בתוך שטח ישראל.
הרמנו קשר לרב''ש והודענו לו על המסוק, תוך כדי שאנחנו מדברים איתו הגיע מטוס אף-16 של צה''ל וביצע יעף מחריש אוזניים ליד המסוק הירדני, המסוק סובב את זנבו ונעלם במהירות שיא חזרה לירדן..
הבוקר קראתי בידיעות אחרונות על מסוק מצרי שטייל לו כ25 דקות בשטחנו מבלי שתהיה שום תגובה מצידנו.. אני לא אומר שהיה צריך להפיל אותו אבל אני חושב שזה מחדל שהמסוק לא סולק מיד ע''י חיה''א, אשמח לשמוע את דעתכם בנושא.
התקרית החלה בשעות הערב, כשהמסוק, מדגם mi-8, חצה את גבול ישראל-מצרים סמוך לאילת והמשיך לטוס מעל הערבה. ארבעה מטוסי קרב מסוג F-16 הוזנקו לעברו מבסיס נבטים ומבסיס עובדה. הטייסים ניסו לקרוא לטייס המצרי ברשתות הקשר פעם אחר פעם, אך זה לא ענה. במשך דקות ארוכות ליוו מטוסי הקרב את המסוק, שהמשיך לא להגיב. רק לאחר שטייסי הקרב הישראלים ירו לעבר המסוק נורי אזהרה, שב המצרי על עקבותיו - וחזר מערבה עד שחצה את הגבול לתוך שטח מצרים
אני מעריך שהכוונה לשיחרור נורי הטעיה בקו הראיה של טייס המסוק.
ה"מחווה"מספיק דרמטית כדי להאיר עיניו במקרה שטעה וחדר לשטחנו בלי משים -מאידך,במקרה ובחר להתעלם זה נותן אינדיקציה אפשרית על כוונותיו ה"לא טהורות".
בתגובה להודעה מספר 3 שנכתבה על ידי קרן-אור שמתחילה ב "ללא תגובה? קראנו אותה כתבה בידיעות?"
המסוק שהה בשטח ישראל כ25 דק' אליבא דידיעות אחרונות..בזמן הזה אפשר לעשות הרבה נזק אם למשל הטייס היה "משוגע" כמו החייל המצרי מראס בורקה..אולי צרור קטן לפני החרטום שלו היה יותר יעיל.
ידידי, הרי לא פורסם (בינתיים, בימינו יפרסמו עוד מעט מפות מסודרות שיקבלו מהצבא...) היכן בדיוק הסתובב המסוק במשך אותן 25 דקות. יש סיכוי מסויים שהוא פשוט הסתובב מעל למדבר, פוטנציאל הנזק היה מזערי, והיות וישבו לו ממילא על הזנב למקרה שינסה משהו אחר (שממילא היה לוקח לו מספיק זמן בכדי שיוכלו להגיב בטרם מעשה) יכלו בכל רגע נתון להפיל אותו. כאן בדיוק נכנס שיקול דעת למשחק. מובן מאליו שאילו המסוק ריחף לו להנאתו מעל איזור מיושב בצפיפות (וכדו') היינו מצפים לפעולה אגרסיבית יותר. אחרת, וכל עוד איננו יודעים מספיק - מדובר בהחלטה שנשמעת סבירה לגמרי.
בתגובה להודעה מספר 7 שנכתבה על ידי מרקויס שמתחילה ב "המסוק שהה בשטח ישראל כ25 דק'..."
בוא נדייק...
יש 3 אופציות רלוונטיות.
הראשונה להתעלם- לא קרה.
השניה לעשות יעפי הפחדה/ זיהוי וכו'- קרה.
השלישית זה להפיל- לא קרה.
התחלת את השרשור בסיפור. ותלונה..
התלונות לא רלוונטיות אלא אם אתה רוצה להפילו ואני מבין ממך שזאת לא כוונתך.
צרור לפני האף? איזה נזק זה עושה בדיוק ולמה אתה חושב שטייס מסוק רואה בכלל צרור לפני האף שלו?
בקיצור, אם אתה רוצה שיפילו אותו זה דיון רלוונטי והוא פוליטי דרך אגב, לא שייך לצבא וביטחון.
אם אתה רוצה שרק יפחידו אותו אז זה מה שעשו ואין יותר מדי אופציות באמת מפחידות פרט להפלה.
אם הטייס המצרי "לא נבהל" יותר מדי זה הגיוני...
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי emile-a שמתחילה ב "בוא נדייק...
יש 3 אופציות..."
על מה התלונה שלי אמיל..
נכון שהמסוק לא גרם לשום נזק בסופה של תקרית, כן הייתי רוצה תגובה יותר אגרסיבית כלפיו , אבל בכל פעם שקורה אירוע כזה אנחנו לא לוקחים בחשבון באיזו שכונה אנחנו גרים, אם הייתי בטוח שהטייס טעה בתום לב לא הייתי מצייץ, אבל כמו שאביפרש כתב, 25 דקות זה יותר מדי זמן, הטייס פשוט עזב כשהתחשק לו ותו לא..
אזרח ישראלי והיה ובטעות מכניס למצרים בצ'ימידן שלו כדור 5.56 , יש סיכוי שהוא ייכנס לחקירות , מעצרים קנסות וכו'..פה מדובר בכלי טיס..
בצרפתית יש פתגם שאומר "גדר גבוהה עושה שכנים טובים" שהם יישארו אצלם ואנחנו אצלנו..
לא ענית ידידי.
בלי לזרוק משפטים לאויר אני שואל שוב, מה אתה רוצה שיעשו? אם התשובה היא להפיל אז אין דיון, הכל ברור וזה לגיטימי.
לא רצית שיפילו אותו, רמזתי לך שאין הרבה מה לעשות מעבר למה שעשו אז אני שואל שוב, אם לא להפיל מה אתה רוצה לעשות? שים לב לרמז שלי לפני שאתה עונה משהו לא רלוונטי...
לא רוצה להפיל כמובן, רוצה רק תגובה קצת יותר אגרסיבית, מה שעשו פשוט לא הרשים יותר מדי את הטייס, עובדה שהוא שוטט הרבה זמן בשטחנו.
צרור של נותבים לפני האף שלו לא היה מפיל אותו אבל היה מבהיר לו שהוא טעה טעות גסה, לפעמים אנחנו לא מתנהגים כריבונים וזה מה שהפריע לי.
ב. או שהטייס לא יראה כמו שאמיל כתב, או שבסבירות כזו או אחרת פגעת במסוק, הפלת אותו ויצרת תקרית בינלאומית עם השלכות קטסטרופליות, דווקא כשמשקמים את היחסים עם המצרים.
זכור - ירי, בהוראות פתיחה באש, נעשה כשיש אמצעי וכוונה. כאן היה אמצעי, אכן; אבל לא זוהתה (ככל הנראה, אני קורא את הטקטט בדיוק כמוך) כוונה עויינת, אז למה ?
מצרים זו מדינת שלום (תתעלם מליבוי היצרים שיש בתקשורת על יחסי ישראל/מצרים) וכמו שהולנד לא תפיל כלי טיס של בלגיה שנכנס בשוגג לשיטחה אז גם ישראל לא תעשה כן.
סה"כ כפי שנאמר, עשו את כל מה שצריך היה לעשות, ליוו אותו בכדי לראות שאינו מגיע למקומות רגישים או עושה מעשים מסוכנים (דוגמה: מנחית כוח של יח' הקומנדו שלהם TF-777 המתנייעת במסוקי MI-8), קראו לו ולבסוף כך או אחרת הניסו אותו חזרה - ברמה המדינית הוגשה תלונה.
זהו!
בתגובה להודעה מספר 15 שנכתבה על ידי MS_Rogue שמתחילה ב "[QUOTE=amirsgv] אבל לא זוהתה..."
ציטוט:
במקור נכתב על ידי MS_Rogue
בחייך, אמיר, הוא מרחף מעל שטח ישראל 25 דקות, מתעלם מקריאות של חיל האוויר... מה הוא עושה שם? סקס?
אתה מפקד סיור בגבול ירדן, שגם הוא, כמו גבול מצרים, גבול של שלום. לפתע אתה מזהה שני חיילים ירדנים חמושים בשטחנו. השניים נושאים נשק, אולם הנשק תלוי על גבם כמו במסדר והם הולכים בגלוי. האם תירה בהם ע"מ להרוג ?
אתה מפקד סיור בגבול ירדן, שגם הוא, כמו גבול מצרים, גבול של שלום. לפתע אתה מזהה שני חיילים ירדנים חמושים בשטחנו. השניים נושאים נשק, אולם הנשק תלוי על גבם כמו במסדר והם הולכים בגלוי. האם תירה בהם ע"מ להרוג ?
לא. ראשית אקרא להם, כמה פעמים ואנסה ליצור עימם קשר. שנית אדווח אחורה ע"מ לקבל איזושהי הכוונה. שלישית, בהנחה ולאחר עשר דקות של ניסיון לתקשר, השניים ממשיכים להסתובב בתוך ישראל, אעצור אותם פיזית (דבר שאיננו אפשרי באוויר, granted) ואבהיר להם באופן פיזי ע"י חסימת דרכם שהם בכיוון הלא נכון ושעליהם לחזור. בהנחה והם מנסים לפרוץ את דרכם בכוח, רק אז אפעל לפי נהלי פתיחה באש.
לא אמרתי שהיה צריך לירות ע"מ להרוג. יכול להיות שמה שהיה צריך לעשות הוא לשחרר את הנורים לאחר עשר דקות ולא 25...
בכל מקרה, אני מבהיר שכל דעתי מבוססת אך ורק על המידע הגלוי על התקרית ועל ניסיוני האישי הדל ביותר ומבהיר שייתכן מאוד שאינני מבין מה הלך שם ובגלל זה מדבר שטויות
בתגובה להודעה מספר 23 שנכתבה על ידי MS_Rogue שמתחילה ב "[QUOTE=amirsgv]אתה מפקד סיור..."
וזה בדיוק צריך להיות סד"פ. לא בגלל כסת"ח אלא בגלל שכל עוד הם לא מהווים איום הם בעיה מדינית ולא בעיה צבאית.
כנ"ל לגבי המסוק הזה - כל עוד הוא לא התקרב לריכוזי אוכלוסיה או מתקנים רגישים, הוא בעיה מדינית והדרג הצבאי צריך לוודא שהוא לא מהווה איום מיידי ולתת לגורם עם מנדט מתאים לקבל החלטה לגביו. שוב, זה לא כסת"ח, זה פשוט הימנעות מאפקט "הרב"ט האסטרטגי" שכל כך חוששים ממנו, ובצדק.
לא חייבים להפיל (אם לא רוצים תקרית עם המצרים), אבל אפשר לעבור ביעף קרוב מספיק שהדף הסילון יורגש קלות במסוק מבלי להפילו.
ואם זה לא עוזר , אפשר לירות פגזים קרוב מספיק שיבין את הרמז...
25 דקות זה יותר מדי זמן!
בתגובה להודעה מספר 29 שנכתבה על ידי avifresh שמתחילה ב "לא חייבים להפיל (אם לא רוצים..."
ציטוט:
במקור נכתב על ידי avifresh
לא חייבים להפיל (אם לא רוצים תקרית עם המצרים), אבל אפשר לעבור ביעף קרוב מספיק שהדף הסילון יורגש קלות במסוק מבלי להפילו.
ואם זה לא עוזר , אפשר לירות פגזים קרוב מספיק שיבין את הרמז...
25 דקות זה יותר מדי זמן!
לא נכון פרקטית, חד וחלק.
זרם הסילון לא ממש בשליטה, אם עוברים קרוב המשסק יכול ליפול.
כנ"ל ירי, אם פוגעים יכול ליפול. אם לא אז יש סיכוי סביר שבכלל לא יראו את זה...
כאמור, אין הרבה מה לעשות מעבר ללעבור קרוב ולהוציא נורים, לקרוא בקשר.
א. אמיל הוא טייס אמיתי. יש מספיק אנשים בפורום שמכירים אותו אישית.
ב. אתה לא יודע לקרוא - זה לא שמטוס/מסוק נכנס ו"אין לעשות". אפשר לעשות הרבה, אבל יש מחיר אדיר ... אם לא רוצים להפיל כי (1) אין כוונה עויינת ו(2) מחיר ההפלה יכול להיות קטסטרופלי, אזי אין הרבה מה לעשות. זה נכון. זרם הסילון הוא ממש, אבל ממש לא פתרון.
אולי באמת בא להתגרות..כאמור, תבין את דברי בקונטקסט, לא כתבתי שאין מה לעשות בכלל, אפשר כמובן להפיל אותו אבל זה לא היה הדיון, הדיון היה מה אפשר לעשות בלי להפיל אותו..וכאן התשובה התשובה היא: לא הרבה יותר ממה שעשו...
אתה מתעלם מהאפשרות שאולי כל הזמן הזה הוא צרח כמו משוגע בתדר של הבקרה המצרית "מטוסים ציוניים חדרו לסיני! הם רודפים אחרי! אני בשטחנו ומטוסים ישראלים חגים סביבי!!!"
ובנימה קצת פחות הזויה - לא יודע אם זה קיים היום, אבל פעם היה מסוק (נדמה לי שגאזל) שהיה עושה כל בשבוע פס לאורך הגבול וכמה וכמה פעמים חצה אותו בטעות (או שלא) וטס לאורך הצד הישראלי שלו. לא עשו עם זה כלום ובטח שלא ניסו להפיל אותו.
הטייס איבד אורינטציה לסביבה ונחת במה שחשב שהוא בסיס צבאי. כאשר הבין כי החיילים ההמומים לובשי הגופיות שהחלו מצלמים אותו אינם חיילי צה"ל, לקח את המטוס אחורה ועשה אחורה פנה לשטח ישראל, שם נחת ליד בסיס צבאי ישראלי אמיתי - לא לפני ששבר את אחד מכני הגלגלים בנחיתה.
הסכם השלום עם המצרים הפך לשברירי במיוחד עם הדחתו של מובארק והקמת השלטון הצבאי הזמני, שמנסה לרצות את ההמון האנטי-ישראלי שם (ההסתה נגד ישראל, שהייתה גם בתקופת מובארק נשאה פרי). האם יתכן שהשלטון המצרי מנסה להתגרות במכוון בישראל (הפיגוע בדרום, ההצהרות נגד פעולה קרקעית של ישראל בעזה, העונשים המגוחכים לתוקפי השגרירות, ועכשיו תקרית המסוק) כדי לגרור את ישראל למלחמה? מה האינטרסים של מצרים למלחמה? האם זה ניסיון להתחרות בטורקיה ואיראן על המנהיגות של העולם האסלאמי ואזור המזה"ת? האם צבא מצרים בטוח בעצמו - שכן יש לו נשק אמריקאי חדיש והוא חושב שצה"ל חלש ואולי גם אובמה לא יתערב ויפעל כנגד מצרים - ולכן רוצה מלחמה כדי לרצות את ההמון ולהסית את המהומות הפנימיות במצרים לאויב משותף?
מה שבטוח, חזית הדרום מתחממת וכנראה שצריך לחזק ולתגבר שם את הכוחות באופן ניכר - לא רק בחי"ר, אלא גם בטנקים, נגמ"שים, כוחות הנדסה וארטילריה, להשיג מספר מטרטת: הגברת הביטחון נגד מחבלים ומבריחים, לשגר מסר מרתיע נגד תקיפה מצרית, הכוח שבדרום יוכל לשמש גם ככוח התערבות בהתראה קצרה למקרה שנצטרך מבצע קרקעי ברצועת עזה.
בתגובה להודעה מספר 46 שנכתבה על ידי ArmouredDov_D9 שמתחילה ב "האם יתכן שמדובר בהתגרות מכוונת?"
כרגע השלטון במצרים הוא אותה גברת בשינוי אדרת. סולקו הפרצופים שעמדו בחזית אבל החונטה הצבאית היא עדיין אותה חונטה. למעשה, אני זוכר שבשנים האחרונות כשדיברו על יורש למובארק השמות בהם דנו היו עומר סולימאן או טנטאווי.
אז עכשיו טנטאווי בשלטון ולא נראה לי שהשינוי כל כך דרסטי. מדובר באדם שהיו לו פגישות עבודה בערך עם כל שר ביטחון ישראלי בעשרים שנה האחרונות ושההערכה היא שהוא שמרן ושואף לשמור על הסדר והקשרים הטובים עם ארה"ב והשקט מול ישראל.
בתגובה להודעה מספר 46 שנכתבה על ידי ArmouredDov_D9 שמתחילה ב "האם יתכן שמדובר בהתגרות מכוונת?"
כללית הניתוח שלך הגיוני, פרטית- לא נראה לי שמסוק זו "התגרות מכוונת". יש מספיק דרכים להפר את הסכם השלום ולהתגרות בנו. אם, נאמר, בשבוע הבא יתפרסם שסרן פלוני קיבל עיטור "על חדירה נועזת לשמי המדינה הציונית", הרי נוכל לפרסם את סרטי הירי שמראים את ה- F16 יושבים עליו ורק מחכים להפילו.