01-10-2011, 23:59
|
|
|
חבר מתאריך: 28.07.02
|
|
הסיפור הוא כזה
בשבתות שבכל השנה, אין בכלל בעיה, כי מדליקים את האש לפני כניסת השבת ומניחים עליה פלטה מפח
וכך משאירים אותה למשך כל השבת מבלי להגביהה או להנמיך את האש .
הבעיה שהתעוררה היא בחגים, מה שנקרא בהלכה יום-טוב
שאז כן מותר להעביר אש מאש קיימת, לצורך בישול אוכל (מה שמכונה אוכל נפש)
אבל אז מותרת רק ההבערה ולא הכיבוי ורק לצורך בישול ולא ליצירת חשמל ושאר דברים שאינם בכלל המלאכות המותרות.
ומה שעשו עד היום, ברגע שהיו מעוניינים להדליק להבה נוספת לצורך חימום,
היו מדליקים אותה בעזרת נר קיים ע"י לחיצה רגילה על כפתור הגז,וכך היו משאירים אותה דולקת עד צאת החג.
ומה שהפליא אותי זה שפתאום צץ לו נידון הלכתי בנוגע לכל הכיריים שבהם יש מנגנון הגנה,
כשלמעשה אני מכיר אותו כבר למעלה מ-30 שנה, והסיבה שאני לא יחסתי לו חשיבות ובעיה משום שהייתי בטוח שהוא עובד על עקרון של חימום חומר ולא בצורה חשמלית .
אז התקשרתי לטכנאי שעוסק במערכות הגנה של גז והוא הסביר לי את הרעיון של הטרמוקפל
והוא טען גם שעד כמה שהוא יודע מהנסיון שלו במקצוע אז כל המערכות עובדות בצורה כזו ולא בצורה מכאנית .
ומה שיוצא מזה הוא, שכל מי שיש לו את מנגנון ההגנה הזה בכיריים, ברגע שהוא לוחץ על כפתור הגז ,הוא בעצם פותח את הברז
וכשהוא מדליק את האש הוא גורם לטרמוקפל לייצר חשמל שמפעיל את האלקטרומנגט שמחזיק את הברז פתוח במקומו.
אם המנגנון הזה היה מכאני לא הייתה שום שאלה, כי זה היה עובד על עקרון של חימום החומר
אבל כאשר מדובר בהפקת חשמל ,זה כבר הופך את זה לנידון מורכב .
וכפי שניתן לקרא בלינק שהבאתי ממכון צומת, יש בכך כמה נידונים הלכתיים .
מה שיש להסתפק כאן זה שבדר"כ בהדלקת חשמל האיסור הוא בניית (סגירת) מעגל חשמלי
ואילו כאן המעגל תמיד קיים ומה שמתחדש כאן זה המתח
זה דומה למי שיתחיל לסובב דינמו ויגרום לנורה להדלק או שיפתח חלון והשמש תאיר על לוח סולרי ותתחיל ליצר זרם שיפעיל מערכת ...
דבר ראשון אברר את הנושא ומה דעת הפוסקים בנידון
ואם אכן ימצא שיש בפעולה הזו איסור של יצירת חשמל, כנראה שיחפשו פתרונות כיצד לעקוף את זה ביום-טוב
כמובן שאין הכוונה לנטרל את מערכת ההגנה הזו משום שיש לה חשיבות בשימוש היומיומי
ולא ניתן לעבוד בצורה של ניתוק המנגנון ,כי אז הברז לא ישאר פתוח לאחר שיעזבו את הכפתור.
צריכים למצא פתרון ידני שאותו יפעילו לפני החג.
אפשר כמובן לספק מתח קבוע לאלקטרומגנט ואז למרות שההדלקה תייצר זרם
יתכן שהיא לא תאסר משום שאין בה כל תועלת והמדליק לא מתכוון ולא מעוניין בה
או לחבר את החיישנים של שאר הלהבות ללהבה שאותה משאירים דלוקה כל החג
והיא תייצר מתח לשאר הברזים .
נערך לאחרונה ע"י amir1 בתאריך 02-10-2011 בשעה 00:19.
|