07-06-2010, 16:08
|
|
|
חבר מתאריך: 25.12.05
|
|
מעבר לזעזוע וההתכווצות בבטן למראה בני עמך נפגעים
הדיבורים על "טובי בנינו מושפלים ומוכים" נגועים בהיסטריה במקרה הטוב, או התלהבות של צופים נאמנים בסרטי סטיבן סיגל (זה לא ההוא שהשתלט לבד על אוניה?) במקרה הרע. חייל בצבא סדיר הוא אדם שמיועד להוציא אל הפועל משימה, כמעט תמיד כחלק ממכונה - לא ניצב בסרט הדבילי "300". זה נכון לחנך חייל להיות מוכן לבלום התקפת חוטפים בטרמפיאדה, אבל בסופו של יום מאחורי החייל עומד בן אדם, ומאחורי קינות חורבן הבית בשל כמה חיילים "שלא נלחמו עד המוות", או חייל המוכה לאחר ש"נפל" למצב לו לא היה מוכן, ולא יכול היה להיות מוכן, עומדים לרוב או אנשים שאין להם מעורבות אישית, של עצמם, או לא פעם "זקני השבט" הבוכים על עבר הירואי שבו "הראינו להם בלי מורא".
מן הצד השני האוייבים שלנו, או של האמריקאים/בריטים לצורך העניין, מודעים היטב לתדמית החייל הבודד, בעל הפנים והשם, בחברות אלה כמין גיבור עטור בלורית וספוג מוסריות בדיוק באותה מידה שהוא בלתי ניתן לעצירה. זו הסיבה שלרוב הם חוגגים ועולצים למראה האדם הסובל בעודו כבר מחוץ להקשרו כחייל (בטח לעומת הרחמים שהישראלי המצוי הרגיש למראה תמונות שבויים מצריים ב 56-67-73) - זה בעיניהם מין סמל גבריות לנצחון על האוייב, הנחשב למכונת מלחמה מהלכת, באותה מידה שהוא נחשב לאדם נחות, נשי ופחדן. אני לא שולל אימוץ טקטיקה כזאת בדיוק, אבל קשה לי להבין מדוע עלינו לאמץ את תרבות ההלם למראה בני אדם, בשר ודם, ברגעים שאותם לרוב רק המצלמה לוכדת.
ועוד הערה: לעיתים, בטח כאשר מלחמה תודעתית מתנהלת ברקע, אין ברירה אלא לקחת את הסיכון שיקרה מה שקרה. למי ששכח גם בהר הבית קרה יותר מפעם אחת שפרטים, או קבוצות של אנשי בטחון כותרו/נחטפו בידי ההמון השיכור. היה לפחות מקרה אחד שבו לוחם ימ"מ נחטף, פשוטו כמשמעו, לתוך מסגד אל אקסה (שוחרר בתיווך הווקף) והיו הרבה מקרים דומים, גם אם חמורים פחות. לו היו מצלמות סלולאריות אז, היינו מקבלים תמונה של "הרמבו" מהימ"מ (לדעת כמה) כשהוא שרוט, חבול ובטח תוהה אם תהיה פריצה באש וגורלו עשוי להחתם. זה המחיר של טיפול בחביות חומרי נפץ: אי אפשר להתפרץ כמו בקרב, וחייבים לקחת סיכונים שיקרה מה שיקרה. בשבוע האחרון נשמעה ביקורת רבה מאוד, ולא פעם נראה כאילו, דווקא כאן, היא באה מאוד ממקום של תסכול, אבל בלי יכולת לנחש כיצד יכלה להתבשל אלטרנטיבה. ישנם מקרים שבהם הלקח חייב להלמד, ואין אפשרות ללמוד אותו אחרת. לקח כמה זמן להבין שכל אותם "פעילים" שאין, ולא יהיה להם, נשק חם, עשויים להיות אוייב מסוכן. עכשיו למדנו. אני לא רואה איך אחרת יכולנו ללמוד, ואני מתע=כוון כחברה, לא כמה פרטים שלהם זה ברור מסיבות שונות.