במקור נכתב על ידי לוחם במיל'
שאלה לוותיקי הפורום-
כשאני מסתכל על השינויים הגיאו-פוליטיים סביבנו, יציבות משטרים, הצהרות של מנהיגי האזור וההפגנות בקהיר, ירדן, על הגדר עם סוריה ולבנון, אני מרגיש שאנחנו לפני עוד סיבוב גדול.
השאלה למי שזוכר איך היה כאן לפני 1967 היא האם אתם מרגישים שהאווירה זהה היום למה שהיה אז? יש בכלל מקום להשוות?
בוא ננסה להזכר בדברים שהיו אז אל מול המציאות העכשווית:
1) צבא מצרים מונע מכלי שיט ישראלים לעבור בים האדום, נאצר מכניס צבא גדול לסיני ומאיים לזרוק את היהודים לים, בצפון צבא סורי שתוקף מדי פעם, במזרח המלך הצעיר וההרפתקן לא ממש מבין מה נאצר בישל לו.
מדינת ישראל בגבולות אושוויץ, בין גבולה לים כ- 15 ק"מ, עיר הבירה שלה מחולקת והאויב יושב בשעריה.
מיתון קשה ביותר, בדיחות על האחרון שיצא מנתב"ג שיכבה את האור.
בוא נשווה למצב הנוכחי: בדרום מצרים, מדינה רעבה עם אספסוף שהשתלט על הרחובות. במקום שההנהגה תנהיג ההנהגה מבצעת פחות או יותר את רחשי ההמון. הם כנראה בדרך לתלות את מנהיגם לשעבר כאלו שהתאוה הערבית לדם תפתור משהו. יש שם בעיה מבנית שלא ניתנת לפתרון של הוקוס - פוקוס. ההנהגה מבינה זאת - האספסוף לא. מכירת גז לישראל - הוא אינטרס מצרי לא פחות משהוא אינטרס ישראלי - ההנהגה מבינה זאת אבל לא מבצעת את הדרוש עקב דרישת האספסוף.
מצרים שאיבדה שליטה על רב מרחביה והחלה לצופף את מנגנוניה להגן על המשטר בקהיר.
בעבר הבדואים לא העזו להסתכל לקצין מצרי בעיניים - כיום הבדואים הם השולטים בסיני. הם מרשים לעצמם לירות על שוטרים מצרים. מצרים זקוקה לסיני - הבדואים לא זקוקים למצריים - חלום על מדינה עצמאית במדבריות סיני שתשען על תיירות בחופי ים סוף, סחר ותיווך בין מזרח למערב דבר שהם עשו עוד כשקראו לעצמם נבטים.
לא אתפלא אם ראשי השבטים בסיני חושבים על היום בו יגרשו את המצרים ויכוננו מדינה ערבית עצמאית בסיני.
הבעיות במצרים כה גדולות שפתרונן דורש עזרה חיצונית. ניסיון לגרש את השגריר הישראלי ובטול הדרישה תוך יום מבהירים את התלות של השלטון בארה"ב.
במזרח, קיימת ממלכה קטנה שאינה מחפשת הרפתקאות - טוב לה עם מה שיש בידיה והיא מבינה את חומרת המצב. מי שכניה, ועד כמה הם יכולים להיות מסוכנים לשלטון הבדואי ההאשמי.
על קו הירדן קיימת התישבות יהודית בת כעשרת אלפים נפש בעשרות ישובים חקלאיים. קו ההתישבות (בדגש על התישבות אזרחית) הוא קו ההגנה ארוך הטווח של ישראל מפני כל מה שיכול להגיח ממזרח בעשורים הקרובים.
הערבים המכנים עצמם פלשתינאים חיים במספר אזורים בשומרון ויהודה. הם לוטשים עינים אל אדמות ישראל והם בהחלט סכון בראיה ארוכה.
סוריה, טוב כרגע הם שוחטים שם אחד את השני - יקח זמן עד שיפסיקו (ולא חשוב מי יהיה בשלטון), ילקקו את הפצעים, יבנו את הצבא מחדש.
לבנון, הכח הצבאי שם למד על בשרו את מחיר ההתגרות בישראל, האיום קיים, קו ההספקה מדמשק בסכנה, המתנה לבאות.
אל מול אלא קיימת מדינת ישראל בה כ- 6M יהודים. הכלכלה משגשת עד כדי כך שנגיד הבנק המרכזי נאלץ להדפיס מאות מיליארדי ש"ח על מנת להגן על המטבע שלה מיסוף. את הכסף הישראלי קונים גופי ענק דוגמאת סיטי, HSBC, ברקליס, דויטשה,....... במדינת ישראל האבטלה סביב ה- 6%. המצב סביר למעט פגמים שקיימים. ההמונים לא שורפים צמיגים, לא יורים על שוטרים, לא מבצעים פוגרום דוגמאת לונדון 2011. המחאה (בחלקה צודקת) ניראית יותר כמו woodstock מאשר הפגנה. שוב האופי היהודי הנח מוכיח את עצמו - ראשי המדינה צריכים להחליט כיצד יש לאפשר לאזרחיה לקנות דירות במחירים סבירים בתוך כמה שנים. כמו כן, יש לבדוק כיצד מפחיתים את עלות מערכת ההשכלה לגיל הרך על מנת לאפשר ליותר נשים להשתלב יותר במשק - להגדיל את כמות המשרות, גודלן והמס המשולם.
האם אין סיכונים? ברור שיש, רק בימים האחרונים קבלנו תזכורת שהשכנים שלנו לא שוויצרים ולא נורבגים. איומים כאן קיימים ואנחנו חייבים להחזיק בכל עת בגרזן גדול ולדבר בנועם - וכאשר לא מספיקים דברי ההרגעה והמתינות להכות בגרזן ולגדוע את ראש הנחש.
עשינו זאת בעבר, ולצערי כנראה שנאלץ לעשות זאת גם בהמשך.
לשנה הבאה בירושלים הבנויה.
|