12-08-2011, 16:59
|
|
מנהל משבראש, בלשנות, תכנות ויהדות
|
|
חבר מתאריך: 04.06.06
הודעות: 33,133
|
|
|
היום שמוסיפים בשנה מעוברת אינו קשור.
הוא נובע מכך שסיבוב כדוה״א סביב השמש (שנה) לא מתחלק לסיבובים שלמים סביב עצמו (ימים), בלי קשר לשאלה האם אורכם של אלה קבוע.
"שנת שמש" (נקראת "שנה טרופית") אורכת כ־365 ורבע ימים (לא בדיוק), ולכן מדי כ־4 שנים של 365 יום נקבעת שנה בת 366 ימים. [שנת שמש היא קצת פחות מזה, ובשל כך בלוח הגרגוריאני לא בכל 4 שנים יש שנה מעוברת]
לפותח האשכול, כן, אורך הימים (השמשיים/סינודיים) משתנה במהלך השנה, ולא צריך להכניס תנע זוויתי לעסק כדי להבין זאת.
ראשית כמה מושגים:- "מצהר" – הקו הדמיוני בשמיים שעובר מהצפון לדרום דרך הנקודה הגבוהה ביותר בשמיים, מחלק את הרקיע לצד מזרחי ומערבי. נקרא כך מכיוון שהשמש עוברת בו בצהריים, אז היא נמצאת בנק׳ הגבוהה ביותר במסלול היומי שלה.
- "יממה כוכבית" (בלע״ז: "יממה סידרית/סידרלית/סידריאלית") – משך הסיבוב העצמי של כדוה״א יחסית לכוכבים, כלומר משך הזמן שעובר בין מעבר של כוכב מסוים ב־"מצהר" עד למעבר שלו שם ביום המחרת.
- "יממה שמשית" (או "יממה סינודית") – אותו הדבר כמו הנ״ל רק שנקודת הייחוס היא השמש, כלומר הזמן בין שני מעברי שמש בקו המצהר. זה מה שנקרא בפי העם בשם "יום/יממה", ואורכו הממוצע 24 שעות.
- "מישור המילקה" – המישור בו נע כדוה״א מסביב לשמש, נקרא כך מכיוון שליקויי המאורות תלויים בו, כדי שיתרחש לדוגמא ליקוי חמה, הירח צריך לעבור בין כדוה״א לשמש דרך מישור המילקה (אילו מישור הסיבוב של הירח היה מתלכד עם מישור המילקה היה מתרחש ליקוי חמה מדי חודש).
- "נטיית ציר כדוה״א" – ציר הסיבוב של כדוה״א סביב עצמו נוטה בכ־23.5° מהאנך למישור ההקפה שלו סביב השמש (מישור המילקה), במילים אחרות, זו הזווית בין מישור קו־המשווה ומישור המילקה.
אורך היממה הכוכבית הוא יחסית קבוע (כ־3 דקות ו־56 שניות פחות מ־24 שעות), וההפרש בינה ובין היממה השמשית נובע מהדרך שכדוה״א עשה מסביב לשמש באותו זמן
אך כמו שאמרת, כדוה״א מקיף את השמש במסלול אליפטי, ולכן לפי החוק השני של קפלר מהירותו אינה אחידה (ככל שכדוה״א קרוב יותר לשמש הוא נע מהר יותר), מכאן שההפרש הנ״ל אינו קבוע, משמע שהיממה השמשית אינה קבועה.
עוד גורם שמשפיע על משך היממה השמשית הוא נטיית ציר כדוה״א, שבגללה גובה השמש מעל האופק בזמן המצהר משתנה מדי יום.
אילו כדוה״א היה נע סביב השמש במעגל במהירות אחידה, כשציר הסיבוב העצמי שלו מאונך למישור המילקה, אזי אורך היממה השמשית היה באורך קבוע של 24 שעות (היממה השמשית הממוצעת), אך בהתחשב בשני הגורמים הללו אורכה יכול לנטות בקצת פחות מחצי דקה לכאן או לכאן. זו התשובה לשאלה שלך.
הפרשים אלו מצטברים במהלך השנה, כך שביום נתון הפרש הזמנים בין השמש האמתית־הנראית ל־"שמש הממוצעת" יכול להגיע לכרבע שעה, לכאן או לכאן.
ההפרש בין "זמן השמש הנראית" ל־"זמן השמש הממוצעת" מתואר במה שנקרא "משוואת הזמן" (Equation of time).
תוספת: בגרף הבא (לחץ להגדלה) מתוארת משוואת הזמן בקו אדום רציף, וכן גורמיה: ההפרש בשל שינוי מהירות ההקפה בקו כחול מקוטע, וההפרש בשל נטיית הציר בקו סגול מקוטע:
(התמונה מתוך ויקיפדיה)
מקווה שהייתי מובן.
נערך לאחרונה ע"י ShoobyD בתאריך 12-08-2011 בשעה 17:05.
|