|
28-06-2010, 22:18
|
מומחה לתעופה, תעופה צבאית, חלל ולווינות. חוקר בכיר במכון פישר
|
|
חבר מתאריך: 02.07.05
הודעות: 11,691
|
|
"חלל עמוק 9" - כתבה מאתר דו"צ
http://dover.idf.il/IDF/News_Channe.../10/06/2802.htm
לוויין התצפית החדש, "אופק 9", ששוגר בשבוע שעבר לחלל, הספיק כבר לשלוח ליחידת המודיעין שמפעילה אותו מספר תמונות, שהיוו למעשה גושפנקה סופית לשיגורו המוצלח. לרגל צירופו של הלוויין המתקדם לששת הלוויינים הנוספים שמפעילה מדינת ישראל למטרות שונות, ישבנו עם טל ענבר, ראש המרכז לחקר החלל במכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל וכן עם סא"ל שלמה פדר, ראש ענף לווייניות וחלל בחיל האוויר, על מנת להבין קצת יותר במה מדובר. "בניגוד לפרסומים השונים והמטעים, אין שינוי מהותי מבחינה טכנולוגית בין הלוויין החדש לבין קודמו – אופק 7" הסביר ענבר. "מה שכן, יש משמעות גדולה לתוספת של לוויין שנמצא במערך ללוויינים אחרים. כעת, כשגם "אופק 9" בחלל ביחד עם הלווינים האחרים שמפעילה ישראל – אופק 5, אופק 7, לווין המכ"מ הטקסר ושני לוויני ארוס האזרחיים – הלוויינים מתצפתים על אזורים מסוימים בתכיפות רבה יותר".
ענבר מסביר כי שיגור הלוויין לחלל "הוא בהחלט דבר משמעותי, ואולם, לא הגענו עדיין למצב של מודיעין רציף בזמן אמת. בשביל להשיג יכולת זו, צריך מערכת של 20 לווינים וזה בהחלט מעבר ליכולת שלנו, אך אנחנו מתגברים על הפערים בין היתר על ידי עבודה מתואמת של לווינים שברשותנו".
הוא מציין שהמצב של מדינת ישראל כיום בתחום הלוויינות הוא מהטובים בעולם: "מדינת ישראל נמצאת בקדמת הטכנולוגיה העולמית של לוויני התצפית. אנחנו שניים רק לארה"ב, ורק בחלק מהתחומים, אבל יש עוד לאן להשתפר ולהתפתח כדי שלא נצעד במקום – למשל בתחום של שיגור מספר לווינים ביחד, שיגור מהאוויר ויצירת קונסטלציה בחלל".
ענבר התייחס גם ללווייני העתיד, עליהם שוקדים כבר בימים אלה: "לוויני הדור הבא יצוידו במצלמה מתקדמת יותר וברזולוציה משופרת, ויכול להיות שיהיו אפילו צבעוניים. כמו כן, אפשר להכניס עוד שיפורים רבים שלדעתי יהיו בעתיד הרחוק יותר, כמו תקשורת לייזר מאובטחת בין לוויינים, הורדת המידע אונליין, מערכת שתעבד חלק מהמידע בחלל, מערכת לזיהוי חומרים שונים באוויר ועוד"
"מדרגה חדשה ביכולות האיסוף"
ראש ענף חלל בחיל האוויר, סא"ל שלמה פדר, מציג גישה דומה לזו של ענבר: "הלוויין מעלה משמעותית את קצב איסוף המטרות שלנו, ולכן אנחנו יכולים כעת לבקר יותר פעמים ביום מעל אזורי עניין. כמו כן, הוא מביא יכולות שפיתחנו בעבר ושילבנו באופק 7 – כמו יכולת אינפורמציה מדויקת יותר ברמת המידע שאפשר להפיק ממנו". עוד מסביר סא"ל פדר כי "הרזולוציה אכן לא שונה מהלוויינים הקיימים שבשימוש מדינת ישראל, אבל יש שיפור ברמת הדיוק של התמונות, שיפור שהיה זמין עד כה רק באופק 7, ועכשיו יש 2 לווינים עם היכולות הזו".
סא"ל פדר מביע שביעות רצון רבה מהשיגור של ה"אופק 9": "היה שיגור מוצלח מאוד, גם ביחס לשיגורים קודמים. מדינת ישראל ניצבת היום בעמדה מצוינת שלא הייתה בה מעולם, עם ארבע לווייני איסוף צבאיים. עלינו לדרגה חדשה בתפוקות המודיעיניות שניתן להפיק, וזה בפירוש מדרגה חדשה ביכולות האיסוף של מדינת ישראל. רק שמונה מדינות בעולם בכלל מתעסקות בחלל, ואנחנו במועדון בהחלט מצומצם ומכובד. ישראל היא פעילה משמעותית בחלל וקצב בניית היכולת הוא מרשים ויכול לשמש גאווה גם ביחס למה שקורה במדינות אחרות".
סא"ל פדר מציין כי "ללא קשר לשיגור, יש התעניינות מאוד גבוהה בעולם במה שקורה אצלנו בחלל, ורוצים לשמוע אותנו. יש התעניינות גוברת בעולם לגבי תוכנית החלל הישראלית, רוצים לשמוע אותנו ולשתף איתנו פעולה והעתיד בהחלט חיובי בנושא".
"חיל האוויר הולך לשני כיוונים מרכזיים", מסביר פדר. "הכיוון הראשון: שיפור רזולוציה משמעותי ושיפור הדיוק בסדר הגודל, כאשר אנחנו שואפים לדיוק פי 10 ממה שיש כיום. בכיוון השני, אנחנו הולכים לקראת מזעור והקטנה של הלוויין עצמו. כלומר - מצד אחד פלטפורמות יותר קטנות עם יכולת שיגור יותר זמינה, ומצד שני לוויינים יותר מדויקים יותר עם רזולוציה גבוהה יותר".
|
|