לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #7  
ישן 03-10-2010, 14:41
  משתמש זכר kufxh kufxh אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 08.08.05
הודעות: 866
ל"א בחיל הים- חירות צמח - מאתר מורשת חיל הים
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי kufxh שמתחילה ב "מגל"מ- "בת קול" ו"שלדג""

סיפורה של הלוחמה האלקטרונית


כתב סא"ל מיל' עמוס דגן, צילם – סבו.

הופיע לראשונה בחוברת בן גלים גיליון מס' 2 אפריל 2002



בראשית שנות ה-60, כשנושא הלוחמה האלקטרונית (ל"א) היה עדיין סודי ביותר, בנה רס"ן חירות צמח מגל"ם מעודפים של מלחמת העולם השנייה. מאז, ועד להצלחתה הגדולה של הל"א במלחמת יום כיפור, עבר התחום גלגולים רבים. סא"ל (מיל') עמוס דגן סוקר את ראשית הל"א בחיל הים, מאז אותו מגל"ם ועד הרגע שבו התדפקו על דלתותינו נציגיהם של הציים הגדולים.

בסוף שנות ה- 50 הצטיידו ציי ערב בספינות אוסה וקומאר מתוצרת ברית המועצות, שחימושן העיקרי היה טילי סטיקס מתבייתי מכ"ם. כמענה לאיום הטילים גובש בחיל הים, בראשית שנות ה- 60 אפיון הסטי"ל. מחלקת ציוד נערכה לקראת פיתוח מערכות הסטי"לים באמצעות העלאת חשיבות נושא האלקטרוניקה, והפיכתו ממדור בענף תכנון לענף אלקטרוניקה בפני עצמו, בראשותו של סא"ל אביה שליף. בתקופה זו, נושא הלוחמה האלקטרונית (ל"א), שהוגדר כסודי ביותר בציים המערביים, עדיין לא נכלל בתחום הגדרת העיסוקים של מחלקת ציוד.

בונים מגל"ם מעודפי ציוד

ראש ענף גנ"ק דאז, סא"ל יצחק שושן, בוגר האקדמיה הימית הצרפתית, התריע על הצורך בל"א בחיל הים, ודרש הקצאת מהנדס אלקטרוניקה לנושא זה. בשנת 1964 נענה ראש מחלקת ים, אל"מ שלמה אראל, והורה להקצות לבדוק את הצורך בל"א בחיל הים. לשם כך הקצה את רס"ן חירות צמח, מהנדס האלקטרוניקה המבריק ביותר בחיל הים, שזכה בפרס בטחון ישראל בגין פיתוחים שיושמו בהצלחה. צמח, שהיה אז חבר בצוות הפיתוח של פרויקט הטיל גבריאל בחו"ל, ערער על ההחלטה להעבירו מתפקידו, אך ערעורו נדחה והוא חזר ארצה והוצב בענף גנ"ק (מאחר ובמחלקת ציוד, שלא הכירה בל"א, לא היה תקן פנוי עבורו).

עבודת המטה הראשונה שהוטלה עליו הייתה להעריך את הנחת חיל הים, לפיה טיל ה'סטיקס' אינו מהווה איום לכלים קטנים, כגון סטי"לים, מאחר וראש הביות שלו לא מסוגל לגלות מטרות קטנות על רקע הדי הים. המחקר הראה כי אין מקום לפסול את האיום של טילי סטיקס.

המידע הזמין בחיל על מכ"ם ראש הביות של סטיקס היה זעום ביותר. כדי לחשוף את תכונותיו ולאפשר פיתוח אמצעי נגד, נדרש מגלה שידורי מכ"ם (מגל"ם). בתנאים דאז אי אפשר היה לרכוש מגל"ם בחו"ל, מאחר ונושא זה נחשב כסודי ביותר בציי המערב. צמח החליט שניתן לבנות מגל"ם בהתבסס על עודפי הציוד הקיימים בחיל, בעיקר של מכ"ם SG-1 מעודפי מלחה"ע השנייה.

בהתלהבותו הצליח צמח לרתום למלאכת הפיתוח את אלתא, רפא"ל ואלביט ותוך כחצי שנה, עוד לפני קבלת הזמנת עבודה, הותקן במשחתת אח"י אילת אב הטיפוס המבצעי הראשון, שכונה "בת קול".



מגבשים את עקרונות הלוחמה האלקטרונית

מערכת "בת קול" יועדה לשמש כמערכת טקטית למשחתות, שתאפשר גילוי וזיהוי מעבר לאופק. המערכת פתחה אופקים חדשים. לראשונה בחיל ניתן היה לנתח מאפייני חתימות מכ"מים שבזירה, כגון תדר, רוחב פולס, מהירות סיבוב אנטנה במכ"מי חיפוש ושיטת נעילה במכ"מי בקרת אש. בינתיים, הכירה מפקדת חיל הים בחשיבות מערכות הל"א, בעיקר לתפקידי מודיעין אלקטרוני, גילוי וזיהוי מעבר לאופק. הוגדר תקן במחלקת ציוד וצמח מונה לראש ענף ציוד 7, אמצעים מיוחדים, בדרגת סא"ל. הענף לא אויש בקצינים נוספים.

בראשית שנות ה- 60 פורסם בארה"ב הספרPrinciples of Electronic Warefare מאת Schlesinger, הספר הטכני הראשון שדן בגלוי בעקרונות הל"א. על סמך הספר הנ"ל ובהסתמך על הניסיון המצטבר שלו, גיבש צמח את המרכיבים העיקריים הנדרשים ללא:

· מרכיב הגילוי- מסתבר שטווח גילוי שידורי המכ"ם עולה על טווח הגילוי המכ"מי, וכי מערכת מגל"ם מסוגלת לגלות ולזהות כלי שייט מפעילי מכ"ם בטווחים העולים על אופק המכ"ם. המשמעות היא יכולת גילוי לפני התגלות.

· מרכיב ההונאה- ניתן להטעות את מכ"ם האויב על ידי שתילת מטרות מוץ.

· מרכיבי חסימה- חוסמים, לשבירת נעילת מכ"ם הבקרה או הטיל.

"שלדג" ורקטת המוץ "אבשלום"

מערכת "בת קול" הייתה כבדה ומסורבלת ואי אפשר היה להתקינה בסטי"לים. על סמך הלקחים שהופקו ממנה אפיין צמח את מערכות "שלדג"- מערכות המגל"ם שיועדו לסטי"לים. המערכת המקורית פותחה בחו"ל, אך הייתה מוגבלת בביצועיה והתבססה על שפופרות, ולכן לא הייתה אמינה.

בשיתוף עם חברת אלביט, עברה המערכת הסבה לטרנזיסטורים (חידוש יחסי באותה תקופה), וכן נוספו לה יכולות בתחום ניתוח הפרמטרים של המכ"מים שנתגלו. מערכת "שלדג" היוותה קפיצת מדרגה ביחס ל"בת קול" מאחר ובה מוכנו מרבית תהליכי הסיווג והזיהוי.

במקביל, ביוזמתו של צמח, פותחה בחו"ל מערכת מגל"ם ייחודית בשם 'תבליט' לשילוב

בצוללות T, שיועדה בעיקר לצורכי מודיעין אלקטרוני.

באמצעים דלים, כמעט ללא תקציב, מימש צמח את הוכחת התכנות של רעיון ההטעיה באמצעות שימוש ב"אמצעי מדף". חברה בריטית בשם שרמולי פיתחה רקטות מוץ לירי מאקדחים בסירות הצלה, בדומה לירי נורים, על מנת לייעל את תהליך החיפוש וההצלה בים. בניסוי שנערך התגלה המוץ במכ"ם חיפוש. בשלב הבא שכנע צמח את רפא"ל לבצע את הוכחת התכנות באמצעות פיזור מוץ בגובה מסוים על ידי רקטות. בסדרת ניסויים נמדדו מאפייני המוץ באמצעות מכ"ם בקרת אש שהושאל מ-מב"ת. על סמך ממצאי הניסויים, אפיין צמח את רקטת המוץ להטעיה בשם "אבשלום".

אשליות מנופצות

במקביל נבדק רעיון של רקטות מוץ לשבירת נעילה, אך כיוון שחיל הים טרם שוכנע שטילי 'סטיקס' מסוגלים לפגוע בסטי"ל, לא הוקצו משאבים לנושא זה. המהפך בגישת חיל הים חל לאחר שטילי סטיקס הטביעו את המשחתת אח"י אילת, באוקטובר 67', ובמיוחד לאחר הטבעת ספינת הדייג אורית, מול חופי ימת ברדוויל, במאי 70. אז נופצה האשליה שספינות קטנות חסינות מפני פגיעה.

תקציבים לנושאי ל"א שוחררו, וענף ציוד 7 הורחב על ידי הצבת מהנדסים נוספים.

צמח עשה לילות כימים, וניהל את פיתוח חליפת הלוחמה האלקטרונית:

· שיפור ושכלול מערכות 'שלדג' בארץ ובחו"ל.

· פיתוח ברפא"ל של רקטות מוץ, 'אבשלום'.

· פיתוח ברפא"ל של 'אמנון', להגנה עצמית.

· אפיון ופיתוח מערכות אקטיביות (חוסמים) להגנה עצמית.

· שילוב נושא לא בתורת הלחימה של הסטי"לים.

לוחמה אלקטרונית מנצחת במלחמת יום כיפור

הפרש הטווחים המירבי בין טילי סטיקס (כ- 50 ק"מ) לבין טילי גבריאל דאז (כ- 20 ק"מ) העניק יתרון לכאורה לטילי הסטיקס, וכן הכתיב את הצורך בגיבוש תורת לחימה ייעודית.

על מנת לבטל את היתרון הזה גובשה בשייטת הסטי"לים תורת לחימה שעיקריה:

· גילוי כלי השייט של האויב מחוץ לטווח המכ"ם באמצעות מגל"ם. מאחר ומגל"ם נותן כיוון בלבד למכ"ם המשדר, נדרש, במקביל, גילוי של אותו מכ"ם על ידי שני סטי"לים מרוחקים, העברת נתוני הכיוון מספינה אחת לשנייה וביצוע חיתוך- על מנת לאכן את מכ"ם האויב.

· גירוי האויב לשיגור טילים על מטרות דמה, או מוץ.

· סגירת פער הטווחים שבין סטיקס לגבריאל על ידי התקדמות בכיוון האויב.

היה ברור לצמח שעל מנת שצוותות הסטי"לים יוכלו למצות את מלוא הפוטנציאל מן המערכות שהועמדו לרשותן, יש לגבש תורת לחימה מתאימה, לשלבה בתורת הלחימה של השייטת ולהטמיעה. הפיתוח וההטמעה של תורת הלחימה גובשו בתרגולים בים וכן במתקן תרגול טקטי (מת"ט) שפותח ע"י אלביט. צוותי הסטי"לים תירגלו במתקן הנ"ל טקטיקות שונות, המותאמות למצבי לחימה שונים, וצמח סיפק את הפתרונות הטכניים לצרכים שהתגלו בתרגולים.

המבחן האמיתי למערכות הל"א הגיע במלחמת יום כיפור, לאחר שצמח פרש לגמלאות בדרגת אל"מ. בכל הקרבות שנערכו בים הוטבעו כלי שייט מצריים וסוריים ללא פגיעה כלשהי בכוחותינו.

הצלחת חיל הים במלחמת יום הכיפורים הביאה להכרת מערכת הביטחון ביכולת חיל הים, וכתוצאה מכך המשיך החיל להתפתח. מערכות הל"א תרמו תרומה מכרעת להצלחה בקרבות הימיים, וכל זאת בעיקר בזכותו של אל"מ (מיל') צמח שבגין הצלחה קיבל בשנית את פרס ביטחון ישראל.

יתר על כן, חיל הים הקדים את רוב ציי המערב בפיתוח מערכות ל"א בכלל ואמצעי התגוננות מפני סטיקס בפרט. לאחר מלחמת יום כיפור התדפקו נציגים של ציים גדולים על דלתות חיל הים כדי ללמוד על המערכות שפותחו על ידו.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 02:17

הדף נוצר ב 0.04 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר