11-08-2010, 22:38
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
ישראל תתקוף באיראן בלי לקבל אישור מארה"ב
נטשה מוזגוביה מדווחת ב"הארץ" על תחקיר של הכתב ג'פרי גולדברג במגזין האמריקאי "אטלנטיק". על פי התחקיר ישראל לא תחכה לאישור (ובטח שלא למבצע צבאי) אמריקאי ועלולה לתקוף את הפרוייקט הגרעיני האיראני בהפצצות ממטוסים ובפשיטות מכוחות קרקעיים לתיעוד הפרוייקט ואיסוף הוכחות.
האמריקאים מתמהמהים ולא פועלים כנגד האיראנים אלא דבקים ב"מסלול הסנקציות" בתקווה שיביא לתוצאות, להערכת התחקיר בישראל קבעו "קו אדום" לביצוע פעולה צבאית בדצמבר 2010.
קישור אל התחקיר ב"אטלנטיק"
קישור אל הכתבה המלאה של מוזגוביה ב"הארץ".
תקציר הכתבה ב"הארץ":
תחקיר של המגזין "אטלנטיק": סיכוי רב שישראל תתקוף באיראן גם ללא אישור ארה"ב
להערכת העיתון מבצע חד צדדי עלול לגרום למשבר חסר תקדים ביחסי ישראל-ארה"ב
מאת נטשה מוזגוביה, ארה"ב [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://news.fresh.co.il/icons/haaretz.gif] פורסם ב - 02:30 11/08/10 עדכון אחרון - 06:46 11/08/10
קיימת סבירות של יותר מ-50% שישראל תתקוף את איראן בשנה הבאה אם טהראן לא תשנה את מדיניותה, ואם הממשל האמריקאי לא יצליח לשכנע את המנהיגות בישראל שאובמה מוכן לעצור את איראן בכוח. כך נטען בכתבה של המגזין "אטלנטיק", של הכתב ג'פרי גולדברג.
המגזין נחשב לאחד המובילים בסיקור עניינים פוליטיים ומדיניים בארה"ב, וגולדברג ידוע בקרבתו למקורות מרכזיים בבית הלבן. גולדברג הגיע למסקנה שהסיכוי שישראל לא תבקש מארה"ב אישור לתקיפה גדול. חלק מבני שיחו שיערו שישראל אף עשויה להשתמש בכמה אזעקות שווא לתקיפה, כדי שבתקיפה האמיתית וושינגטון לא תנסה לעצור אותה מלעשות זאת.
להערכת העיתון, מבצע חד-צדדי עלול לגרום למשבר חסר תקדים ביחסים בין ישראל לארה"ב, ואולי אף למלחמה אזורית כוללת, עם פגיעה אפשרית בכלכלה העולמית.
להערכתו, התקיפה עשויה לכלול הפצצת המתקנים בנתאנז, קום, איספהאן ואולי גם את הכור שבנו הרוסים בבושהאר. ישראל עשויה להזניק לאיראן כוחות מיוחדים שיצליחו לספק עדויות לכך שהאיראנים תיכננו שואה שנייה וכי המבצע היה שווה את המחיר.
למרות אינספור דיונים וכמה סימולציות, המחיר וההשלכות של המבצע אינם ברורים לגמרי.
האמריקאים מעריכים שהפצצת המתקנים תוכל רק לעכב את תוכנית הגרעין האיראנית בשנים ספורות. אולם, בישראל שמע גולדברג גם דעה אופטימית יותר, בהתבסס על ניסיון השמדת הכורים בעיראק ובסוריה.
לטענתו, המטוסים יצטרכו לשוב הביתה מהר, בשל הערכה שהחיזבאללה יתקוף מיידית בצפון.
בשנה האחרונה נדחו הקווים האדומים האמרקאים בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית שוב ושוב. שרת החוץ קלינטון, הבהירה כי השאלה "איננה מתי האיראנים ישיגו את הנשק, אלא אם הם עושים את זה". קלינטון אמרה שארה"ב נצמדת למסלול שנבחר כי להערכת הממשל "יש לו הפוטנציאל הטוב ביותר לשנות את התנהגותה של איראן".
גולדברג משוכנע שהקווים האדומים של ישראל ברורים. להערכתו, סוף דצמבר השנה הוא תאריך היעד של נתניהו למצות את ה"אמצעים הלא-צבאיים" לעצור את איראן. "אם הבחירה היא בין לאפשר לאיראן להתגרען, או לנסות בעצמנו במקום שאובמה לא ינסה - אז כנראה שנצטרך לנסות".
אף כי רם עמנואל הדגיש בפני גולדברג ש"משמעות המלים 'כל האופציות על השולחן' היא שכל האופציות על השולחן", וסגן היועץ לביטחון הלאומי, בן רודס, הזכיר שאובמה לא היסס עד כה להשתמש בכוח צבאי - בצד הישראלי עלו ספקות בשאלה אם אובמה יהיה מוכן לאפשרות הזאת.
כתב הניו יורק טיימס שמע בבית הלבן כי בפגישה האחרונה של נתניהו עם אובמה, הנושא האיראני "לא היה בין חמשת הנושאים ברשימת העדיפויות שלו, שלא כמו בפגישה הקודמת, שבה איראן היתה הנושא הראשון, השני והשלישי". ייתכן שזה סימן שנתניהו קיבל בכל זאת הבטחה שאובמה כה נזהר מלהשמיע בבירור בפומבי.
להמשך קריאת הכתבה המלאה של מוזגוביה ב"הארץ".