במקור נכתב על ידי שמואל'ק
בהנחה שמוצב נבנה במטרה ללחום כלפי חוץ ולא ללחימה בתעלות: הקושי של כובשי המוצב הוא בהגעה תחת אש לקו הראשון של העמדות, בהן מוגנים הלוחמים המתבצרים.
נכון.
מטרת התעלות היא בשתיים: א. הגעה בטוחה של לוחמי המוצב לעמדותיהם. התעלות מקטינות את סיכויי פגיעתם בדרך אל העמדות. ב. כנ"ל, קשר בין עמדה לעמדה, והקטנת סיכויי הפגיעה של הלוחמים במעבר.
לאפשר לחימה אפקטיבית והנעת כוחות תחת אש תלולת מסלול ושטוחת מסלול אפקטיבית
קו שני של עמדות, מטרתו לכאורה להמשיך ולפגוע באוייב אף אם הלה כבר הצליח להכניע את הקו הראשון. במקרה זה, 'תעלות קשר' בין שני הקווים יקלו על האוייב, שיתקדם בהן. אם 'תעלות הקשר' מפותלות התקדמות זו תהיה קלה אף יותר.
לא תמיד זה קיים - יש צורך בתבליט פרמיסיבי לצורך זה. בגבעת התחמושת התעלה המרכזית היתה תעלת קשר בלבד, מכיוון שלא ניתן היה לבנות "מעגל פנימי". לעומת זאת, בתילים ברמת הגולן, ניתן להלחם גם מהעומק. אל תבלבל את זה עם מערכי חפירות (בד"כ ישרים) שכל קו צופה לשני. זה אינו מוצב, אלא אם תרצה, מערך מוצבים.
לעומת זאת, אילו היו חופרים את תעלות הקשר בצורה ישרה, ובונים את העמדות בצורה מוגנת גם מבפנים,הן בד"כ בנויות בצורה ממוגנת בשביל למנוע פגיעת ארטילריה ולהקשות על טיהור התעלה. כלומר, ביצור וחרכי ירי גם כלפי התעלה, היו מאפשרים בכך שליטה של חיילי המוצב על פנים התעלות ושפתן.
זו ראיה לא נכונה.
במצב בו התעלה ישרה, אין לך שום יכולת לבצע ירי אל תוך התעלה מתוך העמדה, מבלי לגרום לה לבלוט ולהיות יותר פגיעה. יתר על כן, אם התעלה היא ישרה, מהרגע שכוח הצליח להכנס אליה, הוא יכול לשלוט מאוד בקלות לכל אורכה, ע"י הצבת מקלעים ונ"ט, ובכך ללכוד את הכוחות בתוך העמדות ולמנוע מהם לתמרן. לעומת זאת, בונקרים הבנויים בתוך הפיתול יכולים לשלוט על אורך התעלה הקרוב אליהם תוך שימוש בניה זויתית, ואין צורך לבלוט אל תוך התעלה, או למעלה.
בהעדר ביצור שכזה האוייב פשוט יכול להתקדם בחסות פיתולי התעלה, להתקרב אל העמדות ולטהרן (וכמו שכתבת, במצב שהאוייב מגיע "לנקודה מתאימה", בתוך התעלה או על שפתה, ומכסה "ממנה באש את כל התעלה ומעשית לנטרל אותה", הרי שחיילי המוצב מוגנים בעמדותיהם גם מבפנים ויכולים לפגוע בו). לפיכך, תעלה ישרה אמורה להיטיב עם הכוח המתבצר.
להיפך, תעלה מפותלת מאפשרת לכוח המגן להגביל למינימום את אורך התעלה בה שולט החודר ולבלום אותו ע"י הצבת כוחות קטנים יחסית בשני האגפים, תוך שימוש בפיתולים (ובכך לאפשר גם שימוש ברימונים, מטענים ומוקשים ללא חשש).
|