|
08-08-2010, 12:19
|
|
|
חבר מתאריך: 22.03.09
הודעות: 2,018
|
|
כמה הערות
1. סין החלה לחשוב על פיתוח טיל שיוכל לפגוע בנומ"ט באזור 1996, לאחר מה שמכונה "משבר פורמוזה השלישי", שבו סין שיגרה טילים לכיוון טאיוון (מעין "ניסוי כלים" שכזה, כמובן, לא מתקפה חלילה). כתגובה ארה"ב שיגרה נומ"ט לאזור ומכאן, בקיצור נמרץ, המחשבה בסין שיש לפתח נשק שיוכל להתמודד עם נומ"ט. אחת הנקודות שכדאי לזכור בהקשר זה היא שנשק שכזה אמור לעשות דברים מעבר למה שטילי השיוט (שאנחנו מכירים לצערנו) יודעים לעשות, למשל בהקשר הטווח ויכולת החדירה של מעטפת ההגנה שמסביב לנומ"ט. בנוסף, סין פעלה ופועלת גם בנושא הצוללות, ואחד התחומים שארה"ב חושבת עליהם הוא גם השאלה של יכולתן של צוללות (סיניות, אבל מובן מאליו שלא רק) להתקרב לנומ"ט ולפגוע בה. כל זה ביחד אמור להוות משהו בסגנון מה שאנחנו מכירים כאמנעה, דהיינו למנוע מכוחות (בעיקר אך לא רק) אמריקאים להגיע לאזור. מובן מאליו שהאמריקאים לא שוקטים על השמרים, וחושבים על איך התמודד עם מצב שכזה לכשיהיה (הטילים המדוברים עדיין אינם מבצעיים, אני מקווה שזה ברור: אנחנו מדברים על טיל שעדיין לא התחילו לנסות אותו במתאר הרלבנטי!); מי שמכנה מחשבה שכזו "פניקה" כנראה מכנה כל התייחסות לאיום עתידי אפשרי על ישראל כפניקה.
2. פיתוח של טיל כמו זה המדובר באשכול הנוכחי דורש - שוב, כמובן - גם יכולות חיפוש והרכשה לטווח מאוד ארוך, "מעבר לאופק", ולעתים הרבה מעבר לאופק. גם זה לא טרויייאלי, וגם כאן לווינים (היום) לא פותרים את כל הבעיות. השילוב הנדרש (לפי משרד ההגנה האמריקאי) הוא של הפלטפורמה עצמה (על בסיס ה DF-21), מערכת חיפוש ושו"ב וכן עקיבה אחרי מטרות (C4ISR, מכ"מ OTH), וכמובן - מערכת הנחייה על הטיל עצמו לביות הסופי (קריטי). חלק ניכר מהמרכיבים של המערכת נמצאים בפיתוח בסין מזה כ-25 שנה (בהקשרים אחרים כמובן), ועל כן זמינים יותר. מאידך - כל אחד מהפרמטרים שאנחנו מדברים עליהם כאן עדיין נמצא בפיתוח, וכמעט לגבי כל אחד מהם יש בעיות שעדיין לא נפתרו. כך או אחרת, בהחלט מדובר על הנחייה בשלב הסופי של הטיל - מה אופייה? עדיין לא ברור, אבל כבר כמה שנים שיש ספקולציות בנושא. כדאי גם לזכור בעניין התנועה של הנומ"ט, ש"גם נמר עוצר לנוח" (כפי שהסינים ניסחו זאת בדרכם...), וחלק מתפיסת ההפעלה של הטיל ככה"נ תסתייע בנתוני המהירות של הנומ"ט בכדי לקבוע מתי עדיף לשגר.
3. טאיוון היא לא האינטרס היחיד שפיתוח של טיל שכזה רלבנטי אליו, בייחוד כשהסינים עובדים ככה"נ על הגדלת הטווח שלו. חשוב להבהיר שלעצם קיומו של טיל שכזה משמעות פוליטית ויחב"לית גדולה (אפשר להתווכח אם היא גדולה יותר או פחות מהמשמעות של השימוש הצבאי בו).
4. השאלה שבעצם עולה כאן בין השורות היא שאלה גדולה בהרבה: מדוע סין פועלת באופן כללי להשקיע בצבא? לצערי אין לי זמן להתחיל להשיב על כך כרגע, אבל זו נקודה משמעותית ביותר. אולי אחר כך אמצע עוד זמן לתגובה.
כמה תגובות ספציפיות:
לגבי הקונטקסט - כבר כתבתי על התרגילים הסיניים, אמריקאים, קוריאנים וכו' בעבר, והם ממשיכים. שווה לשים לב שגם לאמריקאים טוב להתאמן בנושא הצוללות (אחד הנושאים החשובים באימונים עם הקוריאנים). לגבי החשש "שהסינים יגניבו לצפ"ק את נשק הקסמים שלהם" (כפי שכתב פותח האשכול) - לא רלבנטי (הנשק עדיין לא מבצעי או קרוב לזה; סין לא תעביר לצפ"ק נשק שכזה או לכל מדינה אחרת).
לגבי השאלה על ספין תקשורתי או מאבקי תקציב - הדיונים על הטיל הזה אינם חדשים כלל ועיקר, גם אם הם חדשים לחלק מהמגיבים כאן.
לגבי היחסים בין צפ"ק לסין (שכתב איש המאדים) - היחסים חזקים מאוד, גם אם יש חילוקי דעות (שמוצנעים לרוב).
ל"סיילו" - "לסין יש אובססיה לגבי טאיוון" - נכון. מכאן ועד לשימוש בכוח המרחק רב, ותודה לאפקט. סין לא נערכת כרגע לעימות. יש לה הרבה סיבות לפתח את הכוח הצבאי, בלי להניח עימות. על עניין ה"מט" כבר קיבלתי מספיק תשובות אני מניח. כך גם על עניין ה"מובילים". לגבי "הכח העיקרי של ארה"ב באיזור סין וטאיוון" - אל תשכח שלארה"ב כבר היו כוחות מוצבים בטאיוון עצמה (עוד "נומ"ט שלא ניתן להטביע"), שלארה"ב בסיסים יבשתיים רבים באזור מז ודר-מז אסיה, וכן באיים באוקיאנוס השקט. נומ"ט איננה הכוח היחיד (ולא תמיד העיקרי), כמובן כתלות במתאר הלחימה.
לביטיס - ההנחה היא שטיל שכזה שונה קטגורית מה AS-4, הן בטווח, הן בהנחייה, הן בטכנולוגיה, והן באופן ההפעלה. בייחוד, לעניין היירוט, מדובר על סוג מסלול שונה. לא בכדי מדובר עליו כעל ה ASBM הראשון. כל זה, כמובן, הפוטנציאל. לגבי נושא התמרון של הנומ"ט (מ.ק.): נניח ב 35 קשר, יכולה לעבור במהלך הדקות (לא שניות) בין גילוי השיגור ועד לפגיעה, סד"ג של מספר מיילים (ולשנות כיוון), שזה מספיק בכדי לא להפגע, אלא אם יש ביות סופי אפקטיבי (עם אפשרות שינוי מסלול אפקטיבית).
לאפקט - כרגע אין מידע על טיל שכזה בצוללות.
לשטורס - סין לא כל כך מהר תעבור את ארה"ב. סין יודעת את זה. אלוהים יודע מאיפה הבאת את זה שהמערכה "אבודה" לארה"ב. הכלכלה הסינית בבעיות לא מעטות (וכן, בניגוד להרבה בעולם, דווקא סין יודעת זאת היטב); בתוך סין יש בעייה חריפה של פערים גדלים (הן בתוך איזורים והן בין איזורים); התרבות העתיקה לא קשורה לזה, וכך גם קונפוציוס (ובבקשה - די לדקלם את הסיסמאות על הרמוניה, בסדר? זה לא ממש עבד אי פעם בסין ואין סיבה שהסיסמא תעבוד עכשיו; כנ"ל לגבי "גנים תרבותיים"; להזכירך - סין הייתה מפולגת לאורך 3000 השנים האחרונות יותר משהייתה מאוחדת, שלא לדבר על זה שלא הייתה "סין" עד מאה השנים האחרונות לערך); וגם אם אין תחושה שהכל עומד בפני קריסה, סין יודעת היטב ששום דבר לא מובטח לה והסיכונים משמעותיים. לגבי "בסין אין עבדות" - יש מי שיחלקו עליך (ע"ע פוקסקון). לגבי מעמד הביניים הסיני - מהיכן הנתונים? כיצד 7% מהאוכ' כמעמד ביניים זה דבר לא בעייתי ומקיים "כלכלה בריאה"? האם ידעת שחלק מהייצור בסין הולך ומופנה לאינדונזיה משום ששם נעשה זול יותר לייצר מאשר בסין? מדוע החלטת שחומרי הגלם היום הם בעיקרם באפריקה?
ל YHS - כבר עתה יש קבוצות בדלניות (וגם מעט, יחסית, טרור). מאידך, כבר הרבה שנים שיש אוטונומיות בסין, והממשל נוהג בחוכמה רבה באופנים שבהם הוא מנסה לגרום לקבוצות מיעוט לחוש חלק (לעתים חלק חשוב יותר) מהרוב. ברוב המקרים זה עובד היטב. הממשל, אגב, גם למד ולומד את לקחי ברה"מ.
לפסטן - השאלה הגדולה יותר היא מי כן קונפוציאני מבין הסינים בני האן, ומה זה אומר היום בכלל...
מעט אילוסטרציות שעשויות לקדם את הדיון:
מסלול הטיל:
יכולות:
הגנה בפני ASBM במתארים שונים:
גידול בתקציב ותקציב מול GDP:
מקורות למשל:
http://www.dtic.mil/cgi-bin/GetTRDo...oc=GetTRDoc.pdf
http://hongkong.usconsulate.gov/upl..._2008030301.pdf
http://www.defense.gov/pubs/pdfs/Ch...Report_2009.pdf
מומלץ מאוד:
http://www.andrewerickson.com/2010/...c-missile-asbm/
|
|