15-10-2011, 19:58
|
|
|
חבר מתאריך: 07.11.08
הודעות: 294
|
|
תשובות
1. רוב מיני העטלפים בארץ הם עטלפי חרקים, הצדים חרקים ומועילים בכך לחקלאות. יש לנו גם מין אחד נפוץ שהוא עטלף פירות, צמחוני ובעבר הוגדר כמזיק לחקלאות (כיום יש ספקות לגבי מידת הנזק שהוא גורם לחקלאות, הטענה היא שהוא נמשך יותר לפירות בשלים מדי מבחינה חקלאית. עם זאת, על מידת הנזק/לכלוך שהוא גורם לקירות בתים קשה להתווכח..).
במהלך המאה ה- 20' נפגעו אוכלוסיות רבות של עטלפי חרקים כתוצאה מהדברה יזומה ע"י משרד החקלאות, שפיזר חומרים רעילים בחלק מהמערות במטרה לפגוע בעטלפי פירות (ודווקא הם פחות נפגעו, וניתן לראותם כמעט בכל מקום בארץ). כתוצאה מכך יש חשיבות רבה לשמור על האוכלוסיות שלא נפגעו.
העטלפים פגיעים במיוחד בחורף, כאשר אין כמעט חרקים בסביבה הם נכנסים להיברנציה למשך כמה חודשים, בהם פעילות גופם מינימאלית. הפרעה להיברנציה תגרום לשריפת אנרגיה מוגברת ולמצוקת מזון בהעדר חרקים זמינים, ולכן עלולה להביא למות העטלפים.
כיום ידוע שחלק מהמינים נודדים בין מערות שונות בקיץ ובחורף, ולא נכנסים בארץ להיברנציה מלאה, ועולות גם שאלות לגבי התבונה שבפתיחה של המערות דווקא בתחילת האביב - עם עונת ההמלטה של העטלפים. לא אתפלא אם בעתיד יחולו שינויים באיסור ובהיקפו. בינתיים יש כמובן לציית לתקנות.
במאמר מוסגר לסעיף זה, התקנות חלות על מערות מטוילות בשמורות טבע מוכרזות. יש מערות נוספות עם עטלפים. אם הן ללא סימון בשמורת טבע, הן רשמית סגורות כל השנה. אם הן מחוץ לשמורת טבע, הסמכויות של רט"ג מוגבלות (עדיין יש סמכות למנוע פגיעה בערך טבע מוגן), כמו מערות ברניקי בטבריה (הצעה לשמורת טבע). בכל זאת, כדאי להביא בחשבון שהרבה פעמים מערכות מסתור לא מטוילות מקיימות אוכלוסיית עטלפים, ולהימנע מכניסה אליהן בחורף גם אם אין איסור חוקי על כך.
2. כל יונק שהוא יכול להיות נשא כלבת. גם עטלף, ובמרכז-דרום אמריקה יש עטלפים מוצצי דם (ערפדים) שבהחלט מהווים נשאי כלבת.
הלקח ממותו של חייל לפני כעשור בגולן מכלבת אחרי נשיכת מכרסם - לא להסס ולגשת לקבל חיסון בכל מקרה של נשיכה מיונק שלא ידוע בוודאות שהוא מחוסן.
נערך לאחרונה ע"י עמית 171 בתאריך 15-10-2011 בשעה 20:02.
|