29-01-2010, 19:01
|
מנהל
|
|
חבר מתאריך: 31.07.06
|
|
כנראה ששורש המחלוקת הוא בהגדרת "נעל"
אם נתעלם לרגע מההגדרה המילונית של המילה
ונניח שהכוונה היא ל"טיפש", הרי שהיו הרבה מאוד אנשים ידועים שמחד אין חולק שהיו מאוד נבונים (לעיתים, על גבול ומעבר לגאונות) ומצד שני היו מעוותים לחלוטין באישיותם או בנפשם. דוגמא אחת שעליה נעשה סרט גרוע במיוחד היא של ג'ון נאש שהיה דפוק, חסר שיקול דעת בעניינים יומיומיים אישיים וגזען עוד לפני שהמחלה התפרצה אצלו במלוא עוזה.
אדרבא, לא פעם דווקא פסיכופטים (יענו, בעלי הפרעת אישיות אנטי סוציאלית) הם דווקא מאוד אינטליגנטים וזה מה שהופך אותם למסוכנים.
ואם לשוב רגע לעניין ההגדרות, הרי שלאינטילגנציה יש הרבה מאוד הגדרות וגישות. לפי חלק מהגישות האלה הרי שלא מדובר בגורם אחיד אלא יש מרכיבים שונים או אפילו סוגים שונים של אינטליגנציה ומאן דהו יכול להיות חזק באחד וחלש באחרים. על כל פנים, היות ואין הגדרה מוסכמת, הרי שקשה לקבוע שיש כאן צד "צודק" בויכוח שהרי אנחנו בהחלט עשויים להתכוון לדברים שונים לחלוטין.
אצלי, כשאני אומר "אינטליגנטי" אני מתכוון לתכונות מסוימות שמתקשרות אצלי באופן אישי למושג הזה. מן הסתם בעקבות האופן שבו נעשה שימוש במילה הזאת בסביבה שבה גדלתי. אצלנו, כשמישהו היה בעל ידע נרחב (ועל כן בעל סקרנות/השכלה/זיכרון), רהוט בדיבור ובכתיבה והפגין אופן חשיבה מסודר כשתיקשרת איתו, הוא כונה "אינטליגנטי". זאת גם אם היה חלש מאוד בפרמטרים שמתייחסים ל"פיקחות", לשיקול דעת בחיי היום יום או בכלל או לכאלו שמודדים במבחני אינטליגנציה. ברור כי במקרים רבים היה מתאם בין כל אלו אצל האדם הנידון, אבל זה ממש לא הכרחי והכרתי מספיק אנשים שנחשבו אינטליגנטים לעילא ולעילא אבל ההתנהלות שלהם בחיי היום יום הייתה לעיתים נלעגת ממש פשוט בגלל אסטרונאוטיות קשה, חוסר הבנה חברתי בסיסי או סתם מוזריות. בעיקר יש לי דוגמאות משעשעות מאוד מהמעבדה הטובה ביותר להתנהגות בני אנוש: הלא היא השירות הצבאי.
אני זוכר חייל בפלוגה שלי שהיה מחד בחור אינטליגנטי מאוד ומצד שני לחוץ והזוי לחלוטין עם יראת כבוד קיצונית לסמכות שקילקלה כל התחלה שיקול דעת אצלו. בין שלל היציאות שלו היה ניסיון עיוור להזיז בידיים מטען במשקל מספר טונות היות והמ"פ התחזה לרגע כמי שמנסה לעשות זאת, בקשה מהמ"מ שלו שישאיל לו את המקל האקראי שבעזרתו הדגים מיקום עמדות אויב על המפה (הוא נענה כמובן ב"תימצא לך עץ אחר, אידיוט!"), הליכה לישון במדים ונעליים בגלל שהמ"מ (שהיה בכוננות ולכן נאלץ לעשות זאת) אמר לו בצחוק שכך נוהג לוחם אמיתי, פציעת כל הסביבה שלו בניסיון נואש לתקן זחל באמצעות פטיש 5 קילו, ריצה יחף בשלג כדי "להציל" מילואימניק "קפוא" שלכל היה ברור שהוא מתחזה וגם איום במכות על חייל ותיק וחסון מימנו שהעיר אותו לשמירה (אני...).
והבחור הזה היום הוא ד"ר מצליח לביולוגיה וכשפוגשים אותו באזרחות אי אפשר שלא לכנות אותו "אינטליגנטי".
|