08-12-2009, 22:57
|
|
|
חבר מתאריך: 10.10.07
הודעות: 2,508
|
|
1. מעגל ה FF ממומש ע"י שני טרנזיסטורים שהמוצא של כל אחד מהם מחובר לכניסה של השני.
לכל טרנזיסטור מחובר עומס מוצא (הממסר בצד אחד ונגד R6 בצד שני). נגדי המשוב (מהמוצא לכניסה של הטרנזיסטור השני) הם R8 ו R9, שערכם גדול מאוד יחסית לנגדי העומס.
במצב זה - תמיד אחד הטרנזיסטורים יהיה ברוויה והשני בקיטעון: הטרנזיסטור שנמצא ברוויה יגרום למתח VBE של כ 0.2V בטרנזיסטור השני כך שהוא יהיה בקיטעון, מה שיגרום למוצא שלו להיות במתח 0 - שיגרום לזרם בסיס לטרנזיסטור הראשון - שימשיך להחזיק אותו ברוויה.
במצב זה - כשהטרנזיסטור הראשון ברוויה והשני בקיטעון - נגדים R7 ו R10 טוענים את הקבלים C4 ו C5 בהתאמה - מתח הקבל בצד הטרנזיסטור הקטוע יהיה 0V ומתח הקבל בצד הטרנזיסטור המוליך יהיה Vout (כמובן שכניסת הטריגר צריכה להיות ב 0V ולא פתוחה כמו שמצויר). שתי הדיודות יהיו בקיטעון, אך המתח על הדיודה שבצד הטרנזיסטור המוליך יהיה מתח קידמי קרוב ל 0V והמתח על הדיודה בצד הטרנזיסטור הקטוע יהיה מתח אחורי שערכו קרוב ל Vout.
כעת, עם מתן פולס טריגר (עוצמת פולס הטריגר צריכה להיות גבוהה מכ- 1V ולא גדולה מ Vout - המתח שמזין את המעגל), המתח בצד השני של הקבלים יעלה באותו גודל לערך של Vt בצד הטרנזיסטור שלא הוליך ולערך Vout+Vt בצד הטרנזיסטור שהיה ברוויה. דבר זה לא יגרום לתגובה בטרנזיסטור שלא הוליך שכן הדיודה שלו תישאר בקיטעון, אך יגרום לטרנזיסטור שברוויה להיכנס לקיטעון (הדיודה כבר הייתה עם מתח קרוב ל 0V, ועתה היא תיכנס להולכה מלאה ותרים את מתח הבסיס למתח גבוה ממתח ההזנה - כך שהטרנזיסטור יקבל VBE הפוך). כניסת הטרנזיסטור המוליך לקיטעון תגרום לטרנזיסטור השני להיכנס לרוויה (בגלל נגד המשוב מהיציאה).
המצב החדש ישמר עד לקבלת פולס טריגר נוסף - שאז המעגל שוב יהפוך מצב.
2. ערך הקבלים צריך להיות גדול דיו כדי שמשך הפולס המתקבל יספיק לגרום לטרנזיסטור המוליך לעבור לקיטעון. הוא תלוי גם ב rise time של פולס הטריגר (ככל שהוא איטי יותר, דרושים קבלים גדולים יותר). ככלל, רצוי לשים קבלים קטנים ככל האפשר שכן המרווח המינימלי האפשרי בין פולסי הטריגר תלוי ב RC של הקבלים ונגדי הטעינה R7 ו R10).
3. ה FF המתואר הוא מסוג T. עקרונית ניתן להפוך כל FF לסוג T (ב JKFF: כניסות J ו K ב "1", ב DFF: משוב דרך מהפך מהמוצא לכניסת ה D וכו').
_____________________________________
Elim
|