בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי סירפד שמתחילה ב "חידה: התותח הגרעיני Atomic Annie"
ה"דבר" הזה מורכב משלושה חלקים:
רכב מושך (קדמי, מימין).
מטען מועיל באמצע.
רכב דוחף. יותר מדוחף, נראה כעוזר לתמרן את הדבר הארוך הזה.
החלק המועיל ב"דבר" הזה הוא בין שני הרכבים:
הגורמים הבולטים בו, הם אורכו והמשקלו. מעליו 4 משקולות בטון. ומתחתיו שתי "רגליים". בגלל שחלקו העליון לא שטוח, נראה לא לצרכי גישור. אם כך, אולי לייצב דבר מה יותר גדול.
מתחמם? ...אף אם לא, לפחות עשוי להחזיר את הדיון לפסים מועילים
_____________________________________
I like my islamist extremist like my roasted chicken... dead and fried to the bones
גם לי, גם לי בבקשה תקנו את שגיאות הכתיב
נערך לאחרונה ע"י 2liviu בתאריך 21-08-2009 בשעה 17:21.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי סירפד שמתחילה ב "חידה: התותח הגרעיני Atomic Annie"
צדקו כל הפותרים, ובמיוחד 2liviu - הרכב הוא T10 שנשא את התותח M65 המכונה Atomic Annie, ונראה בתמונה במהלך מבחני עבירות בבסיס הניסויים אברדין. לטובת המבחנים הותקנו על פלטת המטען קוביות בטון במשקל זהה לזה של התותח, ותחתיה הותקנו ארגזים כתחליף לרגליות.
קונספט ה-Double Ender - נשיאת מטען כבד על פלטה המחוברת לרכב מושך ורכב דוחף - לא החל ב-T10. הדגם השמיש הראשון מסוג זה היה T8 שיוצר ע"י חברת מאק בשנת 1945, והתבסס על הרעיון של משאיות כיבוי אש ארוכות בהן לעגלת הסולם היה נהג נפרד שישב מאחור ליד בסיס הסולם ושלט בצירי הגלגלים. אחרי T8 יוצר T9 שכבר יועד ספציפית עבור התותח אך לא היה יותר דגם ניסויי מאשר כלי מבצעי. יש להבין שהדרישה לרכב שכזה נבעה ממימדיו הגדולים של התותח - ללא המשאיות שקלה פלטת התותח לבדה 42.5 טון! אורכו של התותח במצב תנועה (מחובר למשאיות) היה 26 מטר ורוחבו מעל 3, מימדים שבגרירה רגילה היו הופכים את התנועה בשטח לסיוט בלתי אפשרי (רדיוס פניה רגיל של 90 מעלות היה 9 מטרים, לפניית פרסה נדרשו 23 מטרים). כל אחת מהמשאיות - T10A המושך ו-T10B הדוחף - צוידה במנוע שהגיע ל-375 כ"ס, ומהירות התנועה המירבית על דרך סבירה הגיעה ל-56 קמ"ש.
פרוייקט התותח האטומי החל בשנת 1949, אז הוטלה משימת הפיתוח על בסיס החימוש פיקאטיני - אותו אחד שעל שמו נקראת המסילה לעזרים המותקנת על נשק קל. התכנון התבסס על תותח-רכבת גרמני K5 ממלחה"ע ה-2, והשם Atomic Annie התבסס על הכינוי Anzio Annie שקיבל אותו תותח מהחיילים האמריקאים כשהופעל נגדם בפלישה לאיטליה. עקב ההסתמכות על דגם קיים הסתכם הפיתוח כולו בתקופה של 3 שנים בלבד, כאשר דגם ראשון אפילו זכה להשתתף בטקס ההשבעה של הנשיא אייזנהאואר.
בשנת 1953 השתתף תותח יחיד מדגם זה בניסוי ירי שכונה Grable, חלק מסדרת ניסויי הירי הגרעיניים Upshot-Knothole. בתאריך 25/5/53 ירה התותח פעם אחת ויחידה ויחידה פגז W9 בקוטר 280 מ"מ לטווח של 11 ק"מ, שהסתיימה בפיצוץ המוערך ב-15 קילוטון (ראו סרט מצורף). בניסוי השתתפו 2,800 חיילים שהסתערו תחת החיפוי הארטילרי הגרעיני, כאשר יעדי האימון מוקמו במרחק 2.5 ק"מ מנקודת הפיצוץ (בפועל הגיעו חלק מהחיילים עד 700 מהמקום). על בריאותם ותוחלת חייהם של אותם חיילים אין הרבה מה לומר...
לאחר הצלחת הניסוי יוצרו לפחות 20 תותחים נוספים, שהוצבו בסוללות הארטילריה הגרעינית (יחד עם רקטות טקטיות) בבסיסים באירופה ובקוריאה. עקב היותן מטרה בעלת חשיבות גדולה, הסוללות דילגו בקצב גבוה יחסית מבסיס לבסיס. במהלך העשור שחלף מאז סיום הפיתוח של התותח המשיך במרץ הפיתוח של פגזים גרעיניים בקוטרים קטנים ושימושיים יותר כמו 155 ו-203 מ"מ - לאחר שפגזים אלה הגיעו ליכולת דומה לזו של פגזי 280 מ"מ, ותוך התחשבות בסרבול הרב של הפעלת התותח (שדרש ניתוק מהמשאיות, פעולה שבוצעה ע"י צוות מיומן ב-15 דקות) וכן בגלל התפתחות הארטילריה הרקטית, הוחלט להוציא את התותח משימוש. בשנת 1963 הוצא התותח האחרון מדגם זה משימוש.
גורר T10A (סימון צבאי M249)
דוחף T10B (סימון צבאי M250)
במהלך ניסויים, בסיס אברדין
ניסוי Grable, מתוך סדרת Upshot-Knothole
פריסה בגרמניה, סוף שנות ה-50
כנ"ל
מקור המידע והתמונות:
1. Technical Manual Series 6008 - U.S.Army M65 Atomic Annie, הוצ' Tankograd
2. ויקיפדיה
3. Olive-Drab
אם אני לא טועה, היעלמות החימוש הגרעיני הטקטי קשורה להכרה שהתגבשה לקראת סוף שנות ה-60 שלא ניתן להגביל
את הלוחמה הגרעינית לסוגי חימוש כאלה ולמעשה שימוש בהם ידרדר במהרה למלחמה גרעינית בקנה מידה מלא.
_____________________________________
Diplomacy is about surviving until the next century - politics is about surviving until Friday afternoon
Sir Humphrey Appleby
אם אני לא טועה, היעלמות החימוש הגרעיני הטקטי קשורה להכרה שהתגבשה לקראת סוף שנות ה-60 שלא ניתן להגביל את הלוחמה הגרעינית לסוגי חימוש כאלה ולמעשה שימוש בהם ידרדר במהרה למלחמה גרעינית בקנה מידה מלא.
משום מה זכור לי שהקונצפציה של limited nuclear war שלטה בשנות ה-70 בהקשר של לחימה בזירה האירופאית. בשביל כך נאטו החזיקה טילים לטווח בינוני, ופותחו ה-radiation enhanced weapons ("פצצת נויטרון" כפי שכינו אותם). אני טועה?
_____________________________________
Experiment provides Experience. Experience fortifies Theory. Knowledge is Power.
The way is clear, the Challenge - strong. The Duty - inescapable.
We must have the facts. Common sense calls for the facts. Now.
בתגובה להודעה מספר 19 שנכתבה על ידי SkyMarshal שמתחילה ב "[QUOTE=G_Zhukov]אם אני לא..."
לא בדקתי את זה בהקשר הגרעיני, אבל חשוב לזכור שבאותה תקופה היה חשש רציני ביחס לעוצמה הקונבציונאלית הסובייטית בזירה האירופית.
מה שאתה מזכיר נועד לתת מענה להיקף ומאסות הכוחות הסובייטיים שנאט"ו ניצבה בפניהן.
במקביל למה שאתה מתאר החל מהמחצית השניה של שנות ה-70 הוחל בפיתוח דוקטרינארי קונבציונאלי שנועד לתת מענה בדיוק לבעיה הזו.
התוצאה הראשונה היתה מה שנודע כ- Air-Land Battle שיותר מאוחר התפתח לתורת המערכה העמוקה בגירסה האמריקאית (המקור היה למעשה סובייטי).
הפיתוח הזה הוריד משמעותית את הסמכות על נשק גרעיני טקטי.
_____________________________________
Diplomacy is about surviving until the next century - politics is about surviving until Friday afternoon
Sir Humphrey Appleby
בתגובה להודעה מספר 20 שנכתבה על ידי G_Zhukov שמתחילה ב "לא בדקתי את זה בהקשר הגרעיני,..."
ציטוט:
במקור נכתב על ידי G_Zhukov
לא בדקתי את זה בהקשר הגרעיני, אבל חשוב לזכור שבאותה תקופה היה חשש רציני ביחס לעוצמה הקונבציונאלית הסובייטית בזירה האירופית. מה שאתה מזכיר נועד לתת מענה להיקף ומאסות הכוחות הסובייטיים שנאט"ו ניצבה בפניהן.
מה שאמרתי הוא שאאל"ט נשק גרעיני טקטי לא נעלם עד אמצע שנות ה-80 (אם נשים בצד את הדיבורים על ה-mininukes), והדוקטרינה של לחימה גרעינית מוגבלת המשיכה מעבר לשנות ה-60.
ציטוט:
במקור נכתב על ידי G_Zhukov
במקביל למה שאתה מתאר החל מהמחצית השניה של שנות ה-70 הוחל בפיתוח דוקטרינארי קונבציונאלי שנועד לתת מענה בדיוק לבעיה הזו.התוצאה הראשונה היתה מה שנודע כ- Air-Land Battle שיותר מאוחר התפתח לתורת המערכה העמוקה בגירסה האמריקאית (המקור היה למעשה סובייטי). הפיתוח הזה הוריד משמעותית את הסמכות על נשק גרעיני טקטי.
זה מעניין, לא הכרתי את המושג. יש מקור מומלץ לקרוא עליו? (אם לאו נסתפק בגוגל)
חידשת לי גם במשפט האחרון, שכן חשבתי שהסמכות של נשק גרעיני טקטי הורדה רק בגלל סיום המלחמה הקרה וההסכמים שנחתמו.
_____________________________________
Experiment provides Experience. Experience fortifies Theory. Knowledge is Power.
The way is clear, the Challenge - strong. The Duty - inescapable.
We must have the facts. Common sense calls for the facts. Now.
בתגובה להודעה מספר 20 שנכתבה על ידי G_Zhukov שמתחילה ב "לא בדקתי את זה בהקשר הגרעיני,..."
אחד האירועים הקריטיים עליהם התבססה דוקטרינה זו היה מלחמת יוה"כ. לאחר המלחמה פשטו על צה"ל עשרות צוותי תחקור אמריקאיים. היוזמה בראשות הגנרל דיפוי (מפקד TRADOC הראשון) והגנרל סטארי (מפתח Air-Land Battle) נועדה להפיק מהקרבות בסיני ורמה"ג לקחים שהשלכותיהם רלוונטיות לקרב בפתחת פולדה. מאמר מעניין על הנושא פורסם ע"י שאול ברונפלד (שכתב על כך את התיזה לתואר שני בלימודי בטחון) בביטאוןן "שריון" 03/2007.
אכן, מלחמת יום הכיפורים היתה TEST-CASE שממנו האמריקאים למדו רבות. הטריגר האמיתי היה דוקא מלחמת וינטאם וההכרה שאין לצבא האמריקאי תורה סדורה כפי שהיתה באותה עת לסובייטים.
אכן, דון סטארי ודופווי היו היוזמים והתוצא הסופי היה עדכון תקנון השדה FM 100-5 באמצע שנות ה-80 אז היה המעבר מ- Air-Land Battle לתורת מערכה סדורה. במידה רבה שנות ה-70 היו שנים של פער רעיוני שהושלם רק באמצע שנות ה-80. במשתמע מכך בשנות ה-80 ירד גם הצורך להסתמך על נשק גרעיני טקטי.
_____________________________________
Diplomacy is about surviving until the next century - politics is about surviving until Friday afternoon
Sir Humphrey Appleby
נערך לאחרונה ע"י G_Zhukov בתאריך 30-08-2009 בשעה 15:02.
בתגובה להודעה מספר 23 שנכתבה על ידי G_Zhukov שמתחילה ב "אכן, מלחמת יום הכיפורים היתה..."
למלחמת יוה"כ אכן הייתה תרומה חשובה ללגיבוש הדוקומנטציה האמריקנית המוזכרת לעיל אבל בה בעת אסור לשכוח שני אירועים מג'וריים שקדמו למלחמת יוה"כ ותרמו לא פחות - מלחמת הודו פקיסטן השלישית בחורף 1971 ומתקפת חג הפסחא באביב 1972, כאשר בשני האירועים הללו הושגה הפתעה אסט' דומה לזו שהושגה כלפינו וכן הופעל סד"כ קרקעי גדול יותר מזה שהופעל במלחמת יוה"כ, תוך שימוש בדוקטורינה ובאמל"ח סובייטים מודרניים בשדה הקרב (לצד אמל"ח מערבי במקרה של הודו)
מתקפת חג הפסחא הייתה הפעם הראשונה מאז מלחמת קוריאה 20 שנה לפני כן בה התמודד צבא מערבי מודרני (הצבא הדרום ויאטנמי + אחרוני היחידות האמריקניות) מול צבא קומניסטי סדיר בהתקפה קונבציונלית רחבת היקף. הצפון ויאטנמים הטילו למערכה כמעט את כל הסד"כ הסדיר שלהם ובכלל זאת מאות טנקים, נגמ"שים, נ"מ מתנייע וכלי ארטילריה מודרניים (רובו אבד בלחימה). רק העוצמה האווירית האמריקנית האדירה מהים והיבשה הצילה את המצב ומנעה תבוסה קשה לכוחות הדרום. חשוב לציין גם שזו הייתה הפעם הראשונה ששני הצדדים עשו שימוש נרחב בטנ"טים מודרניים, כולל ממסוקים בצד האמריקני, וזאת שנה וחצי לפני מלחמת יוה"כ! הסכם פריז האומלל שנחתו בינואר 1973 הותירו את הצבא הקומניסטי בתוך השטחים שכבש (קרי מעבר לקווי הביצורים הטבעיים שנבנו לאורך שנים ב DMZ) ואפשר לו בכך לצאת להתקפה נוספת כעבור 3 שנים והפעם לכבוש את כל הדרום על נקלה.
מלחמת חורף 1971 התחוללה בשתי חזיתות בו זמנית - מערבית ומזרחית - שהיו מרוחקות זו מזו אלפי קילומטרים. בחזית המזרחית ניצלו ההודים עד תום את העובדה שבנגלדש (מזרח פקיסטן ז"ל למי שעוד זוכר) הייתה מובלעת מנותקת בתוך שטחם, פתחו בבליצקריג מרשים שישלב כוחות אוויר, ים, קרקע וגרילה ומחצו את המגינים הפקיסטניים בתוך ימים ספורים. בחזית המערבית התחוללו קרבות אוויר ויבשה נרחבים ועזים, אם כי גם שם הובסו הפקיסטנים ואבדו שטחים רבים.
בקיצר, אנחנו כמובן נוטים לראות במלחמת יום הכיפור אירוע מכונן בתולדות הלוחמה בין צבאות מערביים ומזרחיים מודרניים אולם בפועל לא כך הדברים וכל שלשת האירועים הללו וכן אירועים אחרים בהיקפים קטנים יותר תרמו לגיבוש התו"ל הרבולוציוני האמריקני בשנות ה-70.
נערך לאחרונה ע"י strong1 בתאריך 30-08-2009 בשעה 17:12.
בתגובה להודעה מספר 28 שנכתבה על ידי סמוראי שמתחילה ב "לא קנה מידה, זכור לי שקראתי..."
גם אני רציתי תמיד לשאול על פסי העשן האלה, אבל תמיד שכחתי לבסוף לשאול... תמיד הנחתי שהם אינדיקציה כלשהיא לשלבים בתעופה/שיגור של הפצצה, טוב לדעת את התפקיד האמיתי שלהם...
_____________________________________
"אילו שמוכנים לוותר על חירות חיונית כדי להרוויח ביטחון זמני, לא ראויים לא לחירות ולא לביטחון - ומהר מאוד חסרים את שניהם." -בנג'מין פרנקלין
ציטוט:
במקור נכתב על ידי Carl Sagan
"If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe"