24-08-2009, 20:41
|
|
|
|
חבר מתאריך: 28.10.01
|
|
ציטוט:
זאת אומרת מי שלא שומר חוק נהנה מהמצב הקיים?
|
כן. ישראל, כמו ארצות מערב אירופאיות מסויימות, הן גן עדן לפשע.
ציטוט:
המקום שאתה מתאר הוא למשל, יוהנסבורג בדרום אפריקה. מצב אליו הגיעו הלבנים וגם היהודים לאחר עליית מנדלה. המצב מאז הדרדר כל כך שהמדינה על סף סגירה..לפחות לגבי הלבנים. ז"א: ההסתגרות מאחורי גדר חשמלית ומאבטח חמוש לא עזרה.
|
כפי שכתבת בעצמך, יהונסבורג היא דוגמא רעה. אז לא היא המודל שלי לחיקוי.
חשבתי דווקא על פלורידה, על אריזונה או קליפורניה, אבל גם סאו-פאולו, ריו-דה-ז'ינרו, בוגוטה, לימה...
ציטוט:
'אין ברירה אלא להניח'..אני למשל מניח שהשופט רוצה בדיוק כמוך לעשות משפט צדק ושאנשים חפים מפשע לא ישבו מאחורי סורג ובריח ורוצה בדיוק כמוך שבני משפחתו לא ייפגעו על ידי פושעים. שהרי הפשע לא מבחין בין אדם לאדם נכון?
|
לא השתכנעתי שהשופטים מחפשים צדק או להרחיק פושעים מהרחוב. אחרת המדינה הייתה ניראת אחרת, לא?
לי ניראה, שהשופטים, כמו כל מערכת פקידותית אחרת, עובדת בכיוון של ההתנגדות הפחותה ביותר.
העולם התחתון גם מעסיק וגם מאיים על מערכת המשפט. לעומת זאת, האזרח הקטן וחסר ההגנה הוא קורבן קל ובלתי מזיק למערכת הפקידות המשפטית. על גבו אפשר לבנות קריירות.
בדומה לארה"ב של שנות השישים והשבעים, כאשר הפשע התחיל להאמיר לשיאים חסר תקדים של שנות ה-80, שלטה האידאולוגיה המשפטית כאילו הפושע הוא קורבן החברה, קורבן הקאפיטליזם, הגזענות וההפרדה, ויש להגן עליו מפני "עריצות" החברה, שמתוארת כנבערת היסטרית ומרושעת באופן כללי.
ישראל, כך אני מרגיש, שבויה באותה אידאולוגיה. אין מי שיגן על החברה מפני פושעיה, שכן הפושע היה לקורבן והחברה כולה לרודפיה.
בית הכלא היה למוסד "שיקומי". שאחריו, הפושע המשוחרר עבר "תיקון" שירחיק אותו מעולם הפשע. בארה"ב הבינו בסוף שנות ה-80 ומהלך שנות ה-90, כי רק מיעוט מהפושעים, וגם הם מהקלים יותר חוזר למוטב. ואליו האחרים, בעיקר האלימים שבהם, חוזרים לפשע וחוזרים לכלא. אין הצדקה לדלת המסתובבת.
בעצם, הדלת המסתובבת עמדה במרכז מערכת הבחירות בין המושל דוקאקיס האולטרה ליברל לבין סגן הנשיא ג'ורג' בוש ב-1988. בוש ניצח כי האמריקנים חשבו כמוני, ואילו בארץ יש חסידים שוטים למושל דוקאקיס.
ציטוט:
לא הבנתי - הפרקליטות רוצה להרשיע או לא להרשיע? אתה מתלונן על הרשעת שי דרומי או אי הרשעת סולימן אל עבייד? אם לא מרשיעים אתה מתלונן - ואם מרשיעים אתה גם מתלונן?
שלטונם של מי?
|
אני מתלונן על הרשעת דרומי, על עצם הההליך הפלילי שנמשך כמעט שנתיים (וכנראה שלא הסתיים) ועל אי אכיפת החוק כנגד פושעים. על דלת מסתובבת לפושעים.
ישראל מפגרת אחרי ארה"ב בכארבעים שנה. אלא שארה"ב גמישה יותר בתיקון עצמי של מערכת המשפט.
ציטוט:
מערכת הצדק בישראל טובה בהרבה מזו שבארה"ב. יש להם הרבה יותר מה ללמוד מאיתנו ואגב שם זכויות האזרח מפותחות בהרבה - שם היו מרשיעים פחות בגין העבירות בהן הורשעו אנשים כאן.
[הכל נכון עד 11/9 - מאז יש שם השתוללות די גדולה על חשבון זכויות האזרח - אבל זה כבר סיפור אחר].
|
אני לא יודע לגבי מערכת המשפט, אבל אני יודע שהבטחון האישי בארה"ב השתפר מאוד ככל שהאריכו את תקופות המאסר של פושעים. כאשר בתי הכלא משמשים למניעת פשע באמצעות הרחקה ובידוד מהחברה הכללית ולא "לשיקום" שלא הוכיח את עצמו אלא במקרים פרטניים בלבד.
נסיים בציטטה של שר הפנים של מרגרט תאצ'ר, ג'ון הווארד (שכטר): "אני יודע מה גורם לפשע! פושעים גורמים לפשע! לכן אני אפתח שלושה בתי כלא חדשים! ". על כך זכה בכינוי הערפד (גם כי נולד בטראנסילווניה, ומשם היגר לבריטניה לאחר ששרד את השואה).
|