10-06-2009, 10:44
|
|
|
חבר מתאריך: 25.08.07
הודעות: 1,097
|
|
נצרת, אתמול
נצרת היא העיר הערבית הגדולה בישראל. "תל אביב של הערבים", הם מכנים אותה. עד כה, בכל ביקורי בעיר, חיפשתי את ההיבט התיירותי שלה. את האופן שבו היא משווקת את עצמה ליהודים כמוני, עם אתרים קדושים, ארמונות-עם-תקרות-מצוירות נהדרים, שוק, סמטאות ואוכל מעולה. אלא שזה קצת כמו לבקר בת"א ולראות רק את יפו העתיקה.
הזדמן לי אתמול לבקר בנצרת בחלקים האזרחיים שלה. נדהמתי. עיר מודרנית, נאה, יפה מאד. לקחו אותי לשכונה בשם "שנלר", שכונה מודרנית, צפופה מאד, יפה הרבה יותר מרמת אביב ג'. הנה כמה מראות משכונת שנלר בנצרת:
הבחור הצעיר שליווה אותי לא ידע לענות על כל שאלותי. מפעם לפעם, כשהוא התקשה, הוא היה מטלפן למישהו וחוזר אלי עם תשובות מדוייקות מאד. אין לי מושג עם מי הוא דיבר, אבל התשובות עשו רושם מאד אמין. "המקור הנעלם" הסביר ששמה של השכונה נובע מבית היתומים הסורי שבנה שנלר ב-1892 גם בנצרת, שהפך אחר כך לבית ספר, אחר כך לבסיס צבאי וכיום הוא עומד נטוש ומתפורר (נשמע מוכר?). חורבות הבנין עדיין נמצאות בראש הגבעה עליה השכונה בנויה. הנה הם:
שם, ליד הבנין, ניצב מבנה חדש של ספריה ציבורית (כותר פיס). נפלא. לא מצאתי את שם האדריכל/ית, אך ללא ספק מגיעות לו/לה המון מחמאות. אולם כניסה נינוח ורחב, חצר פנימית יפה מחופה בבד כחול, המשווה לה מראה של בריכת שחייה "הפוכה" (הכחול מלמעלה), ואולמות קריאה נהדרים - לבוגרים ולילדים. ראו:
הספרניות כיבדו אותנו בלימונדה עם נענע, מעשה בית, שהיה המשקה הכי טעים ששתיתי. המלווה שלנו אמר על הלימונדה שהיא "מְגָ'נֶב", שזה מגניב, וזו מילה לגמרי תקנית בערבית מדוברת. ומחוץ לספריה - רחבה גדולה עם תצפית נהדרת על כל העיר:
ובית ספר מקיף יפה, גדול ונקי:
ולסיום - הפתעה: בצרון "קלאסי"! בצרון??? בנצרת??? מה הוא עושה שם? ובכן, המקור טוען שזה נבנה ע"י הצבא הבריטי. זה כל מה שאני יודע עליו. אבל הוא דומה להפליא להמון בצרונות שמצאנו בישובים כשרים לחלוטין:
הוא מתצפת לכיוון ציפורי, ונמצא בעיבורי השכונה הקרויה על שם העיר התלמודית, ומאכלסת בעיקר את פליטי ציפורי. יש הגיון במיקומו, מנקודת ראות בריטית, ובזה הוא דומה מאד לפילבוקסים בקצות העיר ירושלים. אלא שלא ברור לי למה הוא לא נראה כמוהם.
|