|
26-03-2009, 09:42
|
|
|
חבר מתאריך: 04.04.07
הודעות: 809
|
|
כתבה מ"הארץ"
מטוסי חיל האוויר תקפו בסודאן עשרות משאיות שהובילו אמצעי לחימה מאיראן לרצועת עזה
רשת סי-בי-אס האמריקאית דיווחה כי בינואר השמידו מטוסים ישראלים 37 משאיות נשק. 39 מאנשי השיירה נהרגו. לשכת רה"מ: מסרבים להתייחס לכל דיווח על פעולה בסודאן
מאת יוסי מלמן, עמוס הראל וברק רביד
חיל האוויר תקף בינואר שיירת משאיות בסודאן שהובילה נשק בעבור החמאס לעזה - כך דיווחה תחנת הרדיו של רשת סי-בי-אס בארה"ב. לפי הדיווח, נהרגו בתקיפה 39 מנוסעי השיירה ונפצעו אזרחים שהיו בסביבה. המקור לידיעה הוא הכתב לענייני ביטחון לאומי של הרשת, דיוויד מרטין. מלשכת ראש הממשלה נמסר אתמול כי הם מסרבים להתייחס לכל פרסום זר בנוגע לפעולה ישראלית בסודאן.
על פי הדיווח, גילתה ישראל כי יש כוונה להעביר את הנשק מסודאן צפונה לעבר מצרים ומשם, דרך סיני, להבריחו לחמאס בעזה. מקור הנשק היה כנראה איראן והוא הונחת בנמל בעיר פורט סודאן, עיר הסמוכה למקום ההפצצה.
דבר ההפצצה נחשף אחרי שאתר אינטרנט סודאני שבסיסו בפאריס, "סודאן-טריביון", ציטט שר בממשלת סודאן, שטען כי מטוסי חיל האוויר האמריקאי תקפו משאיות שנשאו נשק. לפי הידיעה, כל השיירה הושמדה ונהרגו בה אזרחים סודאנים, אריתראים ואתיופים. השר הסודאני האשים את ארה"ב בתקיפה וציטט את ההסכם שנחתם בינואר בין ישראל, ארה"ב ומצרים, כדי להפסיק את הברחות הנשק לחמאס בעזה.
לדבריו, מטרת התקיפה היתה "להביך את ממשלת סודאן". באתר הסודאני נכתב עוד כי סודאן באה בדברים עם מצרים, כדי "לאסוף עוד מידע במטרה לגבש תגובה".
בעקבות הדיווח באתר הסודאני, פנו כתבים אמריקאים אל מקורות בממשל בוואשינגטון כדי לברר את אמינותו ועל רקע זה הגיעו למסקנה כי הפרטים שהופיעו באתר הסודאני היו נכונים והתקיפה אכן התרחשה, אך לא על ידי ארה"ב, אלא על ידי חיל האוויר הישראלי.
כתב רשת הרדיו של סי-בי-אס, דן רביב, אמר בשידור כי "אם מטוסי קרב ישראלים ביצעו את ההתקפה בסודאן, הדבר מראה כי מתנהלת מלחמה חשאית נגד החמאס ומקורות הנשק שלו, ומלחמה זו רחבה הרבה יותר ממה שממשלות ישראל וארה"ב חשפו עד כה".
החמאס שיקם את מנהרות ההברחה
גורמי ביטחון ישראלים סירבו אמש להתייחס לדיווח על התקיפה האווירית בסודאן או על חלקה של ישראל בהפצצה. במערכת הביטחון מציינים כי כבר בזמן מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה, פתחה איראן במאמץ מחודש לתגבר את הברחות אמצעי הלחימה והתחמושת לחמאס ברצועה. לדבריהם, מדובר ברשת מסועפת של מבריחים, בני לאומים שונים, שבאחזקתה משקיעים האיראנים סכומי כסף גדולים, מעבר לעלות כלי הנשק עצמם.
משלוחי הנשק מועברים כנראה מאיראן דרך המפרץ הפרסי לתימן, לסודאן ומשם למצרים ודרך סיני והמנהרות ברפיח או בדרך הים לרצועה. המשלוחים כוללים רקטות תלולות מסלול מסוגים שונים, טילים נגד טנקים, רובים וחומרי נפץ באיכות גבוהה. בישראל מעריכים כי החמאס הצליח לשקם חלק מהמנהרות שהופצצו בציר "פילדלפי" ברפיח וכי ההברחות שבו לפעול בהיקף לא מבוטל, עם סיום המבצע הצבאי ברצועה. בישראל אומרים עם זאת, כי מורגש שיפור מסוים בשיתוף הפעולה עם המצרים במאבק בהברחות מאז המבצע.
יומיים לפני סיום מבצע "עופרת יצוקה", חתמו שרת החוץ ציפי לבני ועמיתתה האמריקאית קונדוליזה רייס על מזכר הבנות ביטחוני-מודיעיני בנושא המלחמה בהברחות הנשק מאיראן, דרך המפרץ הפרסי וסודאן לרצועת עזה. החתימה על מזכר ההבנות היתה אחד הדברים שאיפשרו את הפסקת האש, לנוכח התנאי הישראלי לפעילות מצרית ובינלאומית נגד הברחות הנשק.
מזכר ההבנות קבע באופן תקדימי כי איראן היא המקור להברחות לעזה. ההסכם כולל התחייבות אמריקאית, באמצעות זרועות המודיעין, הצבא, הים ונאט"ו, לטפל בהברחות דרך מפרץ עדן, ים סוף ומזרח אפריקה. בריטניה, גרמניה, איטליה, צרפת ועוד מדינות הביעו נכונות בעקבות חתימת ההסכם לשלוח כלי שיט לפיקוח על נתיבי ההברחה ולשתף פעולה בהחלפת מידע מודיעיני.
למזכר ההבנות שנוסח בצורה כללית יחסית, נלווה נספח סודי שלא פורסם, שכלל תוכנית עבודה וחלוקת אחריות בין סוכנויות המודיעין של ישראל וארה"ב בנוגע למעקב אחרי ספקי הנשק באיראן, המבריחים בנתיבי השיט ובנתיבים היבשתיים ועוד. בעקבות מזכר ההבנות, שאותו יזם משרד החוץ, החל תהליך של פעילות דיפלומטית בינלאומית בנושא הפיקוח והמעקב אחרי נתיבי ההברחה מאיראן לרצועת עזה. עד כה התקיימו שתי ועידות בינלאומיות בנושא בהשתתפות ישראל, ארה"ב ועוד שמונה מדינות החברות בנאט"ו ומעוניינות לפעול נגד הברחות הנשק לעזה.
בוועידה האחרונה, שהתקיימה לפני כשבוע בלונדון, נקבעה תוכנית פעולה משותפת ראשונית להגברת הפיקוח אחרי הברחות הנשק מאיראן לעזה. התוכנית כוללת חתימה על שורה של הסכמים דו-צדדיים עם מדינות שנמצאות בנתיבי הברחת הנשק וכן במדינות שספינות סוחר נושאות את דגלן.
"משחק מלחמה" בוואשינגטון
במאי תתקיים באוטווה שבקנדה ועידה בינלאומית שלישית במספר מאז מבצע "עופרת יצוקה" שתעסוק במניעת הברחות נשק מאיראן לרצועה. בוועידה ישתתפו ארה"ב, ישראל, בריטניה, ספרד, צרפת, גרמניה, איטליה, נורווגיה, דנמרק וקנדה. מיד לאחר הוועידה יתקיים בוואשינגטון "משחק מלחמה" בינלאומי בהשתתפות קזציני מודיעין ודיפלומטים מהמדינות המשתתפות כדי לתרגל פעילות משותפת לסיכול הברחות נשק מאיראן לעזה.
|
|