29-04-2009, 12:08
|
|
|
|
חבר מתאריך: 16.09.06
|
|
לא, זה לא אבחון, זו המטאפיזיקה של היווצרות השמאל על פיך - לא יותר.
רוצה לאבחן את השמאל הפוליטי? בוא נראה מהם המאפיינים הכי בולטים של תנועות שמאל בעולם:- כלכלה - תמיכה במידה מהותית של מעורבות המדינה בכלכלה ע"מ למתן את כוחות השוק (מכלכלה קיינסיאנית בשמאל מרכז, דרך מדינת-רווחה וסוציאליזם ועד קומוניזם).
- חברה - מניעת דיכוי "אוכלוסיות חלשות" וצמצום הכפיה (שוויון הזדמנויות בתעסוקה והשכלה, דמי אבטלה, שחרור האישה, אנטי-אימפריאליזם, צמצום שרות צבאי למינימום הכרחי ועוד).
- דת - צמצום המעורבות של דת במדינה (מהקטנת מעורבות זו כמו השמאל הדתי בדרום אמריקה, דרך הפרדה מוחלטת ועד לביטול הדת המרקסיסטי-לניניסטי).
- אנטי גלובליזציה - מהתנגדות לדיכוי מדינות חלשות (פאן-אמריקניזם, מאואיזם, זפטיסטה, סנדיניסטים) ועד תהליך הגלובליזציה הכללי (כמו Global justice movementו Fair Trade).
דווקא בתחום הלאומיות אין אחידות בשמאל: מרב-לאומיות על-מדינתית במרקסיזם-לניניזם, דרך הלאומנות הרב-אתנית של סטאלין, ועד לתנועות שמאל לאומניות כמו השין-פיין באירלנד, התנועה הבאסקית בספרד, התנועה של מילושוביץ בסרביה, מפלגת הפעולה הקנדית, הבלוק של קוויבק ובוליבריאניזם.
יש לך סעיפים להוסיף?
אני אשמח אם נוכל לחדד נקודה זו.
נ.ב. - נקודות "קלאסיות" כמו היחס למסורת ולצבא של הקונסרבטיבים אני מכניס תחת הסעיף החברתי של צמצום הכפיה. אני מודע לכך שיש כאלו שמרחיבים אותם לסעיף בפני עצמם, אבל לגעתי אלו דוגמאות ספציפיות בולטות בנושא רחב יותר.
|