17-01-2009, 23:15
|
|
|
חבר מתאריך: 25.08.07
הודעות: 1,097
|
|
חידותיו של המגדל הלבן
בכל פעם שאני מתבונן בו, בענק הזקן הזה (שמעתי לאחרונה שיש חשש ליציבותו. עירית רמלה הוציאה את כל תקציבי הפיתוח שלה על שיקום בריכת הקשתות, וספק אם יישאר לה תקציב גם עבור שיקום המגדל. על הכוונת שלהם, בכל מקרה, גם שיקום הבריכות שתחתיו), אני עוד פחות מבין אותו.
הוא נבנה, ככל הנראה, בתקופת מעבר בין התרבות הצלבנית לתרבות הממלוכית. הבנאים, ככל שאני מבין, למדו את מלאכתם אצל הצלבנים, ולא ממש הבינו מה ראוי לעשות כדי לפאר את השלטון החדש, ולפיכך הבנין מגמגם כהוגן.
לפני שאני צולל אל חידותיו - בואו נבין כולנו את תפקידה של הקשת. היא מיועדת להטות את משקל הקיר שמעליה לצדדים, על מנת שניתן יהיה - בקטע שמתחת לקשת - לעשות מפתח, או קיר דק, או קיר עם מפתח בתוכו. אם זה נראה לכם ברור ופשוט - בואו נסתכל על המגדל. נתחיל במבט כללי, ונעבור לפרטים, מלמטה למעלה:
והנה קומת הכניסה, קומת הקרקע. אנו רואים כאן אלמנט ממלוכי מוכר, אם כי חידתי על אף היותו מוכר: לשער הכניסה יש גם משקוף מאבן בהירה וחזקה, גם קשת מאד שטוחה מעל המשקוף, וגם קשת מאד גבוהה שמגינה על הקשת השטוחה. ההגיון אומר שניתן היה לוותר לפחות על אחד משלושת האלמנטים הללו. הממלוכים התגאו מאד בפטנט הזה שלהם, ולפעמים אנו מוצאים שהקשת השטוחה היא מאד מאד שטוחה, עד שלא ניתן להעביר כף יד בין שיאה של הקשת לבין המשקוף.
בקומה השניה של המגדל יש חלון בצורה של לוחות הברית, עם 2 קשתות. נקודת החיבור של שתי הקשתות הללו היא רגישה ביותר, כיון שמחצית מכל המשקל של הקיר מעל הקשתות הללו, מתרכזת בנקודה זו (החצי השני "זורם" לצדדים החיצוניים). וראו זה פלא - לא רק שנקודת המפגש הזו נתמכת בקושי ע"י מרפק קטנטן, שקטנותו מודגשת (הצלבנים דווקא העצימו את המרפקים הללו), אלא שמתחתיו יש חלון. כאילו אומר - נראה אותכם מעמיסים עלי עוד מקרר.
הסדקים מרמזים שלא כדאי להעמיס עליו אפילו אפרוח.
הנה הם:
בקומה הבאה יש חלון בתוך חלון. וראו זה פלא - אף אחד מהם איננו חלון. הפתחים האמיתיים, שמכניסים אור לחדר המדרגות, הם החרכים האנכיים מעל ומתחת ל"חלון" המדומה:
נמשיך לעלות. בקומה הבאה מחכה לנו מרפסת, עם עמודים ושלוש קשתות, בסגנון המוכר של בתי הליוואן מהמאה ה-19. לכאורה - מקום נפלא לנוח בו, ולהתבונן ממנו על הנוף. אני רואה את השליט המקוני מסתובב במרפסת הזו, נושם עמוק את הבריזה, וכותב רובאיאת. אבל - המרפסת סגורה. סגירה מקורית. כל מה שנותר זה חלון שושן קטנטן שגם הוא סגור! למה???
בקומה הבאה יש לנו שוב מרפסת סגורה. טוב, כבר תהינו בקשר לזה. אבל... זה לא מזכיר לנו בדיוק את מגדלי הפעמונים של הכנסיות? למשל, כמו ההוא שלא מפסיקים לשפץ ליד כנסיית הקבר? הרי זה בדיוק מגדל פעמונים!
אז הנה ה"אין-פעמונים":
ובסוף הגג. האם זה הגג המקורי? נראה שכן. ראו איך המגדל הולך ונעשה צר, ראו את הסיומת ההגיונית. אבל - האמנם?
אם כך, מה זה? - ראו את הגג בתחריט הבא, מ-1879, ומה שנראה בעליל כהריסות של קומה נוספת -
תיק"ו.
נערך לאחרונה ע"י ארדיכל בתאריך 17-01-2009 בשעה 23:25.
|