אסתרחן: יש עוד חזית אחת פנימית, אלה הבוגדים של אז כרמי ומוסה סבטני, זה נעשה במסגרת המחוזית או. . . ?
דורי: זה נעשה בהסכם עם המרכז אבל על ידי אנשינו.
[את"ה, עדות יעקב דורי מיום 2.2.1972, תיק 97.39]
". . . בענין הוצאתו להורג של המלשין היהודי (מוסה סבטיני) באתי אז לבית-החלים ואמרתי שלא ארגע עד שאדע שהוציא את נשמתו"
[את"ה, עדות ד"ר שטרנפלד חנה מיום 25.6.73, תיק 160.45]
"
מתוך ראיון עם ד"ר חנה שטרנפלד. המראיין: אסטרחן -
". . . היה בית החולים "הדסה", המנהל היה ד"ר פייזר ז"ל. איתו הייתי ביחסים טובים מאוד. היה כירורג טוב מאוד. הוא ידע שאחרי הצהרים הייתי באה לבית החולים זה סימן שאיזה דבר צריך היה לקרות. אה- דו ביסט שוין דא - וואס איז פאסירט. אם כי היה איש נאמן להגנה, אבל לא הכל יכולתי לגלות לו. כשהיו אנשים נפצעים והביאו אותם לבית חולים, ולפי הנוהג צריך היה אשית כל לרשום בספר שהאיש - שמו, נפצע, איפה נפצע? וכאן היה בתפקידי - כשהיו מביאים פצועים - אז בראש וראשונה אין רושמים בספר. זאת הייתי מודיעה לפני שהפצוע היה מופיע בכדי שלא יהיה רשום בספר מפני שאחרי זה באה משטרה, יש פצוע, ואיפה נפצע וכל החקירה. זה אי אפשרי היה למנוע אבל פייזר - איש לנו וכשהייתי אומרת לו "זה לא רושמים, קודם ניתן עזרה ואחרי זה נראהמה שיש". ככה זה היה מקובל, כאשר הייתי מופיעה לבית החולים אחר הצהרים. במקרה קונקרטי? בענין מוסה סבטני. זה היה בוגד. איש יפה, גבר חזק, היה יוצא באוטו בצבע בז', פתוח, גבר יפה ספרדי, היה נשוי עם גרמניה. הוא ואשתו הגרמניה היו מבקרים אצלי בבית. הם גרו ברחוב פבזנר. היא הייתה ידידה של פסח איטמן המנוח. היא הייתה יהודיה גרמניה והם היו באים אליו. אני ידעתי מי זה מוסה, ידעתי שהוא בוגד. ידעתי שפעם יבוא יום שחור שלו. והנה יום אחד בא אלי לוי אברהמי ושואל איפה אני אהיה אחר הצהרים? "אהיה בבית" ואחרי זה? "אני הולכת לבית חולים - אז הוא אומר לי - "היום את לא תלכי לבית החולים". אלה היו המלים שלו. הבנתי שזה כבר חתיכת עבודה. אני מחכה, היה יום יפה מאוד. גם מוניה מרדור השתתף. מסכן הוא היה אז אלטע זאכן אלטע שיך, היה מוכר, קונה. גם כן למטה ב"הדסה'., היה שם בחורצ'יק שלנו, לא זוכרת שמו נהרג, מוניה יודע בודאי. אז כבר ידעתי מדוע שאני אבוא לבית חולים "הדסה", לפנות ערב. אני באה ל"הדסה" לא היו רופאים. כאן זה מענין. דבר פסיכולוגי ורפואי. אומר לי פייזר, טוב שבאת, אין לי אסיסטנטים, הכנסי לחדר ניתוח, התרחצי, אנו נעשה ניתוח. שואלת: מה קרה, אמר לי: נפצע איש. שואלת, בשקט, מי נפצע? הכל בגרמנית. עשיתי עצמי טפשה. אני לא יודעת מי נפצע. מה קרה כאן? מה בחורים נפצעו, היתה התקפה? הוא אומר: את יודעת, את מכירה את מוסה סבטון? אני: - בפעם הראשונה אני שומעת את השם. פייזר: הוא נפצע. אני: מי הוא? פייזר התחיל לספר לי מי, מה. והיות וצריך להציל את חייו - תלכי ותעזרי לי. אני צריכה לכם: כאן אני מדברת עם עצמי, היתה לי מלחמה פנימית איומה. מצד אחד - רופאה אני. מצד שני: אני רציתי את מותו! מפני שאוי ואבוי היה לנו חס וחלילה הוא היה נשאר בחיים. אנשים רבים היו הולכים לבית הסוהר ואולי למות! אני נעמדתי, וכפי הנראה, צבע פני השתנה. פייזר שואל: חנה, מה איתך? אמרתי: אני לא יכולה לעזור לך בניתוח זה. תזמין את מי שאתה רוצה. אני מוכנה לעזור לך להזמין את הרופאים, אבל אני לא משתתפת. כאן היה הרגש של בן אדם. אני עכשיו מדברת, אני עוד חיה את הרגעים האלה.
אסטרחן: המעניין שאני לא ידעתי זאת. אני חשבתי שהוא נהרג במקום.
חנה: למה? (בחיוך) כאן היה הכח הלאומי כח של ה"הגנה" יותר חזק מהכח הרפואי ואז אמרתי לפייזר, נכנסתי לחדר והוא עוד נשם ואמרתי: תהרגו אותו! אז פייזר הבין, ואמר לי: חנה, גיי הראוס, איך האב אלעס פערשטאנדען. אתם מבינים? כאן קרט לא היה כלום, כי הרגש הלאומי היה יותר חזק מהרגש הרפואי. ה"ל [הלך לעולמו, ע' י'] כעבור 20 דקה. פייזר הבין את הדבר הוא יצא ואמר חנה בואי תקבלי. הוא כבר לא נשם. אמרתי תודה לאל. באתי לחדר, אל מוניה, היה גר ברחוב בלפור. מוניה היה במצב קשה מאוד כי בחור אחד חבר שלו נהרג, לקחתי אותו אלי הביתה.
אסטרחן: אני חושב שאת טועה קצת, ענין הריגה של החבר היה עם ברוך על המדרגות של הטכניון. אז נהרג ברוך זה היה ענין עם יורקוביץ', שלמה. הוא עוד חי שהיה איתו. זה היה מוניה. חיימקה לסקוב, שלמה ברודר וזה היה ברוך. מוסה נהרג ברחוב ארלוזורוב פינת בלפור תיכף שעולים מרחוב בלפור שמונה שמאלה - למעלה. וברוך נהרג איפה שנעמי היתה גרה בהרצליה למעלה, מצד שמאל. אני נאסרתי על סמך עדות של נעמי, שראתה את האוטו 237. בא אז קפרטה [קצין בריטי שהתפרסם בתקרית רמת-הכובש. ע' י'] ושבלת אלה באו ואמרו לי - טוב, נדבר על זה בפעם אחרת. זה ענין של ברוך, שנהרג, היה בחור שהגיע ל"מכביה" כמתגושש, הוא היה אלוף פולניה. זה היה בחור יוצא מן הכלל, יוצא דופן מכל העליה שהגיעה אז - הוא נהרג. ברוך ירה בו. זה אני יודע.
חנה: ומה היה עם מוסה? ועם מוניה?
אסטרחן: אולי של הפלוגה, של היחידה.
חנה: יתכן, אולי אתה צודק. את המעניין שציינתי את ההופעה הרפואית בנידון.
(. . . )
אסטרחן: נזכרתי בענין סבטני. אני זוכר שענין סבטיני היה בערב וברוך ביום.
חנה: סבטיני היה לפנות ערב. לוי אמר לי: אחרי 6 את הולכת לבית חולים. אני זוכרת, רואה את הרגעים האלה שפייזר אמר לי גיי, וואש דיך! ללכת לעזור, להציל בן אדם שרציתי להרוג אותו.
(. . . )
[את"ה, עדות הד"ר חנה שטרנפלד, תיק 190.3]
(. . . )
ש: אתה יודע על מקרים שההגנה פסקה לתת כדור?
ת: אני יודע על מקרה מוסה סבטני, השוטר ברוך.
(. . . )
[את"ה, עדות משה רוטשטיין, תיק /56 8א]
רציחתם של משה סאבטאני, יצחק שרנסקי, ברוך מנפלד, וולטר שטראוס ומשה יעקב מרקוס בתאריכים שונים על-ידי ה"הגנה".
'ספר תולדות ההגנה' (כרך 3, חלק 1:141) מפרט, בשבע-עשרה שורות, את הסיפור "עקירתם של מלשינים". קטע קצר זה אינו יכול להיות מספק. אם כי כל מאמצינו למצוא מידע נוסף לא הצליח לחלוטין, לכן כל מה שאני יכול לעשות זה לתת את המידע הזמין.
בקטע שצוין לעיל, 'סת"ה', מצהיר כי בשנת 1940 היה ברור שהשלטונות הבריטיים משתמשים במה ש'סת"ה' קורא כיהודים לא אחראים, תמימים ודברנים, אבל היו שגויסו, תמורת תשלום והיו למלשינים יהודים. תחנת השידור "קול ישראל" הזהרה את הבלשים היהודים והסוכנים שעליהם להפסיק את פעילותם או שהם ישלמו על כך בחייהם. שרות הריגול הנגדי של ההגנה (ה'ש"י') ניסה למצוא אותם. לפי 'סת"ה', כאשר בידי ה'ש"י' מספיק מידע מרשיע ו/או הוכחות, הובא החשוד בפני ועדה משפטית מיוחדת. 'סת"ה' (שם) מספר שפסקי דין מוות ניתנו, והוצאו לפועל בחמישה מקרים. ההוצאות להורג בוצעו על-ידי קבוצות קטנות של מפקדי ה"הגנה", או על-ידי חברים נבחרים, כשההרכב האישי של הקבוצות משתנה.
ה"הגנה" מספקת מתארת מה הן הגבולות המוסריים שאותם אסור לחצות במתן עונש מוות. פסק דין מוות, לפי אותם מקורות, מוגבל לבלשים שעבדו בשירות הבריטים ושאשמתם הוכחה, או למלשינים שמסרו על המקומות הסודיים של הטמנת הנשק של ה"הגנה" לבריטים. 'סת"ה' (שם) מצהיר בזהירות שהחשודים שנעצרו והוצאו להורג, חדרו ל"הגנה" בהליך הגיוס הרגיל וההמוני, שאפשר להם לא להתגלות. לפי 'סת"ה' חשודים אלה היו 'טיפוסים' שוליים חסרי כל מצפון פוליטי.