|
16-12-2008, 00:09
|
|
|
|
חבר מתאריך: 01.08.05
הודעות: 12,666
|
|
חיילת הוכרה כנכת צה"ל
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/include/img/forms/lheader.png] חיילת שלקתה במחלת נפש תוכר כנכת צה"ל
ביהמ"ש המחוזי בי-ם קבע כי חיילת שחלתה במחלת נפש, תוכר כנכת צה"ל בשל לחצים להם הייתה נתונה במהלך שירותה הצבאי בצה"ל
שמואל מיטלמן | 14/12/2008 0:41
האם שירות צבאי בצה"ל יכול לגרום למחלת נפש? בית המשפט סבור שכן. שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים קבעו אתמול (שבת) כי חיילת שטענה כי לקתה במחלת נפש עקב שירותה הצבאי תוכר כנכת צה"ל.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images//archive/300x225/828/529.jpg] חיילת צילום ארכיון: ראובן קסטרו
על פי החלטת בית המשפט, השופטים הכירו בכך שהחיילת, שאובחנה כחולת סכיזופרניה, לקתה במחלה במהלך טירונות הבנות שעברה, וזאת כתוצאה מתנאי לחץ - שכללו לוח זמנים קפדני ועונשים.
השופטים, צבי זילברטל, גילה כנפי-שטייניץ ורפאל יעקובי, דחו את עמדת משרד הביטחון וקבעו כי אין ספק שהשירות הצבאי הוא הגורם להתפרצות המחלה: "אנו סבורים כי עלה בידי החיילת להוכיח קיומם של תנאי דחק בעוצמה מספיקה שיש בהם כדי לגרום לפריצת המחלה".
"לפנינו מקרה של נערה שתפקדה באופן תקין טרם גיוסה, נקבע לה פרופיל 97, ולאחר גיוסה, במהלך שירות קצר שבמסגרתו חוותה חוויות צבאיות שהיוו גורם דחק, פרצה מחלתה", קבעו השופטים.
"לא עצם הגיוס הביא לפריצת המחלה, אלא מהלך השירות, שהיה בו שינוי קוטבי באורח חייה של החיילת לעומת אורח החיים האזרחי טרם הגיוס", הם כתבו עוד. "היא מצאה עצמה, באחת, במסגרת הדוקה ונוקשה, כשמפקדיה מאיימים עליה ועל חברותיה, כשהיא נתונה ללוח זמנים קפדני וללחץ חברתי, שנבע, בין היתר, מכך שחברותיה נענשו בעטיה".
השופטים הוסיפו עוד: "החיילת העידה על ההשפעה שהייתה לאימוני הירי בהם השתתפה. העובדה שהמחלה פרצה בשלבים המאוד ראשוניים של השירות דווקא מחזקת את המסקנה שיש קשר בין פריצת המחלה לבין הדחק שמקורו בתנאי השירות ובמסגרת הצבאית, שהיו חדשים וזרים לצעירה".
החיילת ששמה לא פורסם, התגייסה לצה"ל לפני 11 שנה בפרופיל 97. במהלך שירותה הידרדר מצבה הנפשי. לדבריה, כבר בדרכה לבסיס הטירונות חשה מפוחדת בשל איומי המפקדים בדבר הצורך לעמוד בלוח זמנים מדויק, שהפרתו תגרור ענישה.
"התהפך לי העולם"
עוד היא סיפרה, כי חשה בודדה, עצובה ומסתגרת. לדבריה, שגרת הטירונות, שהייתה כרוכה בביצוע מטלות שונות ומשימות פיזיות, הייתה קשה לה. בעדותה מסרה, שנתקפה פחד מהשימוש בנשק ומהירי עצמו במטווחים.
כמו כן, סיפרה החיילת על מתחים חברתיים שנוצרו בינה לבין חברותיה למחלקה, לאחר שנענשו בשל כך שלא השכימה בזמן למסדר. כתוצאה מכך, היא פנתה לקצינת בריאות הנפש אבל לטענתה, הקצינה, במקום להרגיע אותה, שאלה אותה אם בכוונתה לפגוע בעצמה.
לטענתה, השיחה גרמה להחמרה נוספת של הלחץ הנפשי בו הייתה נתונה. ובשלב זה, לדבריה, חשה שהיא "משתגעת", ואמרה: "מהנקודה הזאת התהפך לי כל העולם".
אך למרות הקשיים, סיימה בסופו של דבר את הטירונות, שנמשכה כשבועיים, כשבמהלכם לא שוחררה לביתה. בהמשך שירותה הצבאי היא הודחה מקורס להכשרת מורות לאחר שחשה מבולבלת וחסרת מנוחה ולא הצליחה להירדם בלילות.
היא הופנתה לקצינת בריאות הנפש, יצאה לחופשה בת חצי שנה, אשר במהלכה קיבלה טיפול נפשי. אך למרות זאת, מצבה הידרדר עוד יותר, וחמישה חודשים לאחר גיוסה החוזר היא אובחנה כסובלת מ"הפרעה הסתגלותית-תגובתית עם ביטויי מצוקה וקשיי תפקוד חמורים".
בסופו של דבר, הורד הפרופיל הרפואי שלה ל-21 והיא שוחררה מהשירות הצבאי. כשנתיים לאחר מכן אובחנה כסובלת מסכיזופרניה.
מציאות שיכולה להוות אירוע דחק
במהלך המשפט הציג משרד הביטחון חוות דעת רפואית לפיה אין ראייה המצביעה על קשר סיבתי רפואי בין המחלה לשירות הצבאי. הרופא מטעם המשרד העיד שתנאי שירות בבסיס טירונות לא יכולים להוות אירוע דחק שגרם להתפרצות המחלה אצל החיילת.
עם זאת, שופטי בית המשפט המחוזי חשבו אחרת: הם קיבלו את ערעור החיילת על החלטת ועדה של משרד הביטחון בעניינה, והורו להכיר בה כנכת צה"ל.
"מסקנתנו היא שמכלול הנסיבות בהן מצאה עצמה החיילת במהלך השבועות הראשונים לשירותה הצבאי, מהווה בהחלט גורם דחק שעלול להביא להתפרצות המחלה", הם קבעו.
השופטים הוסיפו עוד: "המציאות האובייקטיבית שהוכחה, אף אם אינה חורגת ממציאות צבאית רגילה של תקופת טירונות, יכולה להוות אירוע דחק".
"אין להקל ראש במשמעות השינוי המהותי באורח החיים שנגרם כתוצאה מהשירות הצבאי, כאשר הדבר מלווה במצבי לחץ יזומים על ידי מפקדי החייל, ירי, מתח נפשי, ריחוק וניתוק מהבית, חברה זרה וכדומה", פסקו לבסוף השופטים.
_____________________________________
"בניתי לי בית ונטעתי לי גן במקום זה שביקש האויב לגרשנו ממנו בניתי את ביתי, כנגד מקום המקדש בניתיו. כדי להעלות על ליבי תמיד את בית מחמדנו החרב...."
(ש"י עגנון - חתן פרס נובל)
אשרי אדם שיכול לתת מבלי לזכור זאת כל הזמן, ולקבל מבלי לשכוח אף פעם
לסלוח לרוצחים - זה תפקידו של האלוהים.
תפקידנו - זה לארגן להם פגישה
אנו לא בוכים, דואגים שאמהות שלהם יבכו
|
|