|
08-11-2008, 16:08
|
מנהל צו"ב
|
|
חבר מתאריך: 02.05.02
הודעות: 7,828
|
|
|
הקצין הבא שיתמודד מול חמאס בעזה
בעוד כשבועיים אייל אייזנברג יחליף את צ'יקו תמיר בפיקוד על אוגדת עזה. מיהו המפקד שיתמודד עם מעגל האלימות בעוטף עזה? שטח צבאי
אמיר בוחבוט | 7/11/2008 9:15
השבוע הבינו תושבי עוטף עזה כי הרגיעה היא הסכם שברירי וכי החמאס לא באמת מחפש את השקט אלא מחפש למלא את האינטרסים שלו. זאת מכיוון שהוא עוד לא התנתק מהאג'נדה של ארגון טרור. כנראה שבסופו של יום, החמאס נכנע ללחץ הרחוב להחזיר את האסירים הכלואים בישראל לבתיהם בעזה, ועל כן החליט להפעיל מנוף על ממשלת ישראל ולחטוף חיילים באמצעות מנהרה. אחרי שהוא ספג בימים האחרונים יותר משבעה מחבלים הרוגים בהתקפות צה"ל השונות בימים האחרונים, הודיע אמש אחד מדובריו שב-19 בחודש דצמבר יפוג תוקפו של הסכם הרגיעה, אך הם לא יתנגדו לחדש אותו. בתקופת הזמן הזו יפקד על אוגדת עזה תת אלוף אייל איינזברג.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/archive/300x225/727/294.jpg] מפקד אוגדת עזה, משה צ'יקו תמיר, בעת שהיה מח''ט גולני צילום: ראובן קסטרו
אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, בעוד כשבועיים ייערך טקס החלפת מפקד אוגדת עזה, ותא"ל צ'יקו תמיר יסיים את תפקידו וימסור את השרביט לידיו של תא"ל אייזנברג. תא"ל תמיר מסיים בטונים צורמים את הקדנציה שלו באוגדה בעקבות תאונת הטרקטורון בה היה מעורב בנו, פרשה בה אמור להכריע הפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אביחי מנדלבליט. עם זאת, אוגדת עזה נערכה היטב לעימות האלים הבא, והרבה בזכותו של תמיר. המשמעת, הערכיות, הגיבוי, היצירתיות, החתירה למגע והלוחמניות הם מושגים לא ברורים בשנת 2008.
תא"ל אייזנברג, בן 45, נשוי ואב לשלושה, החל בשנת 1981 את דרכו ביחידת שלדג, הקומנדו של חיל האוויר, והתקדם לתפקיד מפקד פלגה. לאחר מכן קיבל את הפיקוד על סיירת גבעתי, מונה למג"ד שקד וקיבל את הפיקוד על שלדג. אייזנברג התקדם בסולם הדרגות ופיקד על החטיבה המזרחית בזמן הנסיגה בלבנון, לאחר מכן היה מפקד חטיבת צנחנים מובחרת במילואים ובהמשך פיקד במשך שנתיים על חטיבת גבעתי, בהן איבד 17 לוחמים.
החטיבה בפיקודו הייתה מושקעת כל כולה במבצעים מורכבים כמו "קשת בענן", "ימי תשובה", "ברזל כתום" ו"פרשי הפלדה". האירוע הקשה מכולם היה בעת התפוצצות הנגמ"ש בשכונת זייתון בעזה. נגמ"ש החבלה שבו נעו הלוחמים עלה על מטען והם נהרגו במקום. חלקי הגופות התפזרו ברדיוס עצום, אולם לוחמי גבעתי, בפיקודו של אייזנברג, לא הרימו ידיים ועברו מבית לבית ומגג לגג כדי לחפש תחת אש את חלקי הגופות. חטיבת גבעתי לא יצאה מעזה עד אשר הביאה את הלוחמים לקבורה בישראל. מאוחר יותר איבדה החטיבה שני לוחמים בהתפוצצות הנגמ"ש בציר פילדלפי.
קצין מצוין, אך לא חף מטעויות
מאוחר יותר נדרש איינזברג להתמודד עם בעיות ערכיות בתוך החטיבה כשהתפוצצה פרשת סרן ר'. עד היום יש מי שטוען כי הוא התנער מסרן ר', מפקד ולוחם מצטיין של החטיבה, בניגוד לדעת מפקדים רבים - ולכן ספג ביקורת רבה. מאוחר יותר מונה למפקד אוגדת מילואים מובחרת, עוצבת האש. לרשותו של אייזנברג עמדו מיטב הלוחמים במילואים, אך אף על פי כן, האוגדה בפיקודו הביאה להישגים דלים ביותר במלחמת לבנון השנייה. גם על כך ספג אייזנברג ביקורת קשה ביותר עם תום המלחמה.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/archive/300x225/361/052.jpg] תא''ל אייל אייזנברג. צילום: רובי קסטרו
הרמטכ"ל לשעבר, רא"ל במיל' משה (בוגי) יעלון, הגדיר את אייל אייזנברג בספרו "דרך ארוכה קצרה" כקצין מצוין, אך טען כי נכשל במלחמה והדגיש כי גם אם עשה טעויות שיש לו אחריות עליהן כשאר מפקדי האוגדות, הוא בעיקר הוכשל על ידי הדרג המדיני והצבאי הבכיר של המלחמה. אלא שיש לא מעט מפקדים בכירים שחושבים אחרת. אייזנברג, למשל, ידע כי חלק מהותי מהציוד ביחידות מחסני החירום הושאל ליחידות שונות בצה"ל,
ולכן גייס רק 80% ממכסת החיילים שאושרה לו.
הביקורת על אייזנברג התמקדה ברגעים של אי חתירה למגע, פקודות לא ברורות ומערכת יחסים בעייתית עם מפקדים באוגדה. הרגע הקשה ביותר של האוגדה תחת פיקודו הייתה בכפר דבל. הכח התקדם לתוך הכפר, תוך יצירת טור ארוך שסייע למחבלים לראות את ההתקדמות הרגלית ולהיערך בהתאם. טיל של החיזבאללה חדר לאחד הבתים בו הסתתרו חיילי המילואים ותשעה לוחמים נהרגו.
האב יצא להגנתו
לאחר מכן הוא אף ספג ביקורת בשל תהליך פינוי הפצועים. האירוע הוגדר כ"אסון דבל". הכעס והביקורת גאו ואביו של אייזנברג, משה, יצא להגנתו והדף את הטענות. האוגדה בפיקודו של אייזנברג לא באה לידי ביטוי מהותי, על אף שגויסה מוקדם והיה לה את הכח האיכותי והמאומן ביותר. חייליו ישבו כמעט שבועיים חסרי מעש בבסיסים במרכז הארץ והמתינו להנחיות. על פי עדות המפקדים תחתיו, האוגדה הכינה תוכניות וביטלה אותה בזו אחר זו.
לפני כשנה הוא התמודד על פיקוד אוגדת עזה מול תא"ל יואל סטריק ותא"ל יוסי בכר וזכה בתפקיד היוקרתי. אולם במטה אוגדת עזה מסויגים לגבי בואו. "אייל מכיר היטב את עזה אבל זה לא מספיק", אומרים.
"גם במלחמת לבנון השנייה כולם טענו שהם מכירים את לבנון. זה הספיק לנו? אייזנברג ידוע כקצין ערכי אבל זה לא מספיק. לפחות בשלב הראשוני יהיה לו מאד קשה לשבת על הכיסא של צ'יקו. הוא מקבל אוגדה שבניגוד לשנים עברו, שבהם ההצלחה שלה הייתה נמדדת ממבצע למבצע, היום כל אירוע טקטי הופך לאירוע אסטרטגי. לכולנו ברור שייתכן כי בקרוב תעמוד האוגדה במבחן, בו היא תידרש להביא בסיבוב אחד ניצחון ברור".
החמאס לא יעניק לתא"ל אייזנברג יום חסד אחד - והוא יצטרך להוכיח שלמד את הטעויות שלו במלחמת לבנון השנייה והפיק את הלקחים.
http://www.nrg.co.il/online/1/ART1/808/503.html
|
|