משפחת בן-לאדן: הסיפור האמיתי
ספר חדש מביא את הסיפור על משפחתו של הטרוריסט המבוקש בעולם. היאכטות, התאווה לנשים והשנאה היוקדת של אוסמה למערב
צח יוקד, ניו יורק | 30/7/2008 15:32
ירושלים, 1963. בדירה צנועה בעיר בעתיקה, יושב קבלן סעודי ומביט בחלום חייו - מסגד אל אקצה המשופץ. כבר תשע שנים שהוא עמל על השיפוץ בצלע השלישית של משולש הקודש האיסלאמי, יחד עם מכה ומדינה. האהבה של הקבלן לעיר שאותה הוא משקם מגולמת אפילו באהבה לנערה צעירה, פלסטינית במוצאה, והשניים מתחתנים.
בעוד ארבע שנים יגיע הצבא הישראלי, והקבלן ומשפחתו יהפכו לפליטים. זה לא יפגע בהם, כי מדובר באחת המשפחות העשירות בתבל. כולם ישתקמו, יחיו בערים הגדולות והנחשבות בעולם. יתחברו למערב ויהגרו לארצות הברית. רק בן סורר אחד לא ישכח את ישראל. הנקמה במערב תהפוך למשימת חייו, כזו שתגיע לשיאה 34 שנה אחרי - כששני מטוסים יחריבו את מגדלי התאומים בניו יורק, ועוד אחד יפגע בפנטגון.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://www.nrg.co.il/images//archive/300x225/106/885.jpg]
אוסמה בן לאדן. צילום: אי-פי
אם עדיין לא ניחשתם, מדובר במשפחת בן-לאדן, אותה משפחה שרק אזכור שמה מעורר היום אימה גדולה. ספר חדש המתעד את תולדותיה ובייחוד את הקשרים שלה עם המערב, מראה שהזיקה שלה לישראל לא התחילה באיומיו של אוסמה.
"אין ספק שההזדהות של אוסמה בן-לאדן עם הסבל הפלשתיני נבעה קודם כל מתוך מניע אישי של מי שהיה מודע לקשר העמוק של אבא שלו לירושלים", מסביר כותב הספר, העיתונאי המוערך וזוכה פרס הפוליצר, סטיב קול, בראיון ל"המגזין". "מה שפורש כרטוריקה בלבד היה קודם כל נקמנות והזדהות של מי שחש בעצמו כסוג של פליט שבית משפחתו נלקח על ידי ישראל לאחר מלחמת ששת הימים".
קל לשער שאת הקנאות ביחס למקומות הקדושים לאיסלאם ספג אוסמה בן-לאדן מאביו, אך האם גם את השנאה למערב הוא קלט באותן שנים? "מי שעוקב אחרי הכתבים של אוסמה יכול לראות בבירור שהוא היה מודע לתפקיד החשוב שאבא שלו מילא בשיפוץ המקומות הקדושים. אלא שחשוב להדגיש כי בניגוד לבן שלו, מוחמד בן-לאדן היה אדם סובלני ופתוח לתרבויות ולדתות אחרות. לצערנו הרב, את השיעור החשוב הזה אוסמה לא לקח מאביו".
על מטוסים ועסקים
"הבן-לאדנים: משפחה ערבית במאה אמריקנית", כך נקרא הספר של קול, שיצא בארצות הברית לאחרונה. כבר מהכותרת אפשר להבין שקול, העומד היום בראש מכון המחקר "הקרן החדשה של אמריקה", בחר לתאר את סיפורה של משפחת בן-לאדן דרך הקשר רב השנים שקיימה עם ארצות הברית. קשר שמתחיל, כפי שניתן ללמוד כבר מראשית הספר, הרבה לפני הפיגוע המפורסם במגדלי התאומים.
מפתיע לא פחות הוא הגילוי שאחיו של אויבה הגדול של אמריקה שמרו בלבם פינה חמה למדינה שבחלק ניכר מחייהם הבוגרים הפכה לביתם השני. כך, למשל, אחיו למחצה של אוסמה, סאלם, שהפך עם מותו של האב לראש המשפחה ולמנהיג השושלת, העריץ את הקדמה והפתיחות שהציעה לו האומה האמריקנית.
מטוסים פרטיים, מכוניות מירוץ, בתים מפוארים, עסקים חובקי עולם וגם נשים רבות מרחבי אירופה, הפכו עד מהרה לחלק משגרת חייו של סאלם, ובהמשך גם של רבים מאחיו הצעירים, שהלכו בעקבותיו. רבים מהם המירו את לימודי הקודש, שהפכו באותן שנים למרכז עולמו של אוסמה בן-לאדן, בלימודים באוניברסיטאות
המובילות ביותר בארצות הברית. אוסמה, לעומת זאת, הקדיש את עיקר זמנו ללימודי דת ולקריאה והתעמקות בסבלם של המוסלמים.
למרבה האירוניה, דווקא לאח סאלם הייתה חולשה גדולה במיוחד למטוסים, תחביב שהקשר בינו לאוסמה יהפוך עשרות שנים מאוחר יותר לבעל השפעות טראגיות במיוחד. בשנות ה-60 וה-70 היה מטוס הססנה החד מנועי לא רק אמצעי תחבורה עבור סאלם, שנהג לנדוד בין ארצות הברית לסעודיה על בסיס קבוע, אלא גם מקום עבודה שבו נהג לקיים את פגישותיו העסקיות.
סאלם ניצל את כישורי הטיס כדי לגבות כספים מבעלי חוב ומשותפים עסקיים. הוא היה מתחיל בסדרה של תמרונים אוויריים, שהיו גורמים להם להסכים לכל סידורי התשלום - ובלבד שיחדל מאותן צלילות מסוכנות.
"סאלם היה בעל גישה חיובית מאוד כלפי ארצות הברית והאחים הלכו בעקבותיו. מדובר באנשים פתוחים הן מבחינה תרבותית והן מבחינה מחשבתית. מי שראו בכולם אנשים שווים, שלא נהגו בהתנשאות, שביקשו להשתלב ולא לשנות, וזה בהחלט מזכה אותם באור חיובי מבחינתי".
הטעות: הגירוש מסודן
מה אתה יכול לספר על הקשר בין משפחת בן-לאדן למשפחת בוש? הרי לא פעם נטען כי בין שתי המשפחות נרקמו קשרים עסקיים, בעיקר סביב השקעות בנפט.
"אין שום בסיס לחשוד בקשר אישי בין שתי המשפחות. למעשה, מי שהכיר אולי טוב יותר מבוש את משפחת בן-לאדן היה ג'יימס בייקר, מזכיר המדינה בתקופתו של בוש האב. ידוע על שותף עסקי שהיה מקורב למשפחת בן-לאדן ושהשקיע לאורך שנות ה-70 בחברות הנפט שהיו בבעלות חלקית של משפחת בוש, אלא שאותו משקיע הדגיש לא פעם כי פעל באופן עצמאי ולא בשם משפחת בן-לאדן".
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://www.nrg.co.il/images/archive/300x225/141/651.jpg]
הפיגוע במגדלי התאומים צילום: אי-פי
ומה לגבי העובדה כי זמן קצר לאחר הפיגוע במגדלי התאומים אפשר הממשל האמריקני לבני משפחתו של בן-לאדן לעזוב את המדינה, למרות השבתת כל הטיסות שיצאו משטחה של ארצות הברית?
"אחרי הפיגוע במגדלי התאומים ביקש השגריר הסעודי בארצות הברית, באנדר בן סולטן, את עזרת הממשל האמריקני והאף-בי-איי בפינוין של שלוש קבוצות עילית סעודיות שהיו פרוסות ברחבי ארצות הברית, מחשש שיפלו קורבן למעשי נקם. אחת הקבוצות כללה חברים ממשפחת המלוכה הסעודית, השנייה הגיעה לצורכי מסחר בסוסים יוקרתיים, ואילו השלישית הורכבה מקרובי משפחה של בן-לאדן. חלקם אזרחים, חלקם סטודנטים ואחרים תיירים. בנוסף ידוע כי טרם עזיבתם תשאל האף-בי-איי את כל חברי משפחת בן-לאדן".
כשאתה בוחן את ההתנהלות האמריקנית מול אוסמה בן-לאדן לאורך עשרות השנים שמתועדות בספרך, מהי לדעתך הטעות הגדולה ביותר?
"אני חושב שהיו הרבה טעויות אבל הבולטת מכולן היא אולי הגירוש של בן-לאדן מסודן בשנת 1996. באותה תקופה בן-לאדן היה אמנם תומך נלהב בפעולות טרור, אלא שבמקביל הוא היה הרבה יותר חשוף לפיקוח המערב. בנוסף הוא ניהל אורח חיים שכלל גידול פרחים ורכיבה על סוסים. אלא שברגע שהוא גורש מאפגניסטן נוצר מצב שהוא יכול היה להגיע לארצות הברית ולפגוע בה בשעה שארצות הברית לא היתה יכולה להגיע אליו".
בג'ונגלים של אפריקה
אוסמה הצעיר היה סגפן, אך לא בלי חולשות. הבולטות שבהן היו לנשים ולכלי רכב. כמיהתו הגדולה לקיום יחסי מין כבר מגיל צעיר, מה שהיה כמובן בלתי מתקבל על הדעת עבור מי שביקש לחיות לפי חוקי האיסלאם, גרמה לבן-לאדן לקבל החלטה להתחתן בגיל צעיר ככל האפשר. הוא זכה להגשים את החלום הזה כבר בגיל 17, כשנישא לבת דודתו מצד אמו הסורית. היא היתה בת 14 כשהתחתנו. זמן קצר לאחר מכן כבר הביאו בני הזוג הצעירים לעולם את בנם הראשון, עבדאללה.
במקביל העידו שכניו של בן-לאדן על אהבתו הגדולה לכלי רכב. עבודתו בחברת הבנייה המשפחתית אפשרה לו, כפי שהעידו אותם שכנים, לרכוש כמה מכוניות מפוארות, בהן מרצדס ולינקולן חדשות. בן-לאדן גם היה נוסע בג'יפים לצורכי עבודה ואף היה לוקח את רכבי השטח המיוחדים לסופי שבוע במדבריות.
השנאה למערב, אגב, לא גרמה לאוסמה להתנכר לאחיו. "אני לא חושב שאפשר לקשור בין השנאה היוקדת של אוסמה לעובדה שאחיו הפכו ברבות השנים ל'אמריקנים' כמעט מוחלטים", אומר קול. "הוא אמנם ראה בהם חוטאים גמורים, אין ספק בכך, אך השאיר את הטיפול בהם לאנשי הדת. גם כשהאחים שלו יצאו נגדו במהלך שנות ה-90, הוא האשים את הממשל הסעודי ולא אותם. למעשה, כמה מאחיו החורגים אף הגדילו לעשות כשנכחו בחתונת בנו באפגניסטן ב-2001".
בהקשר הזה חשוב להדגיש כי סלידתו מתרבות המערב לא נבעה מבורות. כבר מגיל צעיר זכה אוסמה לטעום מקרוב את אותה תרבות מפותחת. לפי עדויות המובאות בספר שהה בן-לאדן בלונדון במשך כחודש כבר בגיל 12, לצורך טיפול עיניים מיוחד. הוא ניצל את השהות שלו לסיור ברחבי העיר. בהמשך, ובזמן שהיה עדיין תלמיד תיכון, נסע עם כמה מחבריו לג'ונגלים של מערב אפריקה כשבין היתר ידוע על ביקור אחד לפחות שעשה באותה תקופה גם בארצות הברית.
כשאתה מקשיב לקלטות ולאיומים שהוא חוזר להשמיע בתקופה האחרונה, אתה חושב שהוא באמת מתכנן מתקפת טרור נוספת?
"כן. מבחינת ההתנהלות שלו אין לי ספק שמדובר באדם שמתכוון למה שהוא אומר. כמובן שכיום האפשרויות שלו לתקוף את ארצות הברית מוגבלות מול האפשרות לפעול באירופה, אבל בהחלט יש להקשיב בזהירות רבה לאיומים שלו ולקחת אותם ברצינות. בסופו של דבר לא מדובר באדם מורכב כל כך ".