13-10-2007, 04:39
|
|
מנהל פורום צבא ובטחון
|
|
חבר מתאריך: 04.05.02
|
|
תגובה לכולם
על הפוליטיקה אני לא אגיב, אני רק אבקש להשאיר אותה מחוץ לדיון.
פלוגות יל"ס (יחידה השלטת סדר) הוקמו כנגזרת של הסכמי אוסלו - המטכ"ל חשב מראש על הדך האופטימלית לפנות מתיישבים והגיע למסקנה שלחייל רגיל אין את הסמכות החוקית שיש לש"צ, ולעומת זאת מג"ב ניתפס כאלטרנטיבה לא איכותית מספיק. לאחר הקמת סחל"ב שונו משימות היחידה והיא הופנתה לפעילות קבע בגזרת חברון. מאוחר יותר הוקמה סירפ"ד שפעלה בגזרה המרכזית ואח"כ הצפונית של רצועת עזה, ואחרונה הוקמה סייפן שתפסה את איזור מכבים-רעות.
ככלל, סבלו כל היחידות מבעיה שליטה מפוצלת: האחריות האג"מית היתה של החטמ"ר בו ישבה היחידה, לעומת האחריות המקצועית והשיוך החילי של מ"צ. משבר הפירוק והקמה-מחדש של סירפ"ד חודשים אחדים לאחר תחילת פעילותה היה תוצאה ישירה של בעיה זו, והיא הורגשה בצורה כזו אחרת ע"י כל היחידות.
למרות שאישית מעולם לא סבלתי מבכיינות או רחמים-עצמיים, אני כן יכול להעיד שכל יחידות יל"ס היו בנות חורגות בתוך חמ"צ, וזכו ליחס בהתאם. אני בהחלט מאמין שהחיל לא ידע להעריך את המוטיבציה והאיכות של חיילי היחידות, ולראיה פגע ובגד בהן פעם אחר פעם. מן הסתם חלק מהמקרים נעשו מתוך הסתכלות מערכתית כלשהיא, זה עדיין לא מנחם את החייל בתחתית הסולם שחוטף את הסטירה בלחי.
משיחה שניהלתי עם הקמצ"ר בחודש יוני האחרון, ניתן להבין שאין כל כוונה להקים גוף שיטורי-מבצעי דומה למודל יל"ס. תו"ל ההפעלה של יח' המעברים שונה מזה של יל"ס והוא הרבה יותר ממוקד ומוכוון-תפקיד. יחידות יל"ס יכולות לנוח על משכבן בשלום - את מה שעשינו, אף אחד לא יוכל לקחת מאיתנו (כולל מיקרו-עוזי מפלסטיק )