24-05-2008, 00:54
|
|
|
חבר מתאריך: 25.12.05
|
|
אי אפשר, לפי תפישת עולמי, להפיל מיתוסים ללא יצירת מיתוס אחר
(בפרט בסכסוך הישראלי-ערבי). ישנם כמה עניינים "נקודתיים" ומצויים בתחום ה"ליכלוך ההיסטורי" שבהם אני יכול להכפיל או לחלק לחצי סטטיסטיקה מקובלת לגבי לכלוך זה או אחר. זה לא אומר שזו מהפכה: זה רק אומר שמישהו שהלך וליקט את הבסיס לסטטיסטיקה ההיא, כמעט תמיד בשם האג'נדה הפרטית והממוקדת שלו, לא יכל להקיף מדגם אקראי כמוני - אולי בין השאר כי הוא חיפש את האקדח המעשן (ולא התעניין בשאר) בעוד אני מתעניין ב"שאר" ודווקא לא באקדח המעשן.
"למזלי" ברקע ההיסטורי ה"אישי המשפחתי" עוד לפני שנגעתי בענייני הבטחון שלנו, שמעתי מספיק כבר על מוראות מלחמת העולם השניה: ואפילו מכמה וכמה היבטים. זה שבמלחמה הורגים הרבה אנשים בצורה אתית פחות מזו הנראית בסרטים אמריקאים של פעם (מכל הבחינות): זה ידעתי לבד ולכן זה לא הלם עבורי לגלות זאת.
הגישה שלי היא כי אירוע כמו תליית הסרג'נטים, כמו גם תליית לוחמי המחתרות; רצח יאיר כמו גם ההתנקשות בלורד מויין; ההרג חסר האבחנה שביצעו הכלניות ברחובות ת"א לאחר תליית שני הסמלים, כמו גם ההרג חסר האבחנה שביצע אצ"ל בירושלים לאחר שהבריטים סייעו בלינץ' שנעשה באנשי הגנה בעיר המזרחית - כל אלה אירועים שהיו היוצא מן הכלל שהעיד על הכלל. דווקא כאן ישנו מיתוס שקשה מאוד לפצח! המשחק הבריטי-ציוני - כולל אצ"ל - היה משחק הוגן בסופו של יום. זה דווקא דבר שהיום משוחרר לאוויר ביתר קלות בידי רוב האנשים שאתם אני משוחח. די ברור שבשנות ה-50 לאנשים היה קשה להודות שבמשך הארוך הבריטים בסופו של יום סייעו - גפ אם לא מרצונם אלא מתוקף היותם אנשים ממושמעים - להקמת המדינה, גם כאשר נראו נחושים לעשות ההיפך.
בעניין האנקדוטות על כמה חמורי נפץ נשלחו, כמה מטעני צד הרימו משאיות תפוזים, כמה בתי שיח פוצצו, כמה גברים ערבים נורו כמעשה נקמה, כמה ביזה היה פה ושם וכו, וכו': אין טעם להכנס לפרטים של מה שכבר ידוע, גם אם יש לי אןתם מפורטים יותר לגבי תחום מסויים - בוודאי כאשר לא נתקלתי אף פעם במישהו שרצה לשמוע עליהם מתוך נקודת מבט היסטורית, אלא רק מתוקף חתירתו למטרה הקשורה באקטואליה של היום.
אני שוב חוזר: לא מצאתי (למרות שיהיה ברור: אני עוסק בתחקור אנשים שעדיין נמצאים אתנו ומן הסתם רובם היו די זוטרים) עדות כוללת לכך שמעשי אצ"ל, בהתאם לאידאולוגיה המאבקית שלו, היו חסרי אחריות באופן מחפיר וביחס להגנה. בסופו של יום הפיצול הזה דווקא מאוד הואיל: החלת המידתיות על הבריטים, ע"י השפלה מבוקרת שלהם, הייתה חיונית בדיוק כמו יישוב הארץ ובניין שלד הצבא הסדיר. העובדה שהבריטים לא רצו להכיל על היישוב המאורגן את נגזרות העצבים שחטפו על אצ"ל- זה היה פיצול שהוו נכס אסטרטגי ליישוב! לעולם לא ניתן יהיה להוכיח זאת, אבל אני מעריך שאדם כמו בגין חשב על כך בזמן אמת. ואם נמצא עדות לכך שבן גוריון ידע על פיצוץ המלון? נו אז... תפקידו היה להקים את המדינה ולחיות בשלום עם הבריטים. הוא עשה את מה שצריך, ואם היה צריך להפיל כל האשמה על אצ"ל (ולו גם מוסרית) כדי שהיישוב המאורגן - שבוא לא נתמם ונניח שהבריטים לא היו מודעים לתשתיתו המחתרתית - יחסית ימלט מפגיעה: אז הוא עשה נכון.