|
30-06-2008, 23:40
|
|
|
חבר מתאריך: 04.04.05
הודעות: 3,125
|
|
הסרט "ג'נין ג'נין" שקרי, אך בכרי לא יפצה
הארץ 30.6.08
בית המשפט המחוזי בפתח-תקוה דחה אתמול תביעת דיבה של חיילי מילואים נגד השחקן והבמאי מוחמד בכרי. חמשת החיילים טענו שסרטו של בכרי, "ג'נין, ג'נין", שמתאר בביקורתיות את פעולות צה"ל בג'נין במבצע "חומת מגן" ב-2002, פוגע בשמם הטוב משום שהוא מייחס לצה"ל פשעי מלחמה.
השופטת מיכל נד"ב קבעה שבסרט יש משום הוצאת לשון הרע כלפי חיילי צה"ל, אך מאחר שזאת מופנית כלפי ציבור שלם, אין לפרטים מתוכו זכות תביעה. היא הוסיפה שללא מחסום זה, היה בכרי נחשב כמי שהוציא דיבה, משום שלא פירסם את הסרט בתום לב ולא הוכיח שהנאמר בו היה אמת לאמיתה.
בכרי צילם את סרטו התיעודי במחנה הפליטים ג'נין בעקבות פלישת כוחות צה"ל לשטחו באפריל 2002. המועצה לביקורת סרטים אסרה את הצגת הסרט בהקרנות מסחריות בישראל, בשל טענות על שהוא כולל שקרים וסילופים שנועדו להציג את פעילות צה"ל באור שלילי. בעקבות עתירה של בכרי, בג"ץ ביטל את איסור ההקרנה. חמשת חיילי המילואים שהגישו את תביעת הדיבה דרשו שבכרי יפצה אותם ביותר משני מיליון שקל.
בפסק הדין נכתב, שבכרי לא הביא ולו אחד מהעדים הרבים המצולמים בסרטו, על מנת שייחקר על הדברים שייחס לצה"ל. הוא גם לא הוכיח כי הדברים מגובים בראיות ובדו"חות של ארגוני זכויות אדם אובייקטיוויים, כפי שטען.
השופטת הוסיפה שבכרי לא הוכיח שבדק את אמיתות הדברים שפירסם וכי "הוכח חוסר תום לב מובהק של הנתבע בכך שאישר כי בתרגום האנגלי לסרט מופיעות מפי העדים המלים 'טבח' ו'רצח עם', בעוד שמלים אלה לא נאמרו מפי העדים בסרט ואין להן זכר בתרגום העברי".
כך גם קבעה לגבי סצינה שממנה ניתן להסיק שטנק ישראלי דרס פלשתינאים קשורים, בעוד שבכרי אישר שהדבר לא קרה.
השופטת קבעה שהמניע לעשיית הסרט לא היה טהור, משום שבכרי החליט לצלמו לאחר שחברתו נפצעה מירי צה"ל.
האו"ם קבע, בחקירה שניהל על אירועי "חומת מגן", שצה"ל הרג במחנה הפליטים ג'נין 52 פלשתינאים, רובם חמושים.
בעקבות פסק הדין, אמר אתמול בכרי כי הוא שוקל לתבוע את החמישה עקב הנזק המסחרי והאישי שגרם לו המשפט. "במקום לכתוב ולשחק בסרטים ובתיאטרון, מצאתי את עצמי מסתובב במסדרונות בית המשפט ונאלצתי לעמוד למשפט על דבר שלא עשיתי", אמר.
בכרי הזכיר, שחמשת התובעים כלל אינם מופיעים בסרטו. "הסרט שלי הוא לא על חיילי צה"ל ובטח שלא על חמשת התובעים", אמר בכרי. "הוא על נפשו של תושב מחנה הפליטים בעקבות מבצע 'חומת מגן', ותו לא".
באשר לקביעת פסק הדין כי נהג בחוסר תום לב, אמר בכרי, שכאשר עשה את הסרט לא חשב על התוצאה, "אלא איך להביע את הצער והכאב של האנשים שנפגעו במבצע הזה. תום הלב שלי היה שנכנסתי למקום הרוס ונתתי במה לאנשים לדבר מהלב, בלי קוסמטיקה. עשיתי הסרט רק למען השלום המיוחל ונגד הכיבוש".
עורך הדין של החיילים, אמיר טיטונוביץ', אמר בתגובה לפסק הדין כי אף שהתביעה נדחתה, פסק הדין הוא הטוב ביותר שהיה ניתן לצפות לו מבחינה ציבורית, משום שהשופטת קבעה שהסרט הוא הוצאת לשון הרע חמורה, שלא עומדת לה שום הגנה שהחוק מקנה. הוא הוסיף שישקול לערער על פסק הדין בבית המשפט העליון.
רופא החטיבה: ניצחנו
"פסק הדין הזה מראה שאנחנו ניצחנו במאבק על שמנו הטוב", אמר אמש הד"ר דוד צנגן, רופא חטיבת צה"ל שפעלה בג'נין ב"חומת מגן", שכתב ב-2004 מאמר ובו פירט כמה "שקרים וחוסר אמיתות", כדבריו, המופיעים בסרטו של בכרי.
לדבריו, "השופטת קבעה באופן ברור שהאיש הזה עשה את מה שעשה כלוחם בשירות הפלשתינאים, כמי שמוציא לשון הרע בכוונה, שלא בתום לב, ועושה זאת על מנת לפגוע".
צנגן הביע צער על כך שהתביעה הוגשה באופן אישי ולא על ידי היועץ המשפטי לממשלה, "כי אז המחסום הטכני שבגללו נדחתה התביעה היה נופל ובכרי היה מורשע בכך שעבר עבירת לשון הרע".
עפרה אידלמן ונירית אנדרמן
|
|