השם המקורי הינו TOPAS שהינו ראשי תיבות בשפה הצכית כפי שניתן ללמוד מן הקטע הבא:
>>I wouldn't be surprised if they in general hadn't known what the acronym stood for ('Transporter Obrneny PASovy' means in the Czech launguage 'Full Tracked Armoured Carrier'.) Perhaps the word 'Topaz' was more meaningful for them. Or was it yet another spelling error?
מה משמעות/מקור השם "טופז" ?
זה הכינוי הצ'כי של הכלי או שזה הכינוי שהודבק לו בצה"ל ?
או שבכלל אלו ראשי תיבות?
מה משמעות השם אני לא יודע,
אך המקור מצכיה
OT-62 זה העתק הצכי של הBTR50 הסובייטי
ציטוט מויקי-
The BTR-50 and its Czech/Polish clone OT-62/TOPAS were used by Egypt and Syria in the Six-Day War (1967).
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי Pshahar שמתחילה ב "רק"מ שלל בשימוש צה"ל ביוה"כ - תמונות נדירות ."
אתם יכולים להתלהב מהטיראן והטופז , ואני מתלהב מהתמונה הדי-נדירה של "אבו נפחא" פעילה :
קצת פרטים על כה"ש המיוחד הזה :
ועוד קצת מידע ממי שנקרא בחה"י "מר נחיתה" וגם זכה לפקד עליה :
ומשהו בנימה אישית : באוקטובר 1972 היינו בשהייה בנט"קים בשארם במסגרת "טירונות-ים" . שיחק מזלנו , ובמהלך השהייה התקיים תרגיל הנחיתה הגדול ביותר שביצע צה"ל אי פעם . בתרגיל נטלו חלק כל כה"ש של חה"י בזי"ס (זירת ים סוף) , כולל כל הנט"קים ובהם גם ה-"אבו נפחות" , שהעמיסו והנחיתו עשרות טנקים , נגמ"שים ורכבים , כמו גם מאות חיילים . הייתי על אחת ה-"אבו נפחות" שנטלו חלק בתרגיל , ואני זוכר שבשיחות ביננו העלינו חוויות ויותר מפעם נאמר שההרגשה היתה כמו בנורמאנדי - רק בלי האש מהחוף...
בתגובה להודעה מספר 12 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "אני מניח שלא היה לכם כ"כ נוח עליהן..."
תוסיף לזה את העובדה שלפני הפלישה נתנו להם לאכול חביתות מטוגנות עם נקניק....
נחתות האדם היו עוד יותר איומות דרך אגב..
הם עשו את העבודה בהיבט השינוע אבל הטילטולים.....
אם אני לא טועה נחתות מהסוג הזה הובילו בעיקר טנקי "DD".
אלו טנקים שלבשו מעין חצאיות מנופחות מסביב לתובה.
חלקם הגדול טבעו בדרך לחוף וחלקם מכיוון שהיו כל כך איטיים הגיעו הרבה אחרי שעת ה "ש" שלהם ואחרי החי"ר....
נערך לאחרונה ע"י יסעור בתאריך 09-05-2006 בשעה 22:26.
בתגובה להודעה מספר 19 שנכתבה על ידי יסעור שמתחילה ב "מה שיפה אצל האמריקנים זה שהם יודעים לתת כבוד"
ציטוט:
במקור נכתב על ידי יסעור
מי שמכבד ככה כלים ששירתו אותו במלחמה אין ספק שידע לכבד גם את האנשים בניגוד ל.........
לא נכון ואולי אפילו הפוך.
אם כבר האמריקאים כדוגמא אז לכלים הם יודעים להתייחס יפה מאוד, אבל לטיפול בלוחמים לשעבר הם יכולים ללמוד מאיתנו (לא שאצלנו זה מושלם אבל הם הרחק מאחור).
בעניין הזה אולי המסקנה היא שמי שמייחס כזו חשיבות לכלים, שוכח שבעצם האנשים הם החשובים...
אמיל.
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי avishon שמתחילה ב "[b][color=blue]אתם יכולים..."
אבא שלי שירת על אחת כזאת במשך שירותו בחיל הים בסיני,
הוא סיפר לי עליה סיפורים רבים,
שהם היו מפליגים לכל מיני איים באזור סיני וכו,
ושהחבר'ה היו נהנים בה,
ושהיו בהם הרבה חולדות,
לפי מה שהבנתי, מכרנו אותם בסופו של דבר למדינות באפריקה....
בתגובה להודעה מספר 29 שנכתבה על ידי ריבולבר שמתחילה ב ""במקרה של התרסקות בים (או..."
חחחחחחח
למעשה חולדות מאוד רגישות לרעש,
לפי מה שהבנתי היו זורקים בקבוקי זכוכית (בירה יין אני מניח),
ליידן והם היו מתות או נכנסות להלם.
לא זוכר בדיוק מה הוא אמר,
כמובן שעשו את זה על הסיפון כדי שיהיה קל לנקות...
בתגובה להודעה מספר 33 שנכתבה על ידי SPYKER שמתחילה ב "חחחחחחחחחח
מחר בלי נדר אחפש..."
אוקי כמו שאמרתי (זה לא ממש מתקשר לאשכול אבל לא נורא...)
תמונות משירותו של אבי בחיל הים בשנות ה70 (חלקם)-
אגב אני מצטער שכבר אין לי סורק, אז צילמתי עם המצלמה..יצא דיי סבבה לדעתי.
ותמונה אחרונה להיום, אבי היה בספינת משמר של חיל הים שהטביעה את הספינת מחבלים הזאת-
(אבי סיפר לי שלאחר ההטבעה כל צוות הספינה קיבל שבוע במלון מתנה מהצבא...)
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי avishon שמתחילה ב "[b][color=blue]אתם יכולים..."
יש לי קסטה ישנה עם תיעוד מקוטע ולא ערוך של תרגילי נחיתה משנות ה-70 המוקדמות - רואים מספר נחיתות של כלים כאלה. אשתדל להוציא כמה תמונות-מסך בהקדם (צריך קודם לחפור את הקסטה ממעמקי הארון).
צולם מתוך סרט תעודה ללא שם, שמקורו בספריית מקשנ"ר (שנת 1995). האיכות הנמוכה מקורה בסרט, שאיכותו המקורית מזעזעת (התמונות שופצו). תודה מיוחדת לחברי הטוב שמנגלה, שהצליח לשמור על הקסטה המרוטה במצב הקרנה מעל עשור!
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי Pshahar שמתחילה ב "רק"מ שלל בשימוש צה"ל ביוה"כ - תמונות נדירות ."
קיימים הבדלים בין הטופז הצ'כי ל- BTR המקורי. לדוגמא בטופז היו 2 צריחונים מלפנים לעומת בודד למפקד בלבד ב- BTR. באוגדה 440 היו גדודים נפרדים של כ"א מהכלים הללו.
בתגובה להודעה מספר 37 שנכתבה על ידי kipodon שמתחילה ב "סליחה שאני חוזר מהים ליבשה..."
נכון,
רק יש לציין שהיו גם BTR50 עם שני צריחים-
בגרסת הפיקוד- הPU.
אגב שתי תמונות של BTR50 וOT62 במוזאון המצרי למלחמת יוה"כ
(רק תיראו באיזה מצב יפה שומרים על הסכמות... ולא צובעים סתאם בחום\לבן לצערי כמו בארץ...)-
בתגובה להודעה מספר 45 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "תודה לך על המידע החדש (עבורי בכל אופן)..."
אני על ארגזים אחרי מעבר דירה, אז לא זמין לי כל כך הספר שבו נדמה לי שיש תצלום של אחד כזה בשירות צבא ערבי (עיראק נדמה לי).
אני ממש לא בטוח שהדגם הזה היה בשירות צה"ל כרכב שלל.
אלו תמונות שמצאתי בגוגל של הטופז עם התול"ר ותמונה אחת שמראה את המיתקון שלו ע"ג הצריחון:
בתגובה להודעה מספר 45 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "תודה לך על המידע החדש (עבורי בכל אופן)..."
רצ"ב שרטוט מהמקור הצ'כי של טופז עם התקן מקורי של תולר 82 מ"מ.
כמו כן מצורף צלום של טופז נושא תול"ר 106 מ"מ. המצרים התקינו תולרים כאלה על סיפוני נגמשים מסוג BTR50 וטופז מאחרי תא הלחימה. לפי מיטב ידיעתי לא היה מדובר במתקון תקני.
נערך לאחרונה ע"י b.a בתאריך 11-05-2006 בשעה 20:35.
אני מתנצל מראש שאני מחזיר את האשכול לכיוון הים , אבל יש לי כמה הערות והערות , מרביתן ל- SPYKER...
לגבי החולדות : אין חולדות על כלי שיט , לא שלנו ולא של אחרים . בדרך כלל אלו עכברים, ולעיתים עכברושים . "יסעור" שאל לגבי "תפקיד החולדות" , ובכן - "התפקיד" הוא לגרום תקלות , בעיקר ע"י כירסום הבידוד של חוטי-החשמל ... לכל עכבר/עכברוש יש גם טעם-אישי שונה ,אז חלקם התמקדו בחיווט של המענ"ש בעוד שאחרים אהבו את טעם הבידוד של חוטי מערכת הל"א דווקא , והיו אף כאלו -שומו שמיים- שניראו בחדר המכונות (כנראה שטעו בדרך...) .
בספינות שעליהן אני שירתתי ו/או הפלגתי לא נתקלתי ברגישות שלהם לרעש , והשיטה הפופולארית -והקשה לביצוע- ללכידה אצלנו , היתה עם "שפריץ" ממטף CO2 . זה גורם להקפאה מיידית של העכבר . לאחר מכן קושרים לו חבל לזנב ומורידים אותו להטבעה (לאט לאט...) במים , או בחבית על הרציף... המכונאים , שאחראים על תקינות ושלמות המטפים , לא אהבו -בלשון ההמעטה- את השיטה , אבל הם גם לא אהבו שהשתמשנו במטפים לקרר את הקולה...
לגבי ההורים שלך : תקשיב להם טוב - שארם היתה המקום לשרת בו... אביך , לפי הרקע בתמונה שלו ולפי הסיפור (שתכף ארחיב בו) , היה לוחם בפלגה 921 - פלגת הנט"קים ("הנחתות") . יתר על כן , לפי הסיפור שלו , הוא שירת אז על פ-61 הלא היא אח"י "אשדוד" .
התמונות ששלחת הציתו את הדמיון , ורק חבל שהן (לטעמי...) באיכות מחורבנת . תשתדל לעשות מאמץ ולהעלותן סרוקות - זה יעשה טוב ללא-מעט אנשים כאן בפורום...
כדי לסבר את העין , מצאתי לנכון להעלות מעט מלל על חלקים שהגדלתי מהתמונה שלך . (ואני מקווה שהזמן שעבר מאז לא השחית לחלוטין את הזיכרון...)
הגדלה אחת מתייחסת לפלגה 45 (פלגת הסטי"לים) : אמנם אין תאריך על התמונה , אך יחד עם זאת רואים "הארפונים" על אחד מסערי-4 , וזה תורם לתיארוך כי הראשונים בשארם הותקנו על ה-"קשת" הראשונה באמצע 1977...
הגדלה נוספת מתייחסת לפלגה 921 (פלגת הנט"קים) : גם כאן יש אלמנט התורם לתיארוך , מכיוון שצורת הקשירה (בניצב לחוף , עם דלת פתוחה) כבר לא היתה נהוגה -למיטב זכרוני- בשנת 1979 (ניתן לראות שה-60 מ' עגונים , ולעומתם ה-"בת שבע" עם מנועים פועלים וללא עוגנים במים , קרי - או שבאה או שיוצאת...)
ההגדלה הבאה מתייחסת בעיקר למבנים הנראים בתמונה . גם כאן יש רמז לתיארוך , כי מרבית הקראוונים שבהם התגוררו הקצינים הצעירים-הנשואים כבר לא נמצאים , וזה קרה אחרי שהם קיבלו דירות באופירה ב-1978...
וואי תודה רבה על המידע!
וההסברים,
אשאל את הורי לגבי כמה דברים...
האם יש לך תמונות שצילמת במו ידיך?
אהה.. אולי כדי שאחד המנהלים יפתח אשכול חדש ויעביר את התגובות הרלבנטיות?
תודה.
על לא דבר - העונג להיזכר כולו שלי...
אין הרבה תמונות , רק כמה מאות (אם היה אז דיגיטאלי , אוהו...) , והנה כמה דוגמאות שאני אוהב , ואשר צולמו במהלך "סיבוב הכרות" שעשה המפל"ג ("קורל") לכל מפקד חדש - ובמקרה הזה לרס"ן רוני איכר (שלעתיד השתחרר בדרגת תא"ל , וכיום הוא מוכר יותר כבעלה של ראש עיריית נתניה...)
בתגובה להודעה מספר 51 שנכתבה על ידי avishon שמתחילה ב "[b][color=blue]אני מתנצל מראש..."
אגב באמת אלו היו עכברושים (תודה לאל שלא חולדות) אך הם מפחידים לא פחות......
אני בחיים לא אשכח איך אחד מהם הצליח לברוח יחד עם המלכודת שנסגרה לו על הראש......
אח"י חיפה ואח"י עכו (כבוד) עשו את כל הדרך לשארם לאחר ה"סיבוב" של 4 ספינות סערי 4 .("רשף" "קשת" "רומח" "כידון" ).
אני אישית השתתפתי בשיירת הליווי ממיצרי באב אל מנדב ועד לשארם .
הספינות (סער 2) עשו את הדרך ללא חימוש כלל , וזאת במטרה לחסוך בדלק
בתגובה להודעה מספר 68 שנכתבה על ידי עידו403 שמתחילה ב "מתוך "צה"ל בחילו"- הכרך על חיל התותחנים"
מתבקש זיהוי של השרמן על מזקו"ם HVSS בפינה הימנית התחתונה של התמונה
שימו לב לזווית השיגור של הרקטות - האויב קרוב... היה גם התו"ל של קוביה גדודית - קרי 3 סוללות בדירוג ולא בשורה - וזאת על מנת לנטרל משבצת שטח נתונה.
נערך לאחרונה ע"י strong11 בתאריך 12-05-2006 בשעה 23:55.
סיבה: עדכון
והנה עוד תמונה של BTR152 מיוהכ שמצאתי,
הימני במרכז,
(שאר הכלים בתמונה,
מקדימה M-38 עם M1919
השמאלי באמצע M3 האלף טרק
אחריו עוד האלף טרק
ואחריו זה נראה כמו סנטריון)
לפי דעתי זה לא בכיבוש המובלעת ובטח לא בתוך סוריה... המחנה מימין לכביש הוא מחנה צה"לי (מגדל שמירה, גדירות) והשלטים משמאל לכביש נראים כמו שלטי מע"ץ סטנדרטים שפניהם אל הבאים מהגולן (אם התמונה הייתה בתוך סוריה אזי השלטים היו עם הפנים אלינו, כנגד תנועת הכוחות)... לדעתי צולם על יד נפח או מחנה התעסוקה בקוניטרה
לגבי ה M50, על פניו נראה שלא מדובר בתומ"ת מאחר וניתן לראות בבירור את קווי המתאר הקלאסים של השרמן, קרי סיפון המנוע, שלא קיימים ב M50 שהוסב למבנה קובייתי אחרי העתקת המנוע לחזית. מצד שני זה גם יכול להיות סתם ערימה של שק"שים שמוצמדת ושוברת את קווי המתאר של הקוביה. גם העובדה שמדובר במתחם חת"מי ושהריו הסמוך עוסק בהורדת פלטות של פגזים מחזקות את ההשערה שאכן מדובר בתומ"ת.
צר לי לחלוק עליך. לאחר שנברתי בארכיון הפרטי שלי מצאתי צילום של תומת מאותם ימים. שים לב לריבוע שלצד תא הנהג לפני ארגזי הזיווד מתחתיו מצוי פתח מלבני המחולק לקטע בהיר וריבוע שחור(למיטב זכרוני החלוד מצוי שם המפלט של מנוע העזר. אף הכלי שלפניו הינו תומת, ניתן לראות על המבנה העילי שלו את סימון ה-V
כמו כן ניתן לראות מאחריו את שובל אריזות החנ"ה ומערום התחמושת. מראה אופייני לכל כלי בימי קרבות הצליחה. לדוגמה מצורף צילום של שני כלים המושכים אחריהם שובלים כאמור.
ולקינוח אני מצרף כראיה צילום של אותו גדוד מטל"ר יורה, אשר צולם מאותה עמדה-גופה.
בתגובה להודעה מספר 68 שנכתבה על ידי עידו403 שמתחילה ב "מתוך "צה"ל בחילו"- הכרך על חיל התותחנים"
עידו היה זריז ממני וגם צרף את התמונה הנכונה
אכן 240 מ"מ וגם נכון שהטווח היה קצר
ירו מעכביש 55 כסיוע לתנועה של חטיבה 14 ושליטה על המרחב שנכבש לילה קודם.
גם במהלך התנועה בליל ה 15.10 קבלנו סיוע מהם, היה שלב בלילה ששמענו את הקטיושות ובקשר היה חשש שאלו קטיושות מצריות עלינו אבל מהר מאוד אחד המפקדים עדכן שאלו של כוחותינו. קל לזהות אותם בלילה בגלל הנפץ הייחודי שלהם ולשריקות.