11-05-2008, 20:25
|
|
|
|
חבר מתאריך: 30.07.05
|
|
חחח טוב עכשיו שמצאתי תתגובה המדוברת, אני אגיב לכל השרשור שנבע ממנה.
אמונות, ואפילו יותר בכללי, עמדות. הן אולי חלק מאישיות האדם, אבל זה לא אומר שגם הן, כמו אישיות האדם נובעות מגנטיקה. הן דווקא חלק שנובע רק מהשפעת הסביבה, וזה משהו שיכול להגיד לך כל בנאדם שלומד פסיכולוגיה חברתית אפילו ברמה של תיכון.
ככה שלא, זה שסבא של מישהו היה נאצי, לא הופכת את הנכד שלו לנאצי, כי התורשה לא משחקת כאן תפקיד. השפעת הסביבה, כמו שכתבת, כן משחקת. וכן, זה הגיוני מאוד שמישהו שגדל עם הורים אנטישמים ונאצים, יאמין בחלק מהאמונות שלהם. כאן אני מסכימה איתך.
הבעיה שלי, היא שאתה מחליט משהו על עובדות מעטות מדי. כל מה שאתה מציין זה שפעם היו 90 אחוזי תמיכה, ובגלל שעמדות עוברות מדור, אז גם הרוב מאמינים באותה עמדה. אתה לא מתייחס בכלל להשפעת המלחמה או השפעתו של היטלר על גרמניה.
כמו שנכתב פה, חלק גדול מהתמיכה נבע מתעמולה וטרור. לא, אני לא אומרת שזה הופך אותם לתמימים ומסכנים שרק עושים מה שמכריחים אותם, ושבתוך תוכם הם היו בעלי לב זהב. מה שכן, מלתמוך במשטר הנאצי כי מכריחים אותך, בלי להתנגד, ועד ללחנך את הילדים שלך ולחיות לפי הגישה הזאת, יש מרחק לא קטן. אחוזי התמיכה עדין לא אומרים שכולם שם נאצים שמאמינים בכל האידיאולוגיה הנאצית הגמורה. שלא לדבר על כל הפיקוח השלטוני, שלפעמים היה עדיף לגרמנים לתמוך, ולא להתנגד ולסכן את משפחתם.
יש איזה סיפור קצר שהקריאו לנו באיזה שיעור, שמתעד מכתבים בין גרמני ויהודי אמריקאי בזמן השואה, שהיו בעבר חברים טובים. לא זוכרת איך קוראים לו, משהו עם נמען ללא שם, או משו כזה. בקיצור, הגרמני, שפעם היה כמו אח תאום ליהודי, מתחיל פתאום בגלל כל התעמולה והנאומים של היטלר, להאמין שהיטלר באמת מביא עתיד טוב יותר, שישחרר את גרמניה מכל העוני והבעיות שגרמה מ.ע.1.
ושוב, אני לא אומרת שהגרמני היה שה תמים, אבל עובדה שמה שהביא לשינוי דרסטי בגישה שלו אלה הם האמצעים שנקטו הנאצים בתקופה ההיא. מה גם שהרבה מהגרמנים פחות התייחסו להשפעת היטלר על היהודים, אלא יותר לעובדה שהוא "ישחרר אותם". עם פרוץ השואה, והקמת הגטאות וכו, במיוחד גם כשהתחילו לקחת גרמנים שלא התאימו לאידיאל הארי, פתאום גם הגרמנים התחילו לשים לב שמשהו לא בסדר. וגם אם הם צפו מנגד וברור שאני לא מצדיקה את זה, זה לא הופך אותם לנאצים, ולא הופך אותם לכאלה שמחנכים את ילדיהם לאנטישמיות.
ואני מודעת שיש גם היום ממש לא מעט גרמנים שממשיכים להאמין באידיאולוגיה הנאצית וממשיכים להיות אנטישמיים בגלוי או במחבוא. אבל זה רחוק מאוד מלהיות כל העם הגרמני. וזה מספיק כדי לא להכליל. כי אין שום ספק שהיום, הרוב לא מאמין באידיאולוגיה זו.