16-04-2008, 08:47
|
|
|
חבר מתאריך: 18.11.07
הודעות: 41
|
|
אשתדל:
או קיי, אפשר לשאול למה זה כל כך מענין אותך? J
סקירה קצרה:
יש כמה סוגים עיקריים ולכל חסידות יש את השינויים שלה,
חליפה:
המכנה הכללי של החסידים לובשים חליפה ארוכה ביום חול (בגווני שחור/אפור/כחול וכו') הרבה עם פסים בבד עצמו (לא מאד נראים לעין מרחוק)
לשבת יש 2 חליפות אחת עם בטנה מלאה מבד מבריק-מט חלק, והיא ה"מיוחדת" יותר, ועוד אחת מבד דק יותר, מבריק עם דוגמא, חצי בטנה והיא "נוחה" יותר.
לחליפות השבת יש חגורה מהבד של החליפה, שלא קשורה ל"גארטל" - החגורה שלובשים בזמן התפילה.
יש גם חסידים שלובשים עניבה בשבתות וימים טובים.
(החסידים בדרך כלל משתדלים לא להוריד את החליפה ולכן יש להם עוד חליפה מבד פשוט מאד בלי בטנה וכמעט בלי גזרה שאותה לובשים בזמן הלימוד כדי שיהיה נח יותר)
ציצית:
החסידים מגיל בר מצוה בדרך כלל לובשים ציצית צמר צהובה מעל החולצה (לעומת הליטאים שלובשים ציצית לבנה מתחת לחולצה), ויש עוד סוגי חסידויות (שמקורן בגליציה בד"כ) שלובשים ווסט מעל לציצית.
כובע:
בד"כ לפי החסידות, כובע לבד עגול/ריבועי יותר, גבוה/נמוך, לבד/קטיפה, בדרך כלל החסידויות הליטאיות יותר ישימו כובע ריבועי עם "פס" לאורך הכובע ובקצה השני של הסקאלה הירושלמים עם הכובע הנמוך והקטיפתי.
בשבת כל הגברים הנשואים (למעט חסידויות ירושלמיות בודדות שמגיל 13) ישימו שטריימל - כובע פרוותי עגול, ויש המון ניואנסים על הגובע, הצבע, ההקף, המשקל וכו'.
חסידויות כמו גור, סדיגורה, אמשינוב ולא זוכרת מי עוד לובשים במקופ שטריימל ספודיק (כבר הסבירו איפהשהו למעלה)
גרבים:
בחסידויות שמקורן בגליציה (החסידויות האדוקות יותר - ויז'ניץ, בעלזא...), רוב החסידים לובשים גרבים (שחורות ובשבת לבנות) עד הברך ובברך הגרב עולה על המכנס. יחד עם זאת בשבת הם ילבשו נעלי סירה (בלי שרוכים).
בשאר המקומות אין שום ענין בסוג/צבע הגרב והנעלים.
פאות:
בכללי הפאות החסידיות הן מסולסלות ולפני האוזן. חב"ד, סלונים וקרלין (אולי יש עוד) מקורן בליטא והפאות בד"כ חלקות, קצרות ומאחורי האוזן, יש חסידויות כמו באבוב, ביאלא, גור - שלא נוגעים באורך של הפאות (יש מקומות שכשרוצים לקצר אז שורפים את קצה הפאה עד שהיא מגיעה לאורך הרצוי), ומי שרוצה (בעיקר בגור) שם את הפאות מתחת לכיפה. ויש עוד פוול כללים. (כמו השער עצמו- התספורת, עם/בלי פס בעורף, אורך התספורת, עם/בלי בלורית וכו').
נ.ב. מקווה שלא שכחתי משהו, ניסיתי לענות ומקוה שעזרתי J
נ.ג. נקטתי הרבה בלשון "בדרך כלל" כי יש את המוטיב המרכזי, ויש הרבה יוצאים מן הכלל בכל מקום, עם הרבה סיבות, וזה לא גורע/מוסיף מהם או ממעמדם.
נ.ד. כמעט ולא התייחסתי משום מה לירושלמים (חליפות מפוספסות, ויש שלובשים על ה"זברה" חליפה חומה עבה)
|