20-02-2008, 13:24
|
|
|
חבר מתאריך: 16.04.07
הודעות: 101
|
|
חיל אוויר הנחה טייסים להסיר את תמונותיהם מהרשתות החברתיות (מתוך TheMarker )
מחשש לפגיעה בביטחון המדינה, צה"ל החל לאכוף גם בפייסבוק את הפקודות בדבר פרסום תמונות ומידע רגיש ברשת
20.02.08 | 12:27 דקל ויסמן
t
בטחון המידע (לשעבר "ביטחון שדה") הגיע גם לרשתות החברתיות באינטרנט. חיל אוויר הנחה לאחרונה טייסים וחיילים עליהם חלות הנחיות הצנזורה בדבר טשטוש הפנים באמצעי התקשורת, להסיר את תמונותיהם מהרשתות החברתיות באינטרנט.
מקורות בחיל אויר מסרו ל-TheMarker כי בעקבות ההנחיה, כינסו מפקדי הטייסות את הטייסים ודרשו מכל מי שברשותו פרופיל בפייסבוק להוריד תמונות בהן נראות פניו או תמונות בהן הוא נראה עם מדי החיל, וכן למחוק פרטים המקשרים בינו לבין תפקידו בצבא. בעקבות ההנחיה החדשה הסירו הטייסים את תמונותיהם מהאתר.
למרות ההנחיה הגורפת בחיל האוויר, בשאר היחידות בצבא המצב שונה. חיילים רבים מפרסמים גלריות שלמות של תמונות מתוך מתקנים צבאיים (חלקם מתקנים רגישים) ותמונות עם כלים מסווגים, תחת כותרות כמו 'תמונות מההווי הצבאי' או 'טיול יחידה'. חיילים רבים חושפים גם מידע אודות היחידה הצבאית בה הם משרתים ועל תקופת שירותם. מיותר לציין כי כל אלו עומדים בניגוד להנחיות בטחון המידע בצה"ל, אך לאור הגידול המתמיד ברשתות החברתיות, והצטרפותם של משתמשים חדשים בכל יום, קשה מאוד לאכוף זאת.
משטרת הפייסבוק
ואולם היכן שגורמי הצבא כשלו, ייתכן שדווקא יוזמה אזרחית תזכה להצלחה. לאחרונה, צמחה מתוך הרשת החברתית עצמה קבוצה חדשה בשם - "שמירה על צה"ל שלנו". הקבוצה לוקחת על עצמה את האחריות להעלות את המודעות בקרב הגולשים הישראלים לסכנות בטחון המידע ברשת החברתית. הקבוצה שכוללת כ-800 חברים, מפרסמת הנחיות מפורטות כיצד לשמור על כללי בטחון המידע בפרופיל של כל משתמש, בין היתר מפצירה הקבוצה בציבור הגולשים להסיר תמונות בהן מצולמים חיילים בתוך מתקנים צבאיים, לא לציין בסטטוס הפרופיל שלהם שמות ומספרי יחידות בצה"ל, לא לאשר הצעות חברות המגיעות מגורמים שאינם מוכרים (מחשש לריגול) ולדווח על משתמשים שמפרים כללים אלו.
בשיחה עם TheMarker, מספר מייסד הקבוצה, ערן טרטאקובסקי, בן 27 מתל אביב, בעל רקע צבאי בנושא ביטחון המידע, כיצד נוצרה הקבוצה: "במהלך טיול בחו"ל לפני כשלושה חודשים ושיטוט אקראי בפייסבוק, נכנסתי לפרופילים של חברים מהצבא ולפתע נתקלתי בתמונה של שתי חיילות בתוך חמ"ל כשמאחוריהן מופיעה מפת שליטה של כל פיקוד מרכז, עם מילות קוד מסווגות ברשת הקשר הניתנות לקריאה בברור. התמונה מיד הדליקה אצלי נורה אדומה. החלטתי שחוקית, אין לי מה לעשות כנגד העניין, אך אני יכול לנסות לאכוף זאת באמצעים משלי. בעזרת הקבוצה שהקמתי, יצרתי מנגנון שנותן לאנשים אפשרות לדווח על תמונות שאחרים פרסמו ושיש בהן סכנה לציבור".
מאז נובמבר משקיע טרטאקובסקי זמן רב בגיוס חברים לקבוצה ועוסק בנושא ברמה יומית: "אני מקבל בממוצע פניה או שתיים בכל יום מאנשים שמעירים את תשומת ליבי לתמונות מסווגות שעלו ברשת. הם שולחים לי קישור לתמונה, ואני פונה לאותו בן אדם בבקשה להסיר את התמונה. ב-99% מהמקרים המשתמשים מסירים את התמונה, אך קרו מקרים קיצוניים בהם בקשותיי לא נענו, ולכן נאלצתי לפנות לקצין הביטחון של היחידה של אותו חייל בבקשה לטפל בעניין. הנושא נפתר בכך שהחייל העבריין עמד בפני משפט צבאי פנימי".
טרטאקובסקי מספר על מקרה נוסף בו יחידה מובחרת יצרה לעצמה קבוצה בפייסבוק הכוללת את לוחמי העבר, וצירפו אליה רבים מהלוחמים: "האויב אוסף מידע עלינו בפייסבוק, ובכך הוא יכול להתחקות אחר רשת שלמה של לוחמי היחידה, למפות את כל בעלי התפקיד ביחידה ואף, על פי התגובות והפרסומים שנכתבים בקבוצה, למיין את הלוחמים לפי מחזורי הגיוס השונים".
היוזמה החדשה מקבלת תגובות אוהדות ברשת, ולרוב זוכה לשיתוף פעולה מצד המשתמשים. "המטרה שלי היא לא לחנך או ללמד, אלא למזער נזקים שנגרמים מהרשת החברתית", אומר טרטאקובסקי. "אני כגורם חוץ צבאי מסוגל להתמודד עם מקרים שלצבא קשה יותר לטפל, מפני שלחיילים לא תמיד נעים לפנות לגורמי הצבא, ובעזרת הקבוצה שיצרתי הם יכולים להאיר את עיני לגבי פרופילים של חבריהם שלעיתים חסומים בפני משתמשים אחרים".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "כחלק מפעילות רציפה להגברת המודעות בדבר הסכנות בחשיפתו של מידע צבאי כלשהו, התבקשו הגורמים האחראים להפיץ תזכורת לכלל חיילי צה"ל בדבר נהלים הקשורים בהורדת תמונות לאינטרנט".
|