|
15-02-2008, 22:07
|
|
|
חבר מתאריך: 08.02.08
הודעות: 38
|
|
המענה לקסאמים ולטרור רובו-לוחמה תוך הוצאת הלוחמים ממתחמי הסכנה
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי NehemiaG שמתחילה ב "מ-Ynet: ראש מועצה לברק: "כיפת ברזל" לא תגן עלינו"
שלום לחברי פורום צבא וביטחון. אני חדש כאן, אך התרשמתי מעומק הדיונים בעיקר לנוכח ההתלהמות והשטחיות באתרי הטוק-בקים, וההבדל מרשים. אני מעלה כאן וגם באתרי תפיסה מהפכנית הנוגעת לביטחון ישראל. לפי תפיסה זאת המענה לקסאמים ולטרור, וגם מול צבאות סדירים הוא בלוחמה בשלט רחוק על ידי מכונות המלחמה הנשלטות מרחוק - רובוטיקה. כדי להשיג אפקטיביות מירבית לרובוטיקה נדרש גם להוציא את הלוחמים משדה הקרב. הכלי המבצעי העיקרי של הרובו-לוחמה הוא הכטב"ם, זהו חיל האוויר של המאה העשרים ואחת. כלי טיס בלתי מאויש (בראשי תיבות: כטב"ם, רוב הכטב"מים מיועדים לשימושים צבאיים, אך כיום נעשה בהם יותר ויותר שימוש גם ביישומים אזרחיים ( משטרה, אבטחה, בקרת תנועה, מחקר מדעי ועוד). הנטייה בציבור הישראלי היא עדיין להשתמש במונח " מזל"ט" (מטוס זעיר ללא טייס), אף שמונח זה הולם רק דגמים קטנים של כטב"ם בעלי יישומים מוגבלים שהיו קיימים בעבר. המונח איננו הולם את גודלם של הכטב"מים דהיום, שממדיהם מגיעים לממדי מטוס קרב של ממש ואשר בניגוד למזל"טים ההיסטוריים, נושאים חימוש כבד ומערכות מודיעין מתוחכמות. עם זאת, הדור החשוב ביותר של כטב"מים מודיעיניים מתפתח למיקרו כתב"מים בגודלי ציפורים או אף חרקים, עלותם הזולה ביותר ואפשרויותיהם הולכות ומרקיעות
האבסורד במערך מעורב של לוחמים ורובוטיקה, דומה לאבסורד של מערך מסתער המורכב מקשתים ורובעים או מערך מעורב של פרשים ושיריון, כלומר שילוב טכנולוגיות מדורות שונים במערך הקרב, דבר המוביל בהכרח לפגיעה ביכולות שמאפשרת הטכנולוגיה מהדור החדש. כך משעה שהרובה יכול לירות מעל כ 5 כדורים בדקה, עליונותו המוחצת על הקשת, מחייבת טקטיקה נכונה של יחידות שכולן רובעים שיביאו לידי ביטוי את העליונות של הרובה מול הנשק הקר. הסתערות בו זמנית של רובאים עם קשתים, רק פוגעת קשות ביעילות הרובאים. כך הטעות של שילוב רובוטיקה בתוך יחידות חי"ר או שיריון מאויישות. לא מביאים את הרובוטיקה לידי היכולות הטקטיות שלה ומחלישים מאוד את היכולת הטקטית על ידי המשך השילוב בקרב של הלוחמים, אשר פגיעותם, הולכת ומתבררת כנקודת התורפה החמורה ביותר של המערך הקרבי.
- קיימים הבדלים מהותיים בין הטקטיקה והאסטרטגיה של לוחמה אנושית למיניה לבין רובו-לוחמה חדשנית.
- ההבדל החשוב ביותר, ברובו-לוחמה שבו אין מערבים יותר את החייל בחזית, אין נפגעים אנושיים, אין צורך גם בלוגיסטיקה מורכבת של הנעת גייסות לשדה הקרב, של פינוי נפגעים, מערך רפואי וכן הלאה, וכל הצבא הרב התומך בגייסות הנלחמים.
- הלוחמה האנושית מחייבת מאמץ מרוכז, של משאבים, כוח אדם, וכל אלה מוגבלים במיוחד במדינה כישראל, הקרב והלוחמה מתמצים לזמן מוגדר, קצר בדרך כלל, דווקא בגלל מוגבלות חמורה של המשאבים, כולל משאבי דעת קהל ומשאבים מדיניים, אשר אינם מאפשרים לישראל לוחמה ארוכה.
- הלוחמה האנושית מתאפיינת גם בירי ארטילרי והפגזות שטח מהאויר שאינן חירורגיות ופוגעות באזרחים שבתוכם פועלים ומסתתרים המחבלים, בעוד שהרובו-לוחמה כירורגית במהותה, מאפשרת מקסימום זיהוי של מטרות היעד ומינימום פגיעה לא רצוייה. בהקשר זה פגיעה באזרחים משמשת כנשק תעמולתי של הטרוריסטים וכבסיס לגינוי ישראל בדעת הקהל בעולם, וכאילוץ מדיני המגביל חמורות את היכולות הטקטיות הקונבנציונליות. כך למשל אין צה"ל יכול להגיב בירי ארטילרי מבוזר לעבר יעדי שיגור מחשש לפגיעה בלתי מובחנת באזרחים ובכך מאבד את אחד מכליו היותר חשובים. לעומת זאת הרובו-לוחמה מהיותה המדוייקת ביותר האפשרית, פותרת את המדיניות מאילוץ חמור זה.
- הרובו-לוחמה אשר מהותה כביטחון שוטף תמידית 24/365 משום שעלויותיה השוטפות כבר מחושבות בתקציב מראש והן פחותות בהרבה מעלויות הביטחון כפי שאנו מכירים אותם עכשיו. אך בעלת יכולות מבצעיות מדהימות.
- כך יכול המערך האווירי בעיקרו של הרובו-לוחמה להיפרש על פני כל ציר הזמן, בכל מה שנוגע למודיעין, איתור מטרות, קריאה מלאה של השטח, וכן למהלך שוטף ככל הנדרש של חיסולים ממוקדים, הרס משגרים בזמן אמת, הרס מתקנים ממוקד, מערך צפוף ביותר אשר פוגע חמורות באוייב באופן קבוע. כל זה עדיין רק מהאוויר ואולי גם מהים. לשם כך יש גם צורך בפיתוח, רכישה והפעלה של כטב"מים זעירים וזולים, שיהוו הן את עיקר האיסוף המודיעיני ואילו כלים אחרים יהוו את הגורם המיירט.
- גם מתקפת הרובוטיקה, זו הלוחמה המרוכזת והמאומצת לאורך זמן קצר, כדי להשיג למשל יעדים קרקעיים, המשלבת כלים קרקעיים מגוונים, ומאפשרת אף לתפוס מבוקשים לתחקרם בשטח, להעברתם לישראל, אינה עולה בחיי אדם וכל עלותה פוחתת מזאת של מבצע קרקעי.
- הניסיון המבצעי שיצטבר במבצעי הרובו-לוחמה יאפשר התארגנות אופטימלית בזמן מינימום.
- עיקר ההפעלה של ההגנה הרובוטית הוא מודיעיני, קבלת מידע שוטף על שטחי יעד מוגדרים (עזה, דרום לבנון, יו"ש וכן שטחי יעד מרוחקים כגון באיראן – בעיקר על ידי מודיעין לווייני כטבמי ואחר. כך מדווחת הרובוטיקה על כל תנועה חשודה בשטח ואף מתחת לפני השטח
- כל המידע נקלט ומועבר בזמן אמת למפעילים השולטים במערכות.
- ריכוז המידע המתווסף על ידי הרובוטיקה והפעלה משולבת כפי שמודגם בקונצפציה של FCS FUTUR COMBAT SYSTEMSמאפשר ריכוז מירבי של המידע מחד ושל יכולות ההפעלה, מבחינת ישראל, מאפשר ריכוז בחמ"ל מרכזי השולט על כל המערכות, אף כי מתיר ביזור של מפעילים ברמה הטקטית, הכל בהתאם לצרכים השוטפים.
|
|