הנה מאמר שממש נכתב בשביל האשכול הזה...
פרופ' וידנפלד, מומחה עולמי להזדקנות האוכלוסייה: "בעוד 35 שנה 'העולם שייך לצעירים' תהיה סיסמת עבר נשכחת - ויהיו הרבה מנכ"לים מעל גיל 75"
פרופ' ורנר וידנפלד, יו"ר המרכז לחקר מדיניות יישומית של אוניברסיטת מינכן, בראיון ל"גלובס": "ב-2035 האנשים מעל גיל 60 יהיו הרוב במערב, ובעולם כולו יהיו 2 מיליארד קשישים" * "חברות טכנולוגיה שייצרו מכשירים פשוטים יזכו בקהל לקוחות ענק"
כיום חיים בעולם רק כ-675 מיליון איש שעברו את גיל 60. כן, זה הכל. אבל בעוד 40 שנה, עקב המודעות לתזונה ואיכות חיים, לצד ההתפתחויות ברפואה ובביוטכנולוגיה, מספר האנשים בני 60 ומעלה יגדל פי שלושה (!) ובעולם יהיו מעל 2 מיליארד איש בגיל זה. לנתון זה משמעויות כלכליות וחברתיות מרחיקות לכת, הרבה מעבר לעלויות מערכת הבריאות והפנסיה, שאותן חוקר פרופ' וורנר וידנפלד. וידנפלד הוא יו"ר המרכז לחקר מדיניות יישומית של אוניברסיטת מינכן, מכון המחקר האוניברסיטאי הגדול בגרמניה ומהגדולים מסוגו באירופה, ונחשב לאחד המומחים המובילים בעולם להשלכות הכלכליות והחברתיות של הזדקנות האוכלוסיה בעולם, ולמומחה לאסטרטגיה, שמייעץ גם לקנצלרית גרמניה אנג'לה מרקל.
הראיון עמו מתקיים בישראל, לכאן הגיע במסגרת תפקידו כחבר דירקטוריון שחל הישראלית, לרגל ציון 20 שנה להיווסדה של החברה.
עד לפני כחצי מאה, אנשים מעל גיל 60 נחשבו זקנים. היום, לפחות בדמוקרטיות המערביות המתועשות, זהו הגיל הממוצע של המנהיגים, המנהלים ואנשי המקצוע הטובים והמובילים בתחומם.
- מה יקרה לנו עם הזדקנות האוכלוסייה, במה זה ישנה את חיינו?
"המחקרים על העלייה בתוחלת החיים שבוצעו במכון שלנו (CAP - Center for Applied Policy Research), מטילים צל כבד על המשך קיומה של החברה המערבית כפי שאנו מכירים אותה.
"השורה התחתונה, המעניינת ביותר, היא שבעוד פחות מ-40 שנה, ב-2035, יהיו בעולם המערבי הרבה יותר קשישים מאשר צעירים, ולכך יש השלכות כלכליות, חברתיות ופוליטיות".
מעתה אמרו: גיל הביניים
עצם הגדרתה בשפה של המילה "קשישים" ביחס לבני 60 ומעלה, היא כיום מנותקת מהמציאות, אומר וידנפלד, שבעצמו בן 55. ואמנם, כנראה שהגיע העת להחליף את שמה של קבוצת גיל זו, אולי ל"גיל הביניים". שכן, לדבריו, "כמעט אין דבר שבשבילו קבוצת גיל זו קשישה מדי, כי בחברה מערבית מודרנית ומתקדמת טכנולוגית אין כמעט עבודה פיסית, הכושר המנטאלי הוא המשמעותי ביותר ברוב העבודות, כל הנתונים והמידע ממוחשבים ולכן לזיכרון המיידי יש פחות ופחות ערך, והחשוב מכל, זוהי חברה שבה לניסיון ולתובנות המתווספים עם הגיל ערך גבוה יותר מאי פעם".
- מה צפוי לנו כשאוכלוסיית בני 60 ומעלה תמנה מעל 2 מיליארד איש בעולם?
"בעוד פחות מ-40 שנה, 'העולם שייך לצעירים' תהיה סיסמת עבר מעורפלת ומנותקת מהמציאות, ואם החברה המערבית לא תכין את עצמה כראוי לעלייה בתוחלת החיים, 'פשיטת רגל חברתית' יהיה המושג הרווח.
"רק מנהיגים שיכולים לזהות מגמות ולקבל על פיהן החלטות לטווח ארוך יזכו להצלחה פוליטית ארוכת טווח. בגרמניה, למשל, שהיא הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, וגם בשאר מדינות המערב המפותחות, ההשלכות של תופעת הזדקנות האוכלוסיה עומדת במרכז סדר יומן של ממשלות - בשל השינויים מרחיקי הלכת שהיא צפויה להביא על כל המערכות הכלכליות והחברתיות.
"שינוי שכבר היום מתחיל להתרחש בחלק מהסקטורים ומהמדינות הוא הגמשת גיל הפנסיה, כך שאנשים יכולים לבחור לפרוש בגיל שנקבע בחוק או להמשיך לעבוד כל עוד הם נמצאים בכושר שמאפשר לניסיונם ולכישוריהם לתרום. ואפילו הגיעו לגיל 80 ויותר, כמו שופטי בית המשפט העליון ומרצים באוניברסיטאות.
- איך תשפיע הזדקנות האוכלוסיה על הטרנדים, שעמוסים בטכנולוגיה מתוחכמת?
"מבחינה צרכנית, זה יתרום ליצירת דור חדש של מוצרי אלקטרוניקה ותקשורת, שיצניעו את הטכנולוגיה המתוחכמת במקום להתפאר בה. זאת אומרת, שבמקום שהשאלה תהיה 'איך להביא טכנולוגיה יותר מתוחכמת וחדשנית', הדור הבא של המפתחים ישאל את עצמו 'איך לפשט את השימוש במכשירים?'. מגמה זו תאפשר לפנות לקהל הולך וגדל זה, שבמקום כלשהו בדרך הפסיק להבין או לרצות להבין את ההתחדשויות הטכנולוגיות.
"היות שהאוכלוסיה של אלה שאינם יכולים להשתמש במכשירים החדשים הולכת וגדלה, השוק של מכשירים פשוטים - כמו סלולרי עם כמה כפתורי הפעלה פשוטים או מחשבים ידידותיים - ילך ויגדל. חברות חכמות מתחילות כבר היום בפישוט מכשירי העתיד וזה רק ילך ויגדל, כי גם אדם בן 90 ב-2050, שגדל בדור המחשב והאינטרנט, לא יצליח להדביק את קצב ההשתנות הגבוה של הטכנולוגיה בעשור האחרון לחייו. ולכן, החברות הראשונות שישכילו להציע פשטות, יזכו בקהל זה קודם".
- כיצד מדינות צריכות להיערך חברתית וכלכלית להזדקנות האוכלוסייה?
"הדרך בה מדינה מערבת אנשים מבוגרים בחברה תשפיע על החיוניות של החברה ועל המבנה הכלכלי שלה. חיוניות משמעה, האם אתה יכול לערב מבוגרים בחברה או שאתה משאיר אותם בבית. בהקשר זה אני פועל לשילוב רפואה מרחוק, תחום שגם שחל מספקת בו שירותים, בכמה שיותר שירותי בריאות בעולם המערבי. טלרפואה, למשל, עוקבת מרחוק אחר הנתונים הפיסיולוגיים והבריאותיים של אדם, באופן שרופא יכול לתת הנחיות רפואיות בטלפון בכל רגע נתון. כך ניתן לשחרר אנשים מבתי-חולים ולאפשר להם חיים נינוחים בביתם.
"החקיקה הכלכלית הקיימת במדינות המערב המובילות נקבעה בתחילת המאה ה-20, תקופה שבה רוב האנשים עבדו קשה בחלק היצרני של החברה וסיימו את יכולתם הפיסית לעבוד קצת אחרי גיל 50. היום אנשים עובדים במשרדים, בתעשייה מתקדמת, בתעשייה פשוטה שגם היא ממוכנת כולה, בהיי-טק, במקצועות ובשירותים שמצריכים חשיבה, ויש אנשים חיוניים שכבר אינם בשימוש בשוק העבודה".
- מהו המענה הראוי לדעתך?
"לא לכפות על אנשים להמשיך לעבוד, שכן בכל מדינות המערב שונו החוקים והועלה גיל הפנסיה בחוק, אלא לאפשר תקופת ביניים בחקיקה, שבה אנשים יחליטו האם לפרוש בגיל הפנסיה הקבוע בחוק או להמשיך בשיעור משרה מלא או חלקי. הדיון בנושא יעלה בשנים הקרובות בעוצמה הולכת וגוברת בכל מדינות המערב".
- מה יהיה השלב לאחר תקופת הביניים?
"החקיקה תאפשר לאדם אחד לפרוש בגיל 52 עם פנסיה מופחתת, ולאדם אחר, שבגיל 75 חושב שהוא עדיין בכושר מלא, להמשיך לעבוד ולהשתכר מעבר למה שמגיע לו מהפנסיה בחוק. זה יוביל לדפוסים חדשים של גמישות בשוק העבודה ובדפוסי העבודה, וכמובן יגמיש את שוק העבודה עבור כל קבוצות הגיל".
- מנהלים וחברות יסמכו על כושרם המנטאלי של אנשים בני 75?
"כבר היום מוכח במחקרים, באופן ברור, שאנשים שומרים על הכושר המנטאלי כשהם ממשיכים לעבוד. יו"רים מובילים של חברות הם בני 75, כי יש להם הזדמנות להמשיך. בגרמניה, פרופסורים באוניברסיטה מחליטים בגיל 65 אם הם ימשיכו לעבוד ובאיזה היקף משרה, ויש לי חברים בני 80 בכושר מלא וגם חברים בני 65 שהתמוטטו פיסית ואף מתו צעירים".
http://www.globes.co.il/serve/globe...000307294&fid=2