לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ברוכים הבאים לפורום בעלי חיים בפרש- כרטיסי הזכייה בתחרות נשלחו לזוכים! חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > תחביבים > בעלי חיים
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #2  
ישן 01-03-2005, 17:57
  eva_z eva_z אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.07.03
הודעות: 6,051
נראים לי
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי nir-vana שמתחילה ב "זיהוי של זחלים שצילמתי"

כזחלי טוואי התהלוכה.
נפוצים במיחד בין עצי אורן.
קבלו את שמם כי אפשר לראות אותם יוצאים לתהלוכה אחד אחרי השני
עושים ממש שרשרת ארוכה-ארוכה.
אפשר למצוא אותם בערימה כמו בתצלום כשזוללים את העלים שבגינה.
מגע איתם יכולך לגרום לתגובה אלרגית, כמו עקיצות או
כתמים של פריחה ורודה-אדומה על חלקי הגוף,
ודלקת עיניים.
לא נעים ורצוי להיזהר!


את המאמר מצאתי באתר של משרד איכות הסביבה.

רקע ביולוגי
תאריך עדכון: 4/02/2004

ביולוגיה:

העשים הבוגרים מגיחים בסוף אוגוסט תחילת ספטמבר. צבעם קרם חיוור, הם בעלי מחושים מנוצים, גפי פה מנוונים, אינם ניזונים, פעילים בלילה וחיים ימים ספורים. הנקבה (מוטת כנפיים 35 - 48 מ"מ) גדולה במקצת מהזכר (מוטת כנפיים 28 - 38 מ"מ), כבדת תנועה ועפה למרחק של מאות מטרים עד 2 ק"מ. הזכר קל מהנקבה ויכול לעוף למרחק של עשרות ק"מ ונמשך לנקבות המפרישות פרומון ספציפי למין. הנקבה מטילה כ- 200 ביצים בשכבה אחת סביב מחטי האורן בצורת גליל דק וארוך מכוסה בקשקשים מבריקים, שמקורם בקצה הבטן של הנקבה (תטולה).

במחזור החיים של התהלוכן 5 דרגות זחל. הזחלים בדרגה הראשונה בוקעים מהביצים לאחר כ- 6 שבועות. מניסיון מעשי כל הזחלים בוקעים כאשר טמפרטורת הלילה יורדת מתחת ל- 15 מעלות צלסיוס. מיד לאחר בקיעתם הזחלים הצעירים מתקהלים ומתחילים לטוות מקלעת דלילה של קורים, שבתוכה הם מתרכזים בשעות שבהן אין הם אוכלים. בתקופה הראשונה לחייהם הם מחליפים תכופות את מקום מושבם, ובכל מקום הם טווים מטווה חדש. בשלבים אלה הזחלים אינם נושאים שערות צורבות. לאחר כ- 6 שבועות עם המעבר לדרגה השלישית, חדלים הזחלים מלנדוד והם טווים קן קבוע שגודלו כ- 18 - 25 ס"מ, המשמש אותם עד לגמר התפתחותם. בתקופה זו הם שוהים בתוך הקן במשך היום וניזונים בלילה. הקן משמש אותם לא רק כמקום ריכוז אלא, גם כהגנה מפני פגעי הטבע, כגון גשם, רוח וקור. בגלל מבנהו המיוחד הקן מהווה חממה והטמפרטורה בתוכו יכולה להיות גבוהה ב- 15 - 17 Co מטמפרטורת הסביבה. תכונה זו מאפשרת כנראה לזחלים להתפתח בתקופה הקרה של השנה. פעילות הזחלים כגון אכילה וטוויה, נפסקת רק כאשר טמפרטורת הלילה יורדת מתחת ל- Co1. כאשר הזחלים יוצאים מהקן כדי לאכול הם "מודיעים" זה לזה על כוונתם לזוז בנענוע של חלק הגוף הקדמי. רק לאחר העברת ההודעה לכל בני המשפחה מתחילה הצעידה. הם צועדים בטור ארוך הנע בעקבות הזחל הראשון, כשראש כל זחל נוגע בקצה הבטן של קודמו. בזמן תנועתם הזחלים טווים קור, אשר נצמד לענף ומסמן את תוואי הליכתם, ומאפשר רציפות התהלוכה ומציאת הדרך חזרה לקן. בדרגה החמישית, בעיקר כאשר רוב המחטים כורסמו, נתן למצוא זחלים מחוץ לקן גם במשך היום. בהגיעם לגמר ההתפתחות הזחלים עוזבים את העץ בתהלוכה מסודרת, כשהזחל המוביל החודר ראשון לאדמה הוא תמיד נקבה. עומק חדירתם לאדמה הוא בדרך כלל 10 - 15 ס"מ. הזחלים מתגלמים בתוך האדמה. בתוך עור הגולם חלה התפתחות של העש הבוגר.

אויבים טבעיים:

לתהלוכן האורן מספר אויבים טבעיים בארץ. ביניהם מיני צרעות טפילות המתפתחות בביצי התהלוכן, ציפורים שונות טורפות את הזחלים ופטריית קרקע שתוקפת את הגלמים. יעילות האויבים הטבעיים בהדברת התהלוכן היא מוגבלת.

מחזור חיים

מחזור החיים של העש נמשך שנה . הבוגרים מגיחים (מתעופפים) בחודשי הסתיו. התפתחות הביצים נמשכת כ- 6 שבועות. הזחלים הראשונים בוקעים בסוף חודש אוקטובר. משך הדרגה הראשונה הוא כשבועיים. משך ההתפתחות של הדרגות האחרות הוא בין שלושה שבועות לחודש. משך ההתפתחות מהדרגה הראשונה לסוף החמישית הוא כארבעה חודשים. השערות הצורבות מופיעות בסוף דרגת הזחל השלישית. ומתרבות מאוד עד לשיא בדרגה החמישית לקראת ההתגלמות. בראשית האביב הזחלים עוזבים את העץ חודרים לאדמה ומתגלמים בה. הגולם עובר תקופת מנוחה (דיאפאוזה) קיצית, ובסתיו מגיח דור חדש של בוגרים, המשלים את המחזור השנתי. חלק מהגלמים נשאר במצב של דיאפאוזה לתקופה נוספת של 1-9 שנים, דבר המכביד מאוד על ההדברה. מהגלמים שנותרו בקרקע מספר שנים, מגיחים עשים בשלהי הסתיו, לאחר המועד בו מגיחים העשים ששהו בתרדמה קיצית אחת בלבד.

התפשטות ותפוצה בישראל

התהלוכן התגלה לראשונה בארץ ישראל בראשית שנות השלושים בקרבת הכפר אום צפא שבשומרון. הניסיונות להדברת האוכלוסייה מיד עם גילויה נכשלו, ומאז היא התפשטה דרומה מערבה וצפונה עם התפשטות נטיעות האורן בארץ. בשנת 1964 נרשמה אוכלוסייה נוספת של תהלוכן האורן במטולה, שכנראה חדרה מדרום לבנון, ומתפשטת דרומה. האוכלוסיות של תהלוכן האורן ממשיכות בהתפשטותן האיטית אך העקבית בקצב של כ- 2.5 ק"מ לשנה. נכון לשנת 2002 התהלוכן נפוץ ברוב אזורי הארץ למעט החלק הדרומי של הנגב, עמק בית שאן, רמת הגולן ואזור נהריה בגליל המערבי (ראה מפה).
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


נערך לאחרונה ע"י eva_z בתאריך 01-03-2005 בשעה 18:40.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 22:02

הדף נוצר ב 0.05 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר