המשבר הקשה ביחסי ארצות הברית וישראל, שרר בוועידת אנאפוליס, פרץ החוצה.
המשבר הקשה ביחסי ארצות הברית וישראל, שרר בוועידת אנאפוליס, פרץ החוצה.
בלעדי ומיוחד למקורות של תיקדבקה בוושינגטון.
יום שבת, כא כסלו תשס"ח, 09:57, 1 בדצמבר 2007
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.debka.co.il/photos/1563.jpg] רייס כמעט ולא הופיעה על במת אנאפוליס, היא העדיפה לפעול נגד ישראל, מאחורי הקלעים.
עוד לא עברו 48 שעות מאז הסצינות של חיבוקים, תשבחות אישיות, ומילים גבוהות על הצלחת וועידת אנאפוליס, ביו הנשיא בוש, וראש הממשלה אולמרט, וחילוקי הדעות החריפים ששררו כל זמן הועידה בין ארה''ב וישראל, פרצו החוצה. ביומיים האחרונים, יום ה', ויום שישי, 30.11-29, התחולל משבר עמוק ביחסי ארצות הברית וישראל, אשר הגיע עד לאיום ישיר של ראש הממשלה אהוד אולמרט לבית הלבן, כי אם ארצות הברית תגיש לאישור מועצת הביטחון את ההצהרה של הנשיא בוש בפתיחת ועידת אנאפוליס, תהליך 'ה'שלום' עליו הוחלט בוועידה לא יצעד אפילו את צעד הפתיחה הראשון שלו ב-12 לדצמבר. המשבר היה רק קצה הקרחון שחשף מה שהתרחש באמת בוועידת אנאפוליס ומסביבה, בה האמריקנים לא טרחו להודיע לראש הממשלה אהוד אולמרט, לשרת החוץ ציפי ליבני, ולשר הביטחון אהוד ברק, על הצעדים שהם מתאמים עם הפלסטינים ועם מדינות ערב, בניסיון להעמיד אותם בפני עובדות גמורות. המשבר בין ארצות הברית וישראל הביא למשבר פנימי, הראשון מסוגו, בין הנשיא ג'ורג בוש, ושרת החוץ האמריקנית קונדוליסה רייס. המקורות שלנו מדווחים עוד, כי בסופו של דבר הורה הבית הלבן ביום ו' למשוך את הצעה ממועצת הביטחון. בכך נאלצה וושינגטון להודות בפני הפורום הבינלאומי הגבוה ביותר, ודעת הקהל העולמית, כי וועידת אנאפוליס נכשלה, וכי אין כל ערך מעשי להחלטותיה.
var banid=850;var sitename="debka";var pid=186;var bannerborder="e8edf0";var imediatext1="9999CC";var imediatext2="51519F";Advertising by I-MEDIA
ביום ה', התברר פתאום לשגריר ישראל באו''ם דני גילמרון, כי ראש משלחת ארה''ב באו''ם, זלאמי חאלילזאד, לא רק הגיש הצעה למועצת הביטחון, לפיה המועצה מאשרת את ההודעה שהנשיא בוש הקריא בפתיחת וועידת אנאפוליס, אלא כי חאלילזאד קיבל כבר את הסכמתן של 5 החברות הקבועות במועצת הביטחון לקיים ישיבה סגורה דחופה, בה ההחלטה תאושר.
גילרמן הזהיר את אולמרט, כי מכאן ועד החלטה נוספת בעתיד של מועצת הביטחון, לשלוח כוחות בינלאומיים לרצועת עזה ולגדה המערבית, שיחצצו בין צה''ל והפלסטינים, הדרך היא קצרה מאוד.
עוד הדגיש גילרמן, כי הצעד האמריקני הזה, סותר את כל הסיכומים ששרת החוץ הישראלית ציפי ליבני השיגה עם מזכירת המדינה קונדוליסה רייס, וכי הוא מתרשם כי רייס, היא שעומדת מאחורי הצעד לפנות למועצת הביטחון, במטרה להעניש את ישראל, על שלא הייתה מוכנה לקבל את הקו שלה בוועידת אנאפוליס.
הצעד האמריקני להגיש הצעת החלטה למועצת הביטחון שתאשר את החלטות ועידת אנאפוליס, היה רק דוגמא נוספת לדרך ולצורה בה האמריקנים התנהגו עם המשלחת הישראלית לועידה. עוד ביום ד' בלילה 28.11, כאשר הועידה כבר הסתיימה, לא אולמרט, ולא אף גורם ישראלי אחד, קיבל הודעה רשמית על מינויו של גנרל המרינס ג'ים ג'ונס, להיות המתאם בשיחות השלום בין ישראל לפלסטינים. לראשי ואנשי המשלחת הישראלית, נודע על כך רק מתוך פרסומים בתקשורת האמריקנית.אולרמט נזעק מיד והבהיר לאמריקנים, כי ישראל איננה מסכימה לכך כי ג'ונס ימלא תפקיד של מתאם ומפקח אמריקני על השיחות. רק לאחר כמה שיחות קשות, נסוגו האמריקנים, והגדירו את התפקדי של ג'ונס, הנחשב בירושלים כקצין אמריקני אנטי ישראלי, כקצין קישור בלבד של השיחות. האמריקנים גם לא מסרו לישראלים כל פרט, על המגעים שהם קיימו עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, בדבר כינוס וועידת אנאפוליס מס' 2 במוסקבה בתחילת 2008, שם יידון גם נושא החזרת רמת הגולן לסוריה.
_____________________________________
|