23-09-2007, 21:24
|
|
|
|
חבר מתאריך: 16.11.02
הודעות: 14,010
|
|
שאלת כמה שאלות ואשתדל לענות לך על כולן בצורה מלאה.
דבק נגרים, דבק פלסטי או שוקולד הם סוגים שונים של דבקים שמה שמבדיל אותם זה מזה בפרקטיקה הוא "עקשנות" הדבק או במילים אחרות, החוזק שלו והיכולת שלו להשאר במצב המקובע החדש כנגד כוח המופעל עליו מנגד.
שוקולד, כפי שודאי את יודעת, הוא "דבק" מאוד חלש ולכן הוא לא מתפקד כדבק אלא כמאכל בלבד. בתור מאכל, אגב, הוא מצליח מאוד..
הרי אם תמרחי שוקולד על נייר, ותצמידי את הנייר בכיוון השוקולד אל נייר אחר, היי בטוחה שהניירות ידבקו זה לזה. אך אם תפעילי כוח מנגד על מנת להפריד בין השניים, השוקולד לא מתפקד כהלכה. בגלל העובדה שהוא הדביק 2 ניירות שלולא אותו השוקולד לא היו נדבקים זה לזה, ניתן לומר שהוא משמש כדבק. ובגלל העובדה שהצלחת להפריד בין הניירות בקלות ניתן לומר שהוא לא דבק יעיל במיוחד. אך גם אם אין הוא יעיל, הוא עדיין דבק.
לגבי שאלתך השניה.
נסי לרוק פלסטלינה על סלע מחוספס ועל סלע חלק.
כפי שאת מתארת לעצמך, הפלסטלינה תפגע במשטח החלק ותיפול ארצה, ולעומת זאת, היא תיתקע במשפט המחוספס.
מדוע?
הפלסטלינה "תאחז" בחיספוס ובחלקים הבולטים בסלע המחוספס, תכנס ברווחים ולמעשה תדביק את עצמה אל דפנות החלקים הבולטים. הדבק, במצב בו הוא בתהליך התקשות, דומה לפלסטלינה האלסטית.
גם הוא ממלא את הרווחים הריקים ונתפס בחלקים הבולטים. במשטח חלק בו אין כל חלקים בולטים, אין לדבק במה להיאחז וכל סיכוייו לתפקד כדבק תלויים ביכולת שלו להדבק אל המשטח עצמו.
תנסי את לתפס על קיר ללא בליטות ותביני מדוע הסיכויים קטנים.
אם תנסי להדביק מדבקה על מראה נקייה, תראי שניתן להסיר את המדבקה בקלות כפי שניתן להסיר אותה מהנייר עליה הודבקה במקור.
הסיבה לכך, כפי שאת ודאי מנחשת, היא שהמראה הישרה חייבת להיות חלקה.
(אחד התנאים החשובים למשטח כדי שיתפקד כמראה הוא שיהיה חלק ומלוטש ככל שאפשר).
וזה מביא אותנו לשאלתך השלישית.
מדוע על נייר רגיל הוא מתייבש ועל הנייר המקורי הוא לא מתייבש?
נסי לשים נייר רגיל ו"נייר מדבקה" על יד מנורה ואמרי לי מה מחזיר יותר אור.
ודאי תיווכחי לדעת כי "נייר המדבקה" מחזיר יותר אור. מדוע?
כפי שכבר ציינתי מקודם, חשוב שהמשטח יהיה חלק כדי שיתפקד כמראה. כיוון שהוא מחזיר יותר אור, ניתן לדעת כי הוא חלק יותר מנייר רגיל.
יש לציין שבמקרים כאלו בולטים אין הכרח לבדוק את רמת הליטוש של הנייר ע"י החזרת האור ממנו אלא ניתן גם על ידי מגע בלבד. תוכלי לחוש כי נייר רגיל מחוספס יותר מנייר מדבקה.
נייר אלומיניום (או בשפה העממית יותר: נייר כסף) גם הוא מתפקד כמראה. וכמו שכבר הבנו, גם הוא חלק מאוד. אם תדביקי מדבקה עליו, תוכלי לראות שניתן להסיר אותה בקלות.
כל הדבקה על משטח מחוספס גורמת ל"איבוד" דבק מהמדבקה כיוון שזה נצמד לדפנות החלקים הבולטים במשטח המחוספס. הדבקה על משטח חלק מאבדת פחות דבק כיוון שיש פחות חלקים בהם המדבקה יכולה להתפס.
זו הסיבה שניתן להדביק שוב ושוב (עד כמות מסויימת, כמובן) על "נייר מדבקה" ואילו על נייר רגיל, או כל נייר מחוספס אחר, לא ניתן.
_____________________________________
נערך לאחרונה ע"י Shai בתאריך 23-09-2007 בשעה 21:31.
|