19-11-2007, 18:32
|
|
|
חבר מתאריך: 11.02.07
הודעות: 437
|
|
דוח המבקר:"מלאי התחמושת במלחמה היה קטן בהרבה מהדרוש"
מקור:http://www.haaretz.co.il/hasite/pag...l?itemNo=925731
מאת יובל אזולאי
המבקר ממליץ לשמר בארץ קווי ייצור לתחמושת ¬ לפחות של הפריטים העיקריים משום שקיים קושי לרכוש תחמושת מחו"ל בזמן קצר בעת חירום [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] את הפרק על מלאי התחמושת שעמד לרשות צה"ל בעת המלחמה בחר המבקר לפתוח בציטוט
מדברים שאמר הרמטכ"ל באותה עת, דן חלוץ, בישיבה במשרד הביטחון: "אנחנו על הבנק'ט, כתוצאה של עיוורון מערכתי לאורך שנים. אנחנו הנחנו שהמלחמות הם מאתנו והלאה".
על פי דו"ח המבקר, במהלך מלחמת לבנון השנייה צה"ל נקלע למחסור באמצעי הגנה
ובפריטי תחמושת מסוימים ¬ דבר שהגביל בצורה ניכרת את יכולת הפעלת הכוח שלו.
למרות המחסור הניכר והבעייתיות שברכישת פריטים אלה, צה"ל לא נערך במידה מספקת בתוכנית מתוקצבת להצטיידות במלאים בעת חירום. גם משרד הביטחון לא נערך מראש וכראוי להגדיל את כושר הייצור בארץ של פריטים חיוניים אלה באמצעות מימון של הרחבת התשתיות בתעשייה הביטחונית.
המבקר מצא כי בשל מגבלות תקציב מהשנים האחרונות, מלאי התחמושת שנמצא בעת המלחמה ברשות הצבא היה קטן בהרבה מהמלאי הדרוש שהגדירה מערכת הביטחון. לעתים הדבר התבטא בפערים של עד כ 50%. המבקר ציין כי עוד נמצא כי למטכ"ל "אין מנגנון שתפקידו לנהל בעת רגיעה את משאבי ההתחמשות בראייה כוללת של כמויות התחמושת הדרושה הן למשימות השוטפות והן למימוש התוכניות המבצעיות לשעת חירום".
על פי הדו"ח, בשל המחסור בתחמושת, פתח משרד הביטחון בתהליכי רכש מזורזים. מתחקיר שעשה צה"ל לאחר המלחמה עלה, כי פריטי תחמושת שנרכשו לא סופקו במועד הרלוונטי ללחימה, או שהכמות שסופקה לא השפיעה באופן משמעותי על מהלכי המלחמה.
בנוסף, עולה מן הדו"ח כי צה"ל ומשרד הביטחון גיבשו בשנים האחרונות תוכנית
לוגיסטית שבמרכזה הספקת תחמושת בעת חירום וייצור מואץ בתעשיות הביטחוניות בארץ, אולם מימוש התוכנית נבחן על ידי צה"ל והמסקנה היתה שלא ניתן לייצר מלאים מספיקים בטווח זמן קצר. "רק בתרגיל שעשה משרד הביטחון בפברואר ומארס 2006 הוא קיבל מצה"ל לראשונה מידע על הפערים במלאים", נכתב בדו"ח.
המבקר ממליץ בדו"ח לשמר בארץ קווי ייצור לתחמושת -לפחות של הפריטים העיקריים - משום שקיים קושי לרכוש תחמושת מחו"ל בזמן קצר בעת חירום. המבקר מציע כי הנושא יובא בפני שר הביטחון לשם קבלת החלטות מחייבות בסוגיה.
מדובר צה"ל נמסר כי מלאי התחמושת שב למצבו ערב המלחמה ובפריטי תחמושת רבים מצב המלאים טוב באופן משמעותי מזה שהיה ערב המלחמה: "בצה"ל בוצעו תחקירים מקיפים לקביעת יעדי היערכות חדשים בתחום זה. יעדים אלה מצביעים על צורך בהצטיידות בחימוש בהיקפים גדולים יותר ובמגוון רחב יותר. יעדי היערכות בנושא התחמושת מתעדכנים באופן שוטף ובראייה כוללת ועליהם מתבצע הליך תמידי של בקרה ומעקב בידי הגורמים המקצועיים".
עוד מסר דובר צה"ל, כי בעקבות מלחמת לבנון השנייה התקיים עדכון נרחב של התוכניות האופרטיוויות המבצעיות. תוכניות אלה נבחנות ויעדיהן מעודכנים בראייה רב-שנתית ומתוכן נגזר נושא מלאי התחמושת בראי האילוצים התקציביים. בצה"ל הבהירו כי מאז המלחמה, מצוי הצבא בתהליך של שיפור ההיערכות בתחום מלאי התחמושת וכי עוד בטרם פרסום הדו"ח נרכשו והוכנסו לשירות סדיר כמויות גדולות של פריטי תחמושת ואמצעי לחימה.
_____________________________________
"הסורים היו האויב הצהוב,האכזר. הסורים היו המלחמה על המים. הסורים רצו לייבש אותנו. הסורים היו תעלות הנ"ט העמוקות בגולן. הסורים היו קרבות הבלימה הנואשים של 7 בעמק הבכא. הסורים היו הבנזונה שהתגאה בטלוויזיה הסורית שהוא אכל כבד של חייל יהודי ביום כיפור. הסורים היו פשעי דמשק. הסורים היו הרעים. הם רצו להרוג אותנו. ואנחנו הרגנו אותם לפני שהם הספיקו."
מתוך "הלנה על הגג" מאת יורם יובל.
|