26-10-2007, 18:25
|
|
|
|
חבר מתאריך: 29.05.07
הודעות: 95
|
|
הסכם אוסלו כפי שהיה
אין פה שום רמז למתן רובים
ממשלת ישראל בדרכה לשלום עם הערבים חתמו על הסכם אוסלו
אך סירבו למגעים עם אש"ף אשר פעלה בדרכי טרור וסרבה להכיר בזכותה של מדינת ישראל להתקיים. ישראל פעלה על כן להסדיר עם מדינות ערב השכנות את ההסדר על שטחי יהודה, שומרון ורצועת עזה, ללא שיחות עם הפלסטינים. במסגרת הסכמי קמפ דייוויד דרשה מצריים פתרון לבעיה הפלסטינית, על מנת שלא להצטייר כמדינה השוכחת את בעיית אחיה הערבים. הסכם השלום עם מצריים קרא להפעלת תוכנית אוטונומיה, אשר לאחר חמש שנים יבוא במקומה הסדר קבע, אך בהיעדר אינטרס מובהק למצרים ולישראל העניין לא קודם. לאחר שירדן משכה את ידיה מיהודה ושומרון, הופעל לחץ רב על ישראל והפלסטינים לקיים שיחות ביניהם על פתרון לסכסוך. הפעם הראשונה בה נפגשו נציגים ישראליים ופלסטינים בוועידה בינלאומית מוכרת הייתה בועידת השלום במדריד (1991). בוועידה סוכם כי ייפתחו בדצמבר של אותה שנה שיחות דו-צדדיות בוושינגטון. השיחות שהתקיימו בוושינגטון בין משלחת ישראלית בראשותו של אליקים רובינשטיין ובין משלחת ירדנית-פלסטינית, לא הביאו להתקדמות של ממש. מדינת ישראל סירבה בכל תוקף לנהל שיחות עם אש"ף, אך הנציגים הפלסטינים לשיחות היו מקבלים הוראות מהנהלת אש"ף.
יצחק רבין עלה לשלטון בשנת 1992 לאחר שהבטיח שהוא יגיע להסדר עם הפלסטינים תוך שישה עד תשעה חודשים. לאחר שעברה שנה ואף יותר ולא נראתה התקדמות, רבין הסכים באוגוסט 1993 לאמץ את השיחות של שמעון פרס ישירות עם הנהגת אש"ף, דבר שהיה שינוי מוחלט במדיניות ישראל אשר סירבה לנהל שיחות עם ארגון הטרור אשר אמנתו קראה להשמדת מדינת ישראל.
[עריכה] המשא ומתן שקדם להסכמים
במהלך שנת 1993 יזם סגן שר החוץ, יוסי ביילין, שיחות חשאיות, תחילה בלונדון ואחר כך באוסלו, ישירות עם הנהגת אש"ף. את ישראל ייצגו בשיחות ד"ר יאיר הירשפלד ורון פונדק. עם התקדמות השיחות דיווח עליהן ביילין לשר החוץ, שמעון פרס, ובהמשך התקדמותן נמסר עליהן לראש הממשלה, יצחק רבין, שאישר להמשיך בהן, מאחר שהעריך שלא יצא מהם דבר.
[עריכה] ההסכם הראשון
ההסכם הראשון נחתם בחשאי באוסלו ב-20 באוגוסט1993 על ידי שמעון פרס ומחמוד עבאס, ב-9 בספטמבר החליפו רבין וערפאת מכתבי הכרה הדדית דרך שר החוץ הנורבגי יוהן יורגן הולסט.
באיגרת הישראלית שנשלחה על ידי ראש הממשלה יצחק רבין, ישראל:
· הכירה באש"ף כבנציגו החוקי והלגיטימי של העם הפלסטיני.
· התחייבה לבטל את החוק האוסר על מפגשים עם אנשי אש"ף ועל ההכרזה על אש"ף כארגון טרור.
באיגרת הפלסטינית שנשלחה על ידי יו"ר אש"ף יאסר ערפאת, אש"ף:
· הכיר בזכותה של מדינת ישראל להתקיים בשלום ובביטחון.
· התחייב לבטל באמנה הפלסטינית את הסעיפים השוללים את קיומה של מדינת ישראל.
· קיבל את החלטה 242 של מועצת הביטחון של האו"ם.
· קיבל את החלטה 338 של מועצת הביטחון של האו"ם.
· הודיע על נטישת הטרור והאלימות.
· התחייב לסיים את הסכסוך בדרכי שלום.
· התחייב לפעול להשגת שיתוף פעולה והסכמה מצד כל פלגי אש"ף
התחייב להגיש לאישור המועצה הלאומית הפלסטינית שינויים בסעיפים באמנה הפלסטינית השוללים את זכות קיומה של ישראל
_____________________________________
אלונה ספטון
|