שאלה שעלתה היום...מלחמת ההתשה - המקבילה המצרית, אם בכלל?....
במהלך שיחה עלתה היום השאלה הבאה....
בשלהי שנות השישים תחילת השבעים התחוללה בגזרת הדרום מלחמת ההתשה, מלחמה "רשמית למחצה" שרק לאחרונה הוענק למי שלקח בה חלק אות...
האם גם המצרים רואים ברצף האירועים שהתרחשו באותן שנים כ"מלחמה"?...
האם קיימת מקבילה מצרית למלחמת ההתשה "שלנו"?...
ע"ע "מלחמת יום כיפור" = "מלחמת אוקטובר...
תמהני...
_____________________________________
V soncu bo hosta zapela, hosta in pesem vojna:
Brat moj, ne skrivaj lica, danes je vojna, VOJNA!
יגיל הנקין. ד"ר להיסטוריה צבאית, חוקר במחלקת היסטוריה של צה"ל
חבר מתאריך: 16.02.04
הודעות: 5,565
חרב אל-אסתנזף.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי לבני שמתחילה ב "שאלה שעלתה היום...מלחמת ההתשה - המקבילה המצרית, אם בכלל?...."
זה שמה של המלחמה בפי המצרים, ומוסטפה כבהא חקר את הנושא. ספר שמבוסס על עבודת ה-MA שלו קיים בעברית:
מוסטפא כבהא, חרב אל-אסתנזאף: מלחמת ההתשה בראי המקורות המצריים, יד טבנקין, מכון ישראל גלילי לחקר מדיניות ההתיישבות, הביטחון והחוץ; אוניברסיטת תל אביב, 1995
_____________________________________
"במידה רבה, הודות למאמרי הארץ הוקמה ממשלת הליכוד הלאומי ונתמנה משה דיין כשר הבטחון. הארץ דרש תגובה צבאית על האיום המצרי שבועיים לפני המלחמה, ואף דרש את תפיסת הרמה הסורית ימים אחדים לפני הפעולה".
(הארץ מפרסם את עצמו, 22 ביוני 1967)
"השגנו את מטרתינו בנחישות ובעוצמה שלא לאפשר לערבים המשוגעים האלה להשיג נשק גרעיני.
אנחנו לא חוששים מאותן 'נשמות טהורות',שכל התנינים בנהרות דרום-אפריקה לא יוכלו לספק להן די דמעות שיוכלו למחות את צביעותן,ובטוחני שאתה מבין אותנו היטב".
רא"ל רפאל איתן במברק אל שר ההגנה הדרום אפריקני מגנוס מאלאן מיד לאחר תקיפת הכור בעיראק.
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי אור.שר שמתחילה ב "לידיעה: פשר המילה איסתנזאף =הקזת דם."
לא רק שצה"ל לא רצה להכיר במלחמת ההתשה,כולל אות משלה-הרי שרובו הגדול של הציבור היום,כלל לא מודע למלחמה כולה.מלחמת ההתשה לא היתה רק בחזית סיני,אלא גם בצפון הארץ.
מעבר לתקריות בט"ש ו"ימי קרב" שונים בגולן,היתה מלחמה של ממש מול אוכלוסיה אזרחית בגזרת העמקים,ולכל אורך הגבול הירדני.במלחמה זו ניפגעו אזרחים רבים וגם חיילים,מחמת גדר בצפון ועד אילת בדרום.רוב הלחימה היה מול אירגוני המחבלים ושיאה היתה פעולת כרמה,אך היה גם סיוע פעיל של הצבא הירדני.
סופה של מלחמת ההתשה בגזרה הירדנית, הגיע אחרי הנחתת 3 מטוסי נוסעים בינלאומים שנחטפו ע"י המחבלים בזרקה,והקמת אזור אוטונומי חלקי של ערפת באירביד.המלך חוסיין הבין שזה הרגע האחרון ,וייצא למלחמה כוללת בארגוני המחבלים-שנודעה בשם "ספטמבר השחור" (ספט' 1970).
ערפת נטש את ירדן והשתלט על אזור מצפון לחרמון,שנקרא מאז-פתח לנד.
ואולי אפילו, בעיקר משום המרדפים בבקעה, זוכרים אותה יותר מאשר זו של הדרום, שזכרונה התקבעה אולי במערכון הטיל של הגשש...
אם כבר מלחמת התשה שנשכחה הרי זו התשה (על אש קטנה) שהתרחשה לחילופין לאורך הקו הסגול ברמה"ג, וכללה ימי קרב, ואפילו את מה שכונה "מלחמת שלושת הימים". הסתיימה למעשה אך ימים לפני מלחמת כיפור בקרב האוויר מול הסורים שלו מיוחסת הכוננות המסויימת שבכ"ז הוכרזה ברמה.
סיבה מסויימת לכך שמלחמה זו ידועה פחות היא שרמה"ג, לאורך רוב סוף שנות ה-60, הייתה ברובה סגורה לאזרחים וכאילו מחוץ לתחום, או לפחות חלקית. תוך כדי מלחמת ההתשה ברמת העצימות הנמוכה למעשה התחסלה הנוכחות האזרחית הסורית האחרונה ברמה (כמה כפרים צ'רקסיים ופלאחיים) וגם נבנו הביצורים המוכרים סביב יישובים ונקודות מפתח (ששימשו בהם אבני הכפרים הנטושים).