18-09-2007, 18:22
|
|
|
חבר מתאריך: 16.04.07
|
|
דיווח לכנסת על פעולות ביטחוניות
אמנם ביטיס סגר את האשכול שנפתח בנושא מהטעם כי המדובר בנושא פוליטי, ואולם אני מבקש לפתוח את הדיון בשנית וזאת מאחר ואני חושב שהדיון הוא ראוי ואינו פוליטי כלל.
איני בקיא ביחסים שבין הכנסת לממשלה וחובות הדיווח של הממשלה לכנסת או לועדת החוץ והביטחון באירועים ביטחוניים או במבצעים יזומים.ידוע ליכי יש חובת דיווח במקרה של מלחמה וכן יש חובה לקבל את אישור הכנסת להוצאת צוי 8 (בדיעבד), אבל מבצע כמו שהיה בסוריה, ככל שהתקיים, האם הוא חייב בדיווח?
אני בדעה כי צריך להיות דיווח ולו בשביל להגביר את הפיקוח של נבחרי העם על פעולות הממשלה באופן שימנע מהממשלה לבצע פעולות לא חוקיות/לא ראויות/לא חכמות וכו'.
בארה"ב לדוגמא יש חובת דיווח לועדת הכוחות המזוינים. במקרה של פעולות חשאיות מדווחים לועדת המשנה לענייני מודיעין. במקרים מסוימים הדיווח הוא רק בדיעבד (אחרי ביצוע הפעולה) ורק לראש הוועדה וסגנו משני הסיעות החשובות בבית (רפובליקני ודמוקרטי). חובת הדיווח מוטלת לא על הנשיא אלא על סוכנות המודיעין הרלבנטית והימנעות מדיווח מהווה עבירה פלילית.
יש מקום אולי להעתיק את המודל האמריקאי ולדווח, ולו בדיעבד, לועדת המשנה לשירותים חשאיים, על מבצעים חשאיים ועל אירועים ביטחוניים נסתרים מעיני הציבור וביקורתו. באופן זה יגבר הפיקוח של הכנסת על פעילות הממשלה, אשר גם כך מרכזת בידיה כח רב - גם לפי התקנות לשעת חירום.
|