לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה *+*+* ברוכים הבאים לפורום אומנויות לחימה *+*+* חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > ספורט > אמנויות לחימה
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 18-07-2007, 16:44
  רק אמת רק אמת אינו מחובר  
לשעבר מנהל פורום אומנויות לחימה | פורום גן חיות בלעז'
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 615
כתבה אמנות לחימה / אומנות לחימה, ושאר ירקות

1. תחילה להבדלים בין אמנות לאומנות :

א. אמנות – הינה למעשה פעולה המתבססת על יצירתיות, כשרון וחופש יצירה ולא על תבניות מקובעות. האמן יכול לתת לאמנותו תפקיד חומרי / רוחני או לתת לה להעביר רגש, תחושות או ידע. התרגום לשפה האנגלית יהיה Art.

ב. אומנות – הינה כשרון והתמקצעות בתחום מסוים (מקצוע מעשי כלשהו), האומן הוא אותו בעל מקצוע אשר התמקצע ופיתח מומחיות בתחום עיסוקו, כפי שרב אומן הוא מומחה בכיר באותו תחום ואילו מתלמד באומנות הוא תלמידו של האומן. התרגום לשפה האנגלית יהיה Craft.

*. חשוב להדגיש כי אין כל קשר בין יופי ואסטטיקה לאמנות / אומנות – הרי יופי הוא בעיני המתבונן ולכן לא חשוב אם אמנות לחימה נראית יפה או לא (ניתן גם לומר שהפרקטיות שלה לא חשובה בכלל – אך היחס לכך מופיע בהמשך).


2. אמנויות / אומנויות המלחמה (הלחימה)

א. שפות שונות כוונה דומה
· אנגלית – באנגלית אמנויות הלחימה נקראות Martial Arts, מקור המונח הוא בשמו של אל המלחמה הרומאי Marte (השם הלטיני למארס / ארס ביוונית). כך שאומנות המלחמה הינה האומנות (כפשרנותה למעלה) המוקדשת לאל המלחמה. המלחמה בעיני מאמיניו הייתה הדרך לסגוד לו, והבאתה לכדי יצירה חדשה, קרי אמנות הייתה אחת הצורות לסגידה. אמנויות המלחמה כללו ברמה הזוטרה לוחמת פנים אל פנים (על ידי הגוף או בשימוש בכלי נשק), ניווט, סיירות, לוחמה ימית, רכיבה על סוסים וכל מה שלוחם הזדקק לו לביצוע תפקידו ; ברמת הפיקוד נדרשה גם ידיעת היסטוריה, טקטיקה ואסטרטגיה צבאית ובכדי להפוך ללוחם טוב עוד יותר, גם פילוסופיה וכדומה. בעולם המודרני מודבר באותו הדבר למעשה אך בנוסף לשימוש בנשק חם בטכנולוגיה ובאסטרטגיה מודרנית.

· סינית – המונח המתאים לתחום הינו Wu-Shu שמתורגם אף הוא לאמנות (Art) מלחמה / לחימה (בשימוש דומה למה שכתבתי על המונח האנגלי). מונח שמשתמשים בו לרוב באי דיוק מסוים הוא Gung-Fu (גונג פו / קונג פו) שמתאר מומחיות או מיומנות במקצוע מסוים (Craft), למעשה כל בעל מקצוע מומחה / אומן הוא גונג פו בתחומו. הטעות נעשתה כתוצאה מהשם שתלמידיו של ברוס לי נתנו לשיטתם כשהביאו אותה למערב (ברוס לי נשאר נאמן למורהו יאפ מן שלא הסכים כי ילמד ווין צ'ון ואילו תלמידו הראשי של ברוס לי לא הוסמך במפורש לפני מותו של ברוס ללמד ג'יט קון דו ולכן השיטה נקראה גונג פו). חשוב לציין כי יש המפרשים גונג פו כ"שליטה רוחנית", אך אני לא דוגל בפירוש זה.

· יפנית – כפי שninpo – ציין באשכול קודם, המונח המתאים לאמנות מלחמה / לחימה ביפנית הינו Bu-Gei (בניגוד לאמנות הלחימה ג'ו-ג'יטסו / Ju-Jutsu) Bu בתרגום למלחמה / לחימה ו- Gei בתרגום לאמנות (Art). [לדעתי התרגום הנכון ל- Jutsu יבוא בדמות אומנות / Craft, אבל לא סגור על זה].

· עברית – עקרונית מופיע בסעיף מספר 1, אבל השפה העברית כשפה מתחדשת תוך תרגום לא מוצלח במיוחד משתמשת במונח אומניות (Craft) לחימה בכדי לתאר את כל שיטות לוחמת הפנים אל פנים, ללא קשר לאמנות (Art) המלחמה.

ב. אמנות / אומנות / מדע (רעיון שפיתחתי) – לכל אדם ישנם כישרונות מולדים שונים ויכולת שונה לרכוש מיומנות בתחומים שונים. בספרות האקדמית בתחומים רבים קיימת הבדלה בין ה- Art וה- Science. ההבחנה (בקצרה) הינה כזאת :

· Art – ישנם אנשים שפשוט "נולדים" עם יכולת להיות אמנים (Artists) בתחום מסוים (לאו דווקא בתחומי אמנות/אומנות כגון ציור, פיסול וכו', אלא בכל תחום בחיים), לא משנה מה יעשה אדם אחר, אותם אנשים תמיד יהיו כשרונים יותר באותו התחום. אמנם ניתן ל"התאמן" ולהתעלות באותו התחום, אך עדיין היצירתיות, החדשנות, הכישרון וחופש היצירה יהיו מוגברים אצל אותם אמנים מאשר אצל אנשים אחרים.

· Craft – בדומה לאמנות (Art), גם בין בעלי המקצוע המומחים (Craft) ישנם אמנים (Artists), אך ניתן בהשקעה רבה (מי יותר ומי פחות – לפי הכישרון), לרכוש ולסגל התמקצעות בתחומים רבים ומגוונים.

· Science – את המדע / הידע השימושי שמאחורי תחומים רבים, יכול כל אחד ללמוד בדומה לאומנות (Craft), ושוב לפי הכישרון.

· דוגמאות – לדוגמא אשתמש דווקא ביכולת לנאום (בכדי להדגים כי לא מדובר דווקא באמנויות הסטנדרטיות), לאורך השנים ניתן להיתקל בנואמים מוכשרים יותר וכאלו שפחות. ללא קשר לדעות פוליטיות ניתן לבחון את הנואמים הבאים :

# אהוד אולמרט – אינו נואם מוכשר כלל וכלל, אמנם יועציו מנסים כל הזמן ללמד אותו את המדע (Science) שמאחורי הנאום (תורת הנאומים), אך עדיין זה לא עובד.

# ביבי נתניהו – הינו נואם בחסד, מכיר את כל השטיקים הקטנים (Science) בכדי ליצור נאום טוב ולכן ניתן לראות בו אומן (Craft) / מומחה מקצועי בנאומים.

# מנחם בגין – מנחם בגין לא למד את המדע (Science) שמאחורי הנאום, ופשוט נולד עם היכולת המדהימה לסחוף את הקהל אחריו, ניתן לומר שהוא חידד את נאומיו ועבד עליהם במקצועיות (Craft) אך מעל הכל הוא היה אמן (Artist) נאומים.


3. מיהו בעצם אמן הלחימה ? (רעיון שפיתחתי)

א. מתלמד הלחימה – מתאמן בתחילת (ובאמצע) דרכו מתאמן כמו רובוט מתוכנת (תוכי) וחוזר שוב ושוב על התנועות אותם המורה מדגים לו, לרוב ללא הבנה ברורה (חוץ מאשר המילים שהמורה שם מאחורי התנועה) לגביי התרגיל הספציפי. במהלך הזמן אותו מתאמן רוכש את המדע (Science) שמאחורי התנועות ויודע לבצע אותם במדויק ובדרך הטובה ביותר. אותו מתאמן מקבל בסופו של תהליך את היכולת לדעת את האיך = איך לבצע את התנועה בצורה המדעית (ביומכניקה/פיזיקה) היעילה ביותר.

ב. אומן הלחימה – לאחר אימונים רבים ושנים רבות מגיע השלב בו המתלמד הופך לאומן (Craft), הוא מתמקצע בתחום הלחימה שלו, וההבדל הגדול בינו לבין המתלמד הוא בידיעת הלמה ולא רק האיך. אומן הלחימה יודע מה עומד מאחורי כל תנועה, מדוע שינוי זווית קטן יגרור אחריו נזק גדול יותר, מדוע תזוזה זעירה של אצבעות כף הרגל על הרצפה יאפשרו הטלה חלקה יותר וכדומה. כל אדם יכול להגיע לדרגה של אומן לחימה, אך השאלה היא באיזה קצב ובכמה מאמץ (תלוי בכישרונו המולד). באמנויות הלחימה היפניות נהוג כי ההגה לדרגה של אומן לחימה מסומנת בדרגת ShoDan (חגורה שחורה דאן I). דרגה זו מסמלת אומנם כי את אומן (Craft) בלחימה = מומחה מקצועי, אך המורים היפנים מדגישים שוב ושוב כי דאן I זו רק תחילת הדרך ומשם מתחילים באמת ללמוד. למעשה ניתן לומר כי לאחר שרכשת את כל (כמובן שרוב ולא כל) הידע (Science) המקצועי בתחום, הפכת לאומן ומשם אתה יכול להתחיל בתהליך הארוך והמתיש של יצירה וחדשנות.

ג. אמן הלחימה – לא כל אחד יכול להיות אמן, יש כשרונים יותר ויש כשרונים פחות, עדיין רבים האנשים שמסוגלים לאחר שנים רבות (וכבר נתקלתי בכאלו שזה בא להם כל כך בקלות ולאחר מעט זמן יחסית, בתחומים שונים ובאמנויות הלחימה גם כן), ליצור ולחדש ולא לעבוד על תבניות מקובעות. בתחום אמנויות הלחימה לא מדובר דווקא על המצאת שיטה או תרגיל חדש, אלא על דרך מחשבה חדשנית – הדוגמא הטובה ביותר היא עבודה קרבית (שזו המהות באמנויות הלחימה אחרי הכל), במבט על אמן (Art) לחימה לעומת אומנים (Craft) או מתלמדים, נבחין בשילובים מדהימים וחדשניים, ב"יציאה מהמסגרת", בראיה אחרת על העולם הסובב ויציאה מהקיבעון הרגיל של התרגיל הספציפי מתאים למצב ספציפי (אצל מתלמדים) או עבודה טכנית מדהימה אך לא חדשנית ויוצאת מן הכלל אצל אומנים (Craft).


מקווה שתרמתי במשהו ולא עשיתי יותר מדי סלט – אם מישהו מעוניין לשאול / להאיר / להעיר, אשמח להרחיב ולהסביר את הרעיון.

· נא להתעלם מטעויות – לא היה לי כוח לערוך טקסט ארוך כל כך.
_____________________________________
エラド


נערך לאחרונה ע"י רק אמת בתאריך 18-07-2007 בשעה 17:02.
חזרה לפורום
  #8  
ישן 19-07-2007, 22:04
  רק אמת רק אמת אינו מחובר  
לשעבר מנהל פורום אומנויות לחימה | פורום גן חיות בלעז'
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 615
הבהרה:
בתגובה להודעה מספר 7 שנכתבה על ידי Rotempe שמתחילה ב "כל הכבוד על ההשקעה."

[קודם תודה...]


לעניין אמן הלחימה, רציתי להבהיר ולפתח -

כמו שניתן ללכת לחוג ציור וללמוד את הכלים הבסיסיים או לחליפין להפוך לשוליה של אמן (Artist) ציור, וללמוד ממנו במשך שנים, אך בכל זאת לא להפוך לצייר / אמן בעצמך אלא אך ורק לאחד שיודע את הטכניקה ואפילו מומחה בה (Craft man) אבל אין לו את הניצוץ ואת הדבר המדהים שגורם לך להסתכל על תמונות וציורים מסוימים ופשוט לומר ואווו.

כך גם לא כל אחד יכול להיות אמן לחימה, לא משנה כמה הוא יתאמן. יש כאלו שיעשו את זה ויש כאלו שלא.

אין שום בושה להיות אומן לחימה ולא אמן מחדש ויוצר (אין הרבה כאלו כמו שאין הרבה ציירים מדהימים).

סתם כדוגמא - גם לשם התואר הבכיר ביותר בחלק משיטות הקראטה קוראים "הנשי" בתרגום ל"רב אומן בכיר" = אומן ולא אמן = הוא מומחה ענק בתחומו אך לא בהכרח אמן.

אשמח לשמוע את דעתך (ושוב תודה, כיף לשמוע שנהנית).
_____________________________________
エラド


נערך לאחרונה ע"י רק אמת בתאריך 19-07-2007 בשעה 22:10.
חזרה לפורום
  #10  
ישן 24-07-2007, 11:11
  רק אמת רק אמת אינו מחובר  
לשעבר מנהל פורום אומנויות לחימה | פורום גן חיות בלעז'
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 615
גם קצת באיחור (סורי לא שמתי לב)
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי Rotempe שמתחילה ב "קצת באיחור אבל לא נורא"

בדוגמאת הצייר התכוונתי לכך : אותם ציירים שעבודתם מוציאה ממך (וגם ממני) את הוואווו ולא ניתן להגדירם כיוצרים יוצאי דופן הם אותם האומנים (Craft Man), שאכן יש להם טכניקת ציור מדהימה אבל הם לא חידשו שום דבר = הטכניקה הייתה קיימת אבל כשרונם והתמקצעותם בתחום מוציאה את הוואוו - אי ההמצאה של סגנון / יישום חדש של משהו קיים, בניגוד להוצאת דברים מהראש היא נקודת ההבדל.

לעומת זאת במהלך ההיסטוריה, כשנתקלים באמנים (artists) כגון מיכאלאנג'לו, רפאל, ליאונרדו דה-וינצ'י, מונה, גוגן, דאלי וכו', עצם החידוש שלהם מעיד על גדולתם (ולא רק עצם טיב היצירה) - וזהו ההבדל בין האומנות לאמנות.

גם באומנות לחימה יש שימוש ב"המצאת" דברים מהראש (בעיקר בקרבות - כמעט בכל קרב של תגובה להתקפה אתה "ממציא"), אבל עדיין גם בציור וגם באומנויות לחימה, ההבדל הוא בין שימוש בידע שכבר קיים (סגנון, טכניקה וכו') ואולי שינוי קל שלה לנסיבות, לבין המצאת דבר חדש שלא נראה עד כה (דעתי כמובן).

להת' בנתיים.
_____________________________________
エラド

חזרה לפורום
  #12  
ישן 25-07-2007, 10:27
  רק אמת רק אמת אינו מחובר  
לשעבר מנהל פורום אומנויות לחימה | פורום גן חיות בלעז'
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 615
זהו עצם העניין,
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי Rotempe שמתחילה ב "אוקי"

אמנם דה - וינצ'י, חקר ולמד המון ועל ידי כך התמקצע ושיפר את תחומו (Crafting), אבל אין ספק שהוא היה גאון ופשוט "נולד עם זה" וחידש רבות, ולכן הוא מוגדר על ידי כאמן ולא כאומן.


הגדרתי ל"להיוולד עם זה" - היא לא ממש מחוייבת המציאות, היא פשוט באה להמחיש שלא כל אחד יכול להיות אמן בכלל ואמן לחימה בפרט - שים לב כמה מעטים הם מה שאנו קוראים להם אמני לחימה, אלו שיצרו משהו חדש לגמריי בראייה חדשה לגמריי.

עדיין, זה לא חייב לבוא בדמות אמן גרנדיוזי שיצר דרך חדשה יש מאיין (אושיאבה לדוגמא), יכולים גם להיות אמנים "קטנים" שיצרו ויחדשו דבריים מזעריים ביום יום.
_____________________________________
エラド

חזרה לפורום
  #18  
ישן 24-07-2007, 18:37
  tiftaf tiftaf אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 20.07.07
הודעות: 15
מאוד אהבתי!!
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רק אמת שמתחילה ב "אמנות לחימה / אומנות לחימה, ושאר ירקות"

כל הכבוד, נהניתי מאוד לקרוא!
הדברים שכתבת מתאימים מאוד למושג של SHU-HA-RI באמנויות לחימה יפניות. זהו מונח שמתייחס לעד כמה אדם שולט בתחומו (שהוא אמנות לחימה במקרה שלנו). כמובן שיש לי עוד הרבה מאוד מה ללמוד בנושא הזה, אבל אני אנסה בכל זאת להציג את הקשר ע'פ הבנתי.
בעצם מדובר על שלוש רמות שונות של התעמקות. לצורך הדוגמא, אני אתייחס למתאמן שמתרגל קאטה מסויימת.

1. רמת SHU - ברמה זו, לומדים את החוקים והמרכיבים של התחום, כלומר המתאמן לומד את התנועות שמרכיבות את הקאטה. הלימוד הוא טכני ושטחי: רגל פה, יד שם, סיבוב אגן שמאלה, וכו'. הפוקוס הוא ב-'איך' לבצע את הקאטה, כאשר המורה הוא המודל אותו מנסה המתאמן לחקות. זו הרמה שמתאימה למה שהגדרת כ-'מתלמד'.
2. רמת HA - ברמה זו, אחרי שמבינים את החוקים ואת הבסיס, חוקרים את העקרונות והנחות היסוד. בשלב הזה, המתאמן מכיר כבר את התנועות הבודדות בקאטה - הוא מחפש מעברים, תזמונים, מרחקים וכו'. מה שמעניין עכשיו הוא ה-'למה' עושים כל דבר כמו שעושים, ומה יקרה אם משנים את הדברים האלה. זו הרמה שמתאימה ל-'אומן'.
3. רמת RI - פה כבר אין חוקים ואין הנחות יסוד. יש שליטה מוחלטת בתחום שבאה בטבעיות וללא מאמץ מודע. עבור המתאמן, קורים שני דברים במקביל: מצד אחד, רצף התנועות של הקאטה נעלם ומשאיר אחריו רק תנועה אחת, מאוחדת וזורמת ללא הפסקה. מצד שני, הקאטה הופכת להיות 'מפה' לאינסוף שינויים ווריאציות שנותנים מענה לכל דבר שיכול לקרות. זו רמת ה-'אמן'.

אשמח להערות/הארות/מחשבות על הנושא.

עינת
חזרה לפורום

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 09:37

הדף נוצר ב 0.06 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר