|
18-07-2007, 12:24
|
|
|
חבר מתאריך: 28.06.07
|
|
כמה קל להשתמט- כתבה
כתבה שפורסמה היום ב'ידיעות אחרונות' (ולא אכפת לי אם יש אותה באינטרנט, אני אוהב להעתיק! )
הדרך לקבלת פטור מהשירות בצה''ל קלה למדי ועוברת ב-2 נתיבים מרכזיים: הצהרה דתית על 'תורתו אומנותו' או הורדת פרופיל רפואי בגלל בעיות נפשיות. הרדת פרופיל בשל בעיות בריאותיות היא נתיב אפשרי נוסף אך הרבה פחות שימושי אצל המשתמטים.
כמה קל להשתחרר על סעיף נפשי כיולים להעיר 2 משתמטים מצפון הארץ: ''סיפרתי שאני חוזר בתשובה, שאי וחבריי נצליח להביא את המשיח שכ''כ חסר למדינת ישראל'' אמר אחד מהם. גם השני, שעדיין מנהל מאבק מול שטלונות הצבא, בחר לגייס את אלוהים ''סיפרתי להם שיש לנו צבא של כוח ולא צבא של אלוהים ובגלל זה אנחנו מפסידים במלחמות''.
מי שמעוניין להשתמט יכול למצוא סיוע רב באינטרנט. באתרים ובפורומים שונים לא חסרות עצות על 'הדרך המהירה לקבל פטור משירות צבאי' ומשתמטים ש''עשו זאת'' תורמים מניסיונם.
מי שבוחר בנתיב הנפשי לשחרור מצה''ל מתחיל משלב מוקדם. עוד לפני הגעתו של המשתמט ללשכת הגיוס לבדיקות הראשוניות במסגרת הצו הראשון הוא עובר דךר משרדו של פסיכיאטר פרטי שכותב לו את חוות הדעת המבוקשת תמורת כמה אלפי שקלים.
רק אז הוא מגיע, מצויד בחוות הדעת המקצועית, ללשכת הגיוס. חוות הדעת מחייבת את מפקדי הלשכה לשלוח את הצעיר לקב''ן ולפסיכיאטר שמאבחנים את המועמד. בשלב הבא מתקיים דיון של וועדה רפואית שבו נוטלים חלק נציגי אגף משאבי אנוש, רופאים צבאיים וגורמי המקצוע. שם מתקבלת ההחלטה הסופית.
הגורמים היושבים בדיוני הוועדה הרפואית מספרים על לחץ אדיר שמוטל על כתפיהם. ''גם כשיש לנו יסוד סביר מספיק להניח שחוות הדעת הפרטית הייתה פיקטיבית, קשה מאוד לקקחת אחריות על כך '' אמר אחד הגורמים. הקב''נים נמצאים בשילמה קשה- הם לא רוצים לתת יד להשתמטות, אך הם גם חושים שאם חלילה יקרה משהו לאותו חייל במהלך השירות תיפתח חקירה והאצבע המאשימה תופנה אליהם.
מסלול ההשתמטות של 'תורתו אומנותו' זוכה גם הוא לפופולריות רבה ורושם עלייה רציפה של כמעט חצי אחוז בשנה. בשנה האחרונה הגיע המספר לכדי 11% מהמתגייסים. לשם השוואה, בשנת 74 רק 2.4% מכלל שנתון הגיוס היו כלולים בהסדר, שלפיו צעירים הלומדים תורה בישיבה וזהו עיסוקם היחיד יכולים לדחות את שירותם עד לאחר גמר לימודיהם. בפועל, ההסדר מאפשר לכמעט כל גבר מהמגזר החרדי לא לשרת בצבא או לבצע שירות צבאי מקוצר של כמה חודשים.
<כאן הייתה פיסקה שהוסרה על ידי הנהלת האתר בעקבות איום בתביעה>
עבור הבנות הדתיות זה אפילו פשוט עוד יותר. כל מה שצריכה צעירה לעשות כדי לא להתגייס הוא להגיע ללשכת הגיוס ולקבל טופס שבו היא מצהירה שהיא שומרת כשרות ושומרת שבת. עליה לחתום על הטופס במעמד רב מומסך ולהחזירו ללשכת הגיוס. רק בשנה האחרונה השתחררו בנתיב זה 32% מכלל הבנות בשנתון.''
זה המשך הכתבה:
''אם לפני 20 שנה אדם שלא שרת בצבא מסיבה כלשהי היה מתבייש לספר על כך והיה מוקצה- היום זה לא המצב. חלק גדול מגיבורי הנוער לא עשו צבא- גם אם חלקם מסיבות מוצדקות- ואין להם בעיה עם זה. גם אל לחברה שהופכת אותם מוןדל לחיקוי.
התוכנית ''כוכב נולד'' למשל, היא מראה מצויינת לחברה הישראלית על גווניה. משתתפים בתוכנית בני ל העדות, הדתות והלאומים. משתתפים בה גם לא מעט שלא עשו צבא. 4 מתמודדים העונה לא שרתו בצה''ל. הם אומנם שוחררו באופן מסודר ומסיבות לגיטימיות- אך מעמדם כגיבורי תרבות מעיד בעיקר על השינוי שחל ביחס של החברה הישראלית למי שאינם עושים צבא.
קחו לדוגמא את דניאל בן חיים (20)הוא הצהיר בפני גורמיים בצוות 'כוכב נולד' כי ויתר על השירות גם בגלל שהוא חרדי. זה לא מפריע לו להופיע בתוכנית שמחללת את השבת מדי שבוע (למרות שהוא עצמו לא מוקלט בימי שישי). קרובים של משפחת בן חיים אומרים כי 'דניאל למד בישיבת היישוב ברחוב פומבדיתא בת''א, סיירת מטכ''ל של הישיבות''. לטענתם, ''הוא התגייס לצבא ושרת כחצי שנה ושוחרר בגלל בעיות בריאותיות''.
מרינה מקסימיליאן בלומין (19), הכוכבת הגדולה של התוכנית, שוחררה מצה'' מסיבותאישיות. דורון רוקח (22) ואדיר אוחייון (21) שוחררו בגלל סיבות פיזיות. 4 המתמודדים עדיין בתוכנית ולכל אחד מהם סיכוי טוב גם לזכות.
שם גדול נוסף השגיח לעולם הנוער והילדים בשנתיים האחרונות, הדוגמן והשחקן מייקל לואיס (19), גם הוא לא שרת בצה''ל. זה לא הפריע לחברת האופנה פוקס להחתים אותו כדוגמן הבית שלה, לחברת הלווין ''יס'' להחתים אותו על 'חוזה טאלנט' של 3 שנים בעלות של 750 אלף דולר ולחברת 'הוט' לבהחור בו כאחד מכוכבי האלופה.
לואיס טען בעבר בריאיון ל'ידיעותאחרונות' כי עבר צנתור ונקבע לו פרופיל 24 בגלל 'רשרוש ופעימת יתר בלב'. אבל זה לא מונע ממנו לשחק כדורסל באופן קבוע ולהקפיד על אימונים שישמרו היטב את הקוביות שבבטן.
והם לא לבד. כוכבי נוער נוספים וויתרו על המדים, או השתחררו לאחר זמן קצר: מלי לוי, מעיין קרת, אילנה ברקוביץ', בן ארצי, אסף אמדורסקי, בר רפאלי, שרית חדד, שלומי שבן, עדן הראל, איתי תורג'מן, אושרי כהן, מאיה בוסקילה, ריקי בליך ומיכאל מושונוב. חלקם השתחררו באופן מסודר ומסיבות מוצדקות לחלוטין.
אחרים, כמו הדוגמנית מעיין קרת, הודו שלא רצו לפגוע בקריירה. ''לא נראה לי נכון לעזוב הכול כדי להתגייס לשנתיים'', הסבירה קרת, ''אמרתי שאני תורמת לישראל בדוגמנות יותר מאשר אם אכין קפה לאיזה מפקד''. גם שירז טל, אנה ואורלי באומן ומור קציר תרמו יותר בדוגמנות.
בקשת מסרו בתגובה על משתתפי 'כוכב נולד' כי ''מדובר בנבחרת מגוונת של אנשים. חלק הארי של המשתתפים שרת בצבא והאחרים שוחררו מסיבות אישיות, לפי החוקים והתקנות שקבעה מדינת ישראל. 'כוכב נולד' היא תחרות כשרונות בתחום השירה- זהו הקריטריון המרכזי שלפיו המתמודדים מתקבלים לתוכנית''.
זיוה מיכאל, מנכ''ל סוכנתו יולי המייצגת את לואיס, מסרה: ''מייקל סובל מבעיה בלב שנקראת WPW. בגיל 17 הוא עבר צינתור בבית החולים שניידר. מאחר שהצנתור נכשל ובעצם לא פתר את הבעיה, מייקל קיבל שיחרור מלא מצה''ל. להבדיל מצה''ל, איגוד הכדורסל מאשר לשחקנים עם בעיית WPW לשחק, תוך הקפדה וביקורת רפואית''.
אז אם הגעתם לכאן- מה אתם אומרים?
אותי אישית פשוט מתסכל לשמוע שאנשים בונים קריירה על הגב שלי- כאילו שאני לא מת בגיל 18 לצאת מייד לאונ' ובגיל 21 כבר להכנס למעגל העבודה עם תואר ראשון ביד.
אבל זו הבעיה במדינת ישראך- תמיד יעדיפו את מייקל לואיס ע''פ רס''ן תומר בוהדנה, גם אם הראשון בחר לשים זין על המערכת ולנצל את כולנו בדרך לשם, והאחרון העדיף לתת שנים טובות מהחיים שלו ולתת את הגוף שלו בשביל המדינה.
אני אישית לדוג', כבר לא שומע את שלומי שבן, נמנע מלהאזין לכל שיר שלו ברדיו. כנ''ל מיכאל מושונוב- אני פשוט לא מרגיש שלם לקנות דיסק של אמן שמנצל אותי, והוא מנצל אותי כי אני אלך בעוד 4 חודשים לטחון את עצמי בשיריון- בזמן שהוא יהיה בפסטיבל קאן וישתה שמפנייה.
פשוט מתסכל.
|
|