לוגו אתר Fresh          

אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה

ישן 22-07-2007, 11:50
  yneta1 yneta1 אינו מחובר  

חבר מתאריך: 25.12.06
ועדה בצה"ל: הצבא לא מקצועי

http://www.nfc.co.il/Archive/003-D-...ml?tag=11-45-00

רא"ל גבי אשכנזי נכנס ללשכת הרמטכ"ל עמוס כתפיים. הפלשתינים נושפים בעורפו, אסד משמיע קולות מלחמה, ואירן ממשיכה לאיים בגרעין. אכן, האיומים הביטחוניים ניצבים עתה בראש סדר העדיפויות הלאומי, אך יחד עם זאת, אל לנו להתעלם ממשימות המטֶה הרבות הממתינות לרמטכ"ל הנכנס.

הדיון על צבא ההגנה לישראל כ"צבא העם", הוא עתיק כימי המדינה. דוד בן-גוריון ראה אז לנגד עיניו את הצורך במיצוי פוטנציאל כוח האדם הלאומי, וזאת במטרה לצמצם את הפערים הדמוגרפיים בין ישראל ושכנותיה הערביות. לשיטתו, היתה בכוחו של צה"ל היכולת לספק ביטחון, אך בד-בבד, גם לבסס מערכת אינטגרציה לליכוד שכבות העם, ולסייע למערך הקליטה.

אחרי שישים שנה, נראה שעודנה נשמעת קריאת הספק. האם בהתבסס על כל אלה, צריך צה"ל להפוך פניו, ולהיות לצבא מקצועי? או שמא עליו להמשיך ולשקף את מודל צבא העם האגדי? כקיומם של ימין ושמאל, תמיד יהיו תומכים ומתנגדים, אך אין כמו קול אובייקטיבי, פנים-מערכתי, כדי לסייע בידינו להבין טוב יותר את המציאות.
ביקורת פנימית על מקצועיות החיילים

דוח ביטחוני שנחתם באחרונה, מהווה זרקור מאיר עיניים על האיכות המקצועית של חיילי צה"ל ושוטרי ישראל בשירות חובה. אתר החדשות של "וואלה" פרסם לאחרונה ממצאי דוח חריף במיוחד, אשר נכתב על-ידי יצחק שגב, מבקר המשרד לביטחון פנים של פרויקט שח"ם, שרות חובה במשטרת ישראל.

"שוטרי החובה, המהווים כמחצית משוטרי הסיור הפועלים מטעם המשטרה, מתקשים לעמוד בתנאי לחץ, מה שמוביל למצב אבסורדי בו נאלצים השוטרים הבוגרים לטפל בצעירים - ולא באירוע שהוזעקו לטפל בו", נקבע בדוח. המסקנה המרכזית של מחבריו, קובעת כי "רוב המתגייסים שצה"ל מפנה לשירות במשטרה אינם מתאימים לתפקיד, ומחלישים את המשטרה".

המבקר, שבחן את אופי התנהלותם של שוטרי החובה, קבע כי שוטרי שח"ם מפעילים פעמים רבות שיקול דעת שגוי, "הנובע מגילם הצעיר, חוסר בגרות נפשית וחוסר ניסיון". בשל כך, הדגיש שגב, "נפגעים באופן חמור השירות לאזרח, כושר ההרתעה של המשטרה, תדמיתה ואמון הציבור בה".

הדוח מוסיף וקובע כי "איכות החיילים הנשלחים לשירות משטרתי דומה ותואמת את איכות החיילים המבצעים תפקידים דומים בצבא". והנה, מבלי שאמר דבר, אמר המבקר את הכל. מסקנותיו ביחס לשוטרי שח"ם אינה שונה ממסקנות מקבילות באשר לחיילי צה"ל. על כך לא יעיד שגב עצמו, כי אם דווקא דובר צה"ל אשר כתב בתגובה כי "איכות החיילים הנשלחים לשירות משטרתי דומה ותואמת את איכות החיילים המבצעים תפקידים דומים בצבא".

הנה כי כן, צה"ל עצמו טוען כי חייליו אינם מקצועיים דיים. בעוד הוא קורא את מסקנות הדוח, מבין את הטענות הקשות, לומד את קולות הביקורת נגד מקצועיות השוטרים המתגייסים בשירות חובה, קובע צבא ההגנה לישראל כי אין כל הבדל בין אלה לאלה. החייל המתגייס לצה"ל הוא, אכן, אותו החייל המופנה למשטרה.

למבקר היו בסוף הדברים שתי המלצות עיקריות. הראשונה: "לפעול בכל האמצעים" כדי להגדיל את תקציב המשטרה ולאפשר לה לגייס שוטרים בוגרים, המתאימים לתפקידים. דגש הדברים הינו על "מועמדים המתאימים לתפקיד". בנוסף לאלה, ממליץ שגב כי משטרת ישראל תוכל למיין בעצמה את המועמדים לשח"ם.

גיוס חובה או מיון רשות?

הדוח הביטחוני האחרון, מהווה אפוא שינוי כיוון היסטורי בדרך החשיבה הצבאית. בפעם הראשונה, קובע דוח פנימי בגלוי, כי ישנן מחלקות בהן חיילי צה"ל אינם יכולים לתפקד כראוי. נראה כי היגיון רב בדברים. אין זה מפליא שעלולות לצוץ בעיות כאשר מגייסים צעירים בני שמונה-עשרה ומקנים להם אישורי כניסה למתחמים סודיים - דבר שלא יעלה על הדעת במסגרת תפקוד השב"כ או המוסד - או כאשר נותנים לחלקם לעסוק בעבודות מטה כשהם חסרי ניסיון, וכאשר מסגרת המיונים לקורסי קצינים קפדנית הרבה פחות מבעבר.

בשיחה שקיימנו עם כמה קצינים בכירים בצה"ל, קיווינו ללמוד, ולו מעט, על נקודת מבטם באשר למקצועיות חייליהם. כמובן, לא כולם מסכימים עם המסקנה כי צבא העם אינו עוד אפקטיבי. אך יחד עם זאת, מעניין לשמוע על ניסיונם האישי. "הרבה פעמים אני מוצא עצמי מתעסק בבעיות בריאות, ת"ש, עם חיילים שלא מגיעים לשמירות, עם בעיות התנהגות חמורות - וזאת במקום לעשות עבודה מהותית", אמר אחד מהם. "אנחנו מתעסקים יותר בגננות וברדיפה אחר חיילים מאשר בייעוד הצבאי שלנו", הוא הלין.

לצד הדברים הללו, יש אומנם לומר דברים בבירור: חיילי צה"ל הם הדור הצעיר הטוב ביותר. הם מקריבים עצמם, נותנים מגופם, נפשם, כוחם. הבעיה אינה טמונה בהם. כלל וכלל לא. בזאת, אני מקבל את כל סיסמאות הציונות המוכרות. אלא שרמתם המקצועית של החיילים אולי אינה טובה מספיק.כך לדוגמה, קבעו דוחות ביקורת רבים, כולל של צה"ל עצמו, כי חיילים בני 18, העומדים במחסומים, אינם מבצעים תפקידם כראוי "בשל גילם הצעיר וחוסר הכשרתם". במסגרת זו, צוין כי רבים מהם אינם יודעים כיצד להתנהג אל מול האוכלוסיה המבוגרת. זו כמובן, אך דוגמה נוספת. האם במסגרת גיוס החובה אנו משלמים מחיר של מקצוענות?

על כך אין תשובה ברורה, ולא אנחנו כאן כדי לקבוע. ואולם, מה שברור הוא, שצה"ל אינו יכול עוד להתחמק מהתמודדות ישירה, עיקשת, מול האתגר הפנימי שלו. אחרי הכל, את מסקנות הדוח החריף כתבו אנשי ביטחון, חברי מערכת.

לא הראשונים להציע

כבר לפני ארבע שנים קבעה ועדה פנימית בצה"ל כי יש לשנות באופן דרמטי את מדיניות הגיוס ותנאי השירות של החיילים הסדירים. הוועדה שמונתה אז על-ידי ראש אכ"א, אלוף גיל רגב, ובראשה עמד ראש אכ"א לשעבר, האלוף (מיל.) גדעון שפר, קבעה כי חלק מבני ה-18 לא יגוייסו לצה"ל ויישלחו לשירות אזרחי. מנגד, הוצע: שכר חיילים בשירות חובה יועלה באופן חד. "הצבא יגייס רק את מי שהוא באמת זקוק לו כדי לא לשלם משכורות מיותרות", אמרו אז בכירים. "ההמלצה", אומר קצין בכיר בצה"ל, "היא אמיצה, נכונה ותביא להתייעלות, אבל גם תעורר בוודאי מחלוקות רבות".

אחד מחברי הוועדה צוטט אז באומרו כי "הצבא עשה תפקיד חשוב מאוד בשנות ה-50: קליטת העלייה היתה קריטית לקיום המדינה ולאינטגרציה עם העולים החדשים. מאז עברו 50 שנה, והנושא כבר אינו רלוונטי. היום צה"ל צריך להיות רק צבא שמגן על המדינה. עבור כל שאר התפקידים יש משרדי ממשלה, כמו חינוך ורווחה. זה איננו תפקידו של צה"ל".

מאז ועד היום חלפו ועברו ארבע שנים. נראה כי דווקא עכשיו, עת שינויים ומהפכות פנימיות בצה"ל, עת ניתוח לקחי מלחמה וגיבוש אסטרטגיה רחבה לעתיד, מוטלת על הרמטכ"ל, גבי אשכנזי, החובה לעסוק בנושאים שבמוקד היחסים העדינים שבין חברה וצבא. עליו לבדוק, לבחון, לגבש דעה, להסיק מסקנות. האם נאמר בלב שלם כי המצב הנוכחי משביע רצון?
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
ישן 22-07-2007, 17:17
  קגנס קגנס אינו מחובר  
מנהל

חבר מתאריך: 31.07.06
זה בולשיט אמיתי
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי yneta1 שמתחילה ב "ועדה בצה"ל: הצבא לא מקצועי"

בתור אחד שהיה בשתי המערכות יש לי כמה הערות:
1. שוטרי השח"ם שהכרתי היו ברובם בסדר גמור. חלק מהם היו ברמה אישית גבוהה יותר מרבים משוטרי הקבע. ברור ששוטרי הקבע יהיו יותר מיומנים משוטרי הקבע משום שמיומנות היא פונקציה של נסיון. שוטר קבע עם 8 שנים נסיון יהיה מיומן יותר משוטר שח"ם שחצי שנה בתפקיד אך גם משוטר קבע שהוא חצי שנה בקבע...כמו כן, בשח"ם משרתות הרבה יותר נשים בהשוואה למצב ביחידות הקרביות. מה לעשות שעובדתית נשים צעירות הן בממוצע פחות עמידות ללחצים של אירועים הכרוכים בעימותים פיזיים ו/או סכנה פיזית?
2. הבעיה העיקרית של כח האדם של משטרת ישראל היא המתנדבים ולא אנשי השח"ם. אחוז המתנדבים מקרב כלל השוטרים הוא עצום וברור שהמיומנות והיכולת (כולל הפיזית הבסיסית) של רבים מהם קרובה לאפס והם מבחינת מדים רייקים. לפני שנטפלים לשוטרי השח"ם מוטב שימצאו תחליף לשיעור המתנדבים העצום.
3. אין קשר בין המיומנות הנדרשת משוטר וזו הנדרשת מחייל. בתפקידי שיטור נדרשים סבלנות וניסיון חיים שאין בהם צורך על מנת לתפעל טנק או להסתער על יעד. הבעיה של השוטרים איננה חוסר מקצועיות מבחינת המיומנות הטכנית או הגדרת התפקיד אלא העדר שיקול דעת. וכאמור, שיקול הדעת הנדרש משוטר שונה מהותית מזה הנדרש מחייל.
ישן 22-07-2007, 21:02
  lior432 lior432 אינו מחובר  

חבר מתאריך: 14.03.07
בתגובה להודעה מספר 21 שנכתבה על ידי קגנס שמתחילה ב "לא כולם בעלי פרופיל נמוך"

אני חולק עליך בכמה נקודות: שוטר סיור/מקוף הוא לא מקצוע בעל מיומנות נמוכה. אולי לא צריך להיות פרופסור בשביל לעשות את העבודה בצורה מקצועית, אבל מניסיון של שנים בחקירות, אני יכול לומר לך שיח"ס טוב הוא נכס זהב לכל תחנה. השרשרת הפלילית מתחילה מהם, אם הם לא יידעו להבין עניין, לא יהיה להם ראש לראיות ולא תהיה להם ערמומיות רחוב, הם יכולים פשוט לעשות נזק שאי אפשר לתקן.

אני יכול לתת לך עשרות דוגמאות איך שוטרי סיור פשוט חירבנו תיקים עם ראיות טובות, ולצד השני, אני יכול לתת לך אין ספור דוגמאות איך שוטר סיור מקצוען סגר תיקים עוד לפני שחוקר התחיל את העבודה שלו.

לגבי גיוס ערבים/חרדים לשח"מ- אם הם רוצים, אני מניח שייתנו להם להתגייס לשם ללא כל בעיות מיוחדות. הבעייה העיקרית היא שהם צריכים להתגייס, ולזה הם לא מוכנים.
ישן 23-07-2007, 00:55
  קגנס קגנס אינו מחובר  
מנהל

חבר מתאריך: 31.07.06
שוטר סיור הוא מקצוע שמיומנות בו נרכשת מניסיון ויכולת טבעית
בתגובה להודעה מספר 22 שנכתבה על ידי lior432 שמתחילה ב "אני חולק עליך בכמה נקודות:..."

כלומר, ההכשרה הפורמלית של שוטר סיור היא בסופו של דבר די פשוטה ואין כאן צורך בהשכלה רחבה וכו'. העניין הוא שלצד שוטרי סיור מקצוענים ופיקחים ראיתי מספיק שוטרי סיור (שוטרי קבע רגילים) שדפקו לא רק חקירות (לזה הייתי פחות חשוף ובכל זאת נתקלתי אישית במקרה אחד שזעק לשמיים) אלא גם ובעיקר פעילויות פשוטות יותר של שמירת סדר ואכיפה פשוטה ברחוב. ברור שבגרות מוסיפה ליכולת לנהל אירועים אבל היא איננה ערובה. על כל פנים, לא הייתי מציע לשים שום שוטר סיור חדש (ובוודאי לא מתנדב או מתגייס מח"ש) לבד ברחוב ללא שיתוף פעולה צמוד עם שוטר ותיק ובעל רקורד מוצלח.
אגב, אם תרצה אספר לך כמה מקרים די מזעזעים (מבחינתי) שראיתי במשמרות הסיור. ראיתי התעמרות מטומטמת באזרחים חלשים מחד ומאידך חוסר יכולת לעמוד מול עבריינים אגרסיביים. ראיתי איך אירוע פעוט מתפתח למהומה רבתי (בחצר תחנת המרחב!) רק משום שחצי תריסר שוטרים אינם יודעים מתי להפעיל מתינות ומתי להפעיל כח סביר, ראיתי שוטר די מוצלח דווקא אבל שלא מצליח לתקשר עם חשוד (תייר) באנגלית, וכו' וכו'.
ישן 22-07-2007, 22:43
  JAVEHN JAVEHN אינו מחובר  

חבר מתאריך: 08.12.03
למעשה , זה לא כל כך פשוט
בתגובה להודעה מספר 26 שנכתבה על ידי MONOCHROME שמתחילה ב "למה מתכוון המשורר?"

יצא לי לעבוד קצת במשטרה (לא מנאייק , להיות רגוע ) , ואני קצת מכיר את הבעייתיות של הנושא .
קודם כל , נתחיל מזה שרוב שח"מיסטים הולכים למערך שדורש הכי הרבה אנשים והוא מערך הסיור .
עבודת סיור היא מאוד מסובכת , הרבה יותר מעבודה של חייל קרבי . זאת לא הגזמה , צריך לפעמים הרבה תכונות אישיות כדי לעמוד בעבודה של סייר , מול אזרחים .זאת עבודה שדורשת לפעמים הרבה עידון , תחכום , חוכמת רחוב וכיוצא בזה . משהו שגם הסיירים שמשרתים המון זמן לפעמים לא מצליחים בזה . בסך הכל זאת עבודה שגם דורשת המון עצבים והרבה ראש והחלטות של שנייה .
לפשל בעבודה כזאת זה די פשוט , כי לפעמים אין שחור ולבן בעבודת משטרה . אפילו פליטת פה מיותרת של שוטר , או החלטה לעשות ככה כשצריך אחרת (יכול להיות שזה רק אני , כי יצא לי לעבוד בתחנת משטרה בעיר בעייתית של מיעוטים) . לא משהו טריוויאלי לילד , או בחורה בת 18 .
הבעיה היא שיש שח"מיסטים שזה קצת גדול עליהם (אצלנו בתחנה עבדה אחת , בחיי , היו לה עצבים מברזל , ונראה לי שעם הזמן העסק התחיל מאוד להמאס לה) .

האיכות שצריכים פה היא לא בדיוק איכות שאפשר למדוד במבדקים שצה"ל עושה למלש"בים . עובדה שיש שח"מיסטים שמצליחים ולומדים את העסק , ויש כאלו שמחרבשים הכל.
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום

כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 21:27

הדף נוצר ב 0.06 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר