|
21-06-2007, 16:35
|
|
|
חבר מתאריך: 27.02.06
|
|
מרד אקולוגי תקדימי נגד צה"ל
לקוח מאתר גלובס:
מרד אקולוגי תקדימי נגד צה"ל: 10 אבות לבני נוער קוראים לחיילי העתיד לסרב לשרת בעיר הבה"דים
יוצאים בקמפיין שכותרתו "עיר הבה"דים - פקודת חיסול לבן שלי" * ב"עיר", שאמורה לקום עד 2011 בסמוך לרמת חובב, אמורים לשרת 11,000 חיילים * אחד האבות, רופא עיניים ואב לבן 15: "רוצים להפוך החיילים לשפני נסיונות, לראות אם יקרה להם משהו"
איתי רום
14:34 21/6/07
מרד אקולוגי תקדימי נגד צה"ל: עשרה אבות לבני נוער קוראים לחיילי העתיד לסרב לשרת בעיר הבה"דים, שאמורה לקום עד 2011 בצומת הנגב, בסמוך לרמת חובב. כך עולה מכתבת השער של מגזין G, המחולק היום למנויי "גלובס".
מדובר בהעתקת בסיסי ההדרכה הצה"ליים, שממוקמים כיום ברובם במחנה צריפין, לדרום השומם. ב"עיר", אמורים לפי התוכניות לשרת לא פחות מ-11 אלף חיילים, וביניהם מאות רבות של אנשי קבע, שיחד עם משפחותיהם, מקווים מקבלי ההחלטות, יעקרו דרומה.
show_ad()
הבסיס המתוכנן שוכן כשמונה עד עשרה קילומטרים מהמועצה התעשייתית רמת חובב. הנזק שגורמת הפליטה מרמת חובב לבריאות תושבי הסביבה נחקר זה זמן רב, ובמהלך השנים התגלו ממצאים מדאיגים. למרות זאת, החלטת הממשלה על הקמת עיר הבה"דים גובתה בתמיכתם של משרדי הבריאות, הגנת הסביבה וחיל הרפואה.
כעת, על רקע הדברים, מתארגנת קבוצת אבות לילדים העתידים לשרת בצה"ל כשעיר הבה"דים כבר תפעל, למאבק. אם יוקם הבסיס במתכונת המתוכננת, נסרב לשלוח את ילדינו לשרת באזור, הם אומרים. צה"ל, שידע בעבר קריאות לסרבנות על רקע פוליטי, משמאל ומימין, ייאלץ להידרש לקריאה שנובעת מטעמי איכות הסביבה ובריאות הציבור.
לא מתכוונים לחכות ל-2011
האבות, ביניהם גם קצינים בכירים במילואים, מסרבים בתוקף להשתמש במונח "סרבנות", בשל האסוציאציה הפוליטית הנודפת ממנו. עם זאת, סיסמת הקמפיין שלהם - "עיר הבה"דים - פקודת חיסול לבן שלי" - בוטה וחריפה, לא משאירה הרבה תהיות מה על ההורה לעשות.
הם לא מתכוונים לחכות עם המאבק עד תחילת העבודות בשטח, אלא להשיק את הקמפיין כבר עכשיו. כך, למשל, הם מתכוונים לבקר בבקו"ם עם תחילת הגיוס הקרוב, ב-12 ביולי, יחד עם סטודנטים מארגון "מגמה ירוקה", ולדבר על הנושא עם המתגייסים הנרגשים. במקביל שוקל ועד ההורים בתל אביב, התומך במאבק, לעתור לבג"ץ בשיתוף "מגמה ירוקה" .
"אנחנו רוצים שהילדים יתגייסו, שישרתו את המדינה, אבל אני אעמוד כחומה בצורה ולא אתן לילדים להגיע לעיר הבה"דים", אומר עו"ד יעקב קראוס, יו"ר ועד ההורים בתל-אביב. בנו לומד כעת בישיבת הסדר ומתכנן לבחור במסלול עתודה אקדמית - מסלול שעתיד להביא לגיוסו כשעיר הבה"דים כבר תעמוד על תלה.
"כדי שהם לא יסרבו פקודה, נחסום את האוטובוסים מלעבור. אם זה לא יעזור, והילד יצטרך לעבור - הוא יישב בכלא. אני לא אשלח אותו למקום שבו חלילה יקרה לו משהו. אני לא סומך על הצבא שיגיד לי 'זה בסדר', כשיודעים שהמקום עלול לגרום לבעיות בריאותיות. התחנכנו לתרום ולתת למדינה, וכולנו שירתנו בצבא. אני הייתי בצנחנים, ואת ילדיי חינכתי לתרום למדינה ככל שהם יכולים. קשה לנו להגיד, 'אומר לבני לסרב פקודה', אבל אני לא מאמין שמישהו מההורים ישלח את ילדו לכבשן האש".
מחקר של המרכז האפידמיולוגי בבית החולים סורוקה מצא שיעור גבוה של מומים מולדים, בעיות נשימה ובעיות אחרות בסביבות רמת חובב, אולם לא חריגה בהיקף תחלואת סרטן. ממצאי המחקר הזה משמשים את שני הצדדים: האופטימיים מובלטים על-ידי מועצת רמת חובב, הפסימיים על-ידי הירוקים.
"בשלב מסוים יהיה מאוחר מדי"
כשהאבות נשאלים על עיתויו של המאבק, לפחות ארבע שנים לפני שהחייל הראשון יחצה את הש"ג, הם מסבירים כי לתחושתם הם נמצאים כבר בדקה ה-90. "אני לא רוצה שבדיעבד נצטער ונגיד 'חבל שלא עשינו'", אומר אורי מרמור, רופא עיניים ואב לבן 15. "בשלב מסוים יהיה מאוחר מדי: יושקעו מיליארדים, ואף אחד לא יזיז את מה שכבר נבנה. עכשיו עוד לא מאוחר".
"השנה הנוכחית היא מבחינתנו הזמן לפעול", אומר ישראל גונן, בעל סוכנות לביטוח ואב לשלוש בנות, הצעירה שבהן בת 8. "לפעול משפטית וציבורית. כל אחד מאיתנו צריך להתפרנס, אבל אסור לנו להרים ידיים ולהגיד 'אין מה לעשות'. החלטנו לצאת מהאדישות, לשם שינוי, ולהגיד 'ניסינו'".
מרמור: "הגישה של המערכת היא לקחת חיילים לכמה שנים ולהפוך אותם לשפני ניסיונות - לראות אם בתום תקופת המחקר יקרה להם משהו. זה נפלא מבינתי: בתור רופא אני יכול לומר שאין כמו רפואה מונעת. אנחנו מבקשים לעשות כאן מהלך מניעתי, ולו מחמת הספק, ויש פה יותר מספק. שמענו דברים מהמדען הראשי של משרד הבריאות בתחום הסרטן, וישנו המחקר של המרכז האפידמיולוגי בסורוקה".
משרד הבריאות: "לא נאכלס אם יהיו ספקות"
בועז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, מאשר כי במצב הנוכחי עדיין לא מתקיימים התנאים המתאימים מבחינה בריאותית להפעלת עיר הבה"דים. יחד עם זאת, לדבריו, "אף אחד לא ייתן את ידו לאכלוס המקום אם לא יובטח שהוא טוב, ראוי ובטוח. אם הוא לא יהיה ראוי ונקי מבחינת התנאים הסביבתיים, לא יהיה איוש".
על יוזמת האבות אמר לב: "תמיד יכול מישהו לומר 'אני לא רוצה שהילד שלי ילך לשם'. לדעתי הם לא מדברים על בסיס מקצועי, אלא אומרים 'אם יש איזה שהוא סיכון, עדיף לא לעשות את זה'. טיעונים כאלה אפשר לטעון על כל יוזמה. אני גם איש צבא וגם אב לילדים. אני לא רוצה שיאשימו אותי אחר כך במחדל, ולכן נקבעו קריטריונים קשיחים. אם המפעלים יעמדו בכל הסטנדרטים שנקבעו, אין ספק שהסיכון הבריאותי יהיה לא רק זניח אלא בלתי קיים". צה"ל: "רמת חובב לא תגרום מפגעים בריאותיים"
ממערכת הביטחון נמסר בתגובה: "צה"ל, משרד הבריאות והמשרד לאיכות הסביבה פועלים בשיתוף פעולה להבטחת בריאותם של מי שישרתו באזור בו תוקם עיר הבה"דים. מיקומה הותנה במילוי הדרישות המקצועיות בנוגע לאיכות האוויר ברמת חובב.
"דרישות אלה מולאו, והן מבטיחות תהליך בעקבותיו איכות האוויר ברמת חובב לא תגרום למפגעים בריאותיים. צה"ל רואה בעיר הבה"דים יוזמה מבורכת וחשובה, וימשיך לבצע מעקב אחר תנאי הסביבה באזור כדי להבטיח שמירה על בריאות החיילים שישרתו במרחב".
|
|