|
21-05-2007, 19:57
|
|
|
|
חבר מתאריך: 12.05.05
|
|
1. נדמה לי שאני מבין למה חדירות הM16 טובה יותר בטווח 50 -75 מטר. הקליע (הקל יותר והמחודד יותר ובעל מאסה כוללת נמוכה יותר מזו של קלאצ', ושמשקלו מפוזר יותר על ציר האורך של הקליע) מתחיל את מעופו מתחת לקו הראיה (קו עין-מטרה) ובטיפוס כלפי מעלה, אל קו הראיה. כך שעם פגיעתו במטרה לפני טווח זה, יהיה זה בזווית מסוימת אל מישור המטרה (שבהדגמה כאן היתה לבנה מאונכת לקרקע).
אני מניח שבטווח 25 עד 75 מטרים הקליע יהיה במצב שבו הוא גם קרוב למאוזן (כיוון הכוח שיפעיל על המטרה וביחס למישור המטרה- כמעט ניצב, וזה אומר ריכוז מירבי של עוצמת הפגיעה לנקודה יחידה ללא ניתוז או החלקה על פני המטרה) וגם בעל כמות האנרגיה הרבה ביותר על פני מרחק מעופו- שהרי ככל שעובר יותר מרחק, מאבד אנרגיה.
בסך הכל, אם הנשק מאופס ל250 מטר, כוונתי היא שכאשר הקליע יהיה במסלול ניצב לחלוטין למישור המטרה, הוא כבר יאבד מספיק אנרגיה כך שלא יפיק מכך יתרון לחדירות.
2.לדעתי בכלל נושא יכולת חדירת קירות איננו חשוב. מה שחשוב הוא הבליסטיקה הסופית. קליע M16 מתנהג כמעט באקראיות מלאה בתוך תווך של בשר, ואילו קליע קלאצ', מרוב שהוא אנרגטי ובגלל צורתו וחלוקת משקלו, ישאיר תעלת נזק כמעט ישרה ולרוב תיוותר לו מספיק אנרגיה כדי להמשיך לעוף עוד אחרי יציאתו מן הגוף הראשון בו פגע ולחדור גוף נוסף (כמובן תלוי בטווח).
מי שרוצה לפגוע במטרה שמאחורי הקיר, בזבוז כדורי נק"ל אינו הדרך היעילה לעשות כך. רק לטנקים שמורה היכולת לפצח קיר ואז להשחיל דרכו פגז נוסף למטרה שמאחוריו (בוצע בששת הימים וביום הכיפורים, תבדקו במור"קים של שריון, בעיקר זירת הגולן).
3.בהמשך לנושא חדירות- קליע הM16 יאבד את רוב האנרגיה שלו בתוך הגוף הראשון אותו חדר, וזה אומר נזק מירבי למטרה, ונזק שיורי מועט. קליע הקלאץ' מתנהג הפוך בדיוק, ולמעשה, מתנהג באותו האופן של קליע מא"ג, רק עם פחות אנרגיה כוללת, כי בכל זאת קיימים הבדלי משקל, גרר הקליע וכמות אבק השריפה=מהירות לוע=אנרגיה כוללת של הקליע. (אני יודע שמבחינה מתמטית אין להשוות, אך ברמה הסכימטית נדמה לי שלקשור את הגורמים האלה אחד בשני זה כן נכון).
4.בצבא הטורקי קיים משפט בקרב החפ"שים- "קלאץ' הורג רק אם פגעת\נפגעת בלב"- זו דרך נכונה להראות את המשמעות המבצעית של התנהגות קליעי הקלאץ'.
5.אם נחזור מכאן להשוואה בין הנשקים לרגע, אני מאמין ששניהם בקטגורית הנשק האישי לחי"רניק, שניהם מיועדים לכסות טווחים דומים, ושניהם בעלי יתרונות יחסיים שונים. לכן קשה להכריע מי יותר טוב. אם משקללים אמינות בתנאי שדה, ממוצע טווחי התקלויות, מעצורים במהלך לחימה, נדמה לי שהקלאץ' ייצא מנצח, רחמנא ליצלן. (לי בכלל היה גלילון רוב הזמן, ואני כן אוהב M16, להירגע תודה).
אז למה ההבדלים ומה זה עושה?
6.ישנם הבדלים בסיסיים רבים בין גישת המתכננים הסובייטיים לבין גישת המתכננים האמריקאיים, וגם בין האמריקאים לבין המערב-אירופים. אני יודע לזהות רק מעט מבין הבדלים אלה, אך יודע למרות זאת לומר שכדאי מאוד לא לפסול לחלוטין את הגישה המזרחית.
7.הנה דוגמאות-
מה מעיק יותר על מסגרת נלחמת- פצועים או הרוגים?
האם הגיון שגורס כי על מסגרת נלחמת יעיקו יותר הפצועים שדורשים טיפול, לא יביא ליצירת נשק פוצע? או כזה שקליעו יכול לעבור ולפצוע\להזיק ליותר ממטרה יחידה?
לאן מכוונים לרוב חיילי השדה הבלתי מובחרים, אלה שמצוידים בנשק הרגיל (M16 וקלאץ')? לא יכוונו יותר למרכז מאסה ופחות לראש?
היתכן שעל פי חקר ביצועים או אולי הנחת עבודה, גורס התכנון הסובייטי שעיקר השימוש לירי מדויק ברובה סער\נשק אישי לחייל הרגלי יעשה בטווחים הקטנים מ-200 מטרים?
היתכן שהמתכננים האמריקאיים נצמדו למסורות ירי וקליעה מן הסוג של "דייווי קרוקט" והמערב הפרוע ולכן תכננו דור המשך משופר ל"רובה" (RIFLE), ולא נשק אישי לחייל השדה בקרב המודרני?
האם זו אחת הסיבות שבגינה הסדרות הראשונות של הM16 סבלו קשות מבלאי גבוה וחוסר עמידות לירי מאסיבי בסגנון מלחמת העולם השניה והלאה (בניגוד לירי ממועט ומדויק כמו זה שאמור להתבצע עם רובה-RIFLE)?
8.אין לי תשובות לשאלות האלה, הידע שלי לא מספיק, לצערי. כל מי שכן יודע, מוזמן לנגח את ההשערות שלי ולהשלים לי פערי מידע.
9.וחומר למחשבה:
נא תשומת הלב לכך שחליפת האסטרונאוטים של נאס"א דהיום לקחה מספר יסודות מהותיים של מבנה וצורה מתכנון חליפת החלל הסובייטית.
גם לכך שלמרות עליונות חותכת של ארה"ב באלקטרוניקה ומיחשוב לרוסים טילי קרקע אויר בעלי יכולות דומות או טובות יותר.
גם לכך שמטוסי הקרב הרוסיים באופן מסורתי מתמרנים טוב יותר מאלה המערביים.
ולכך שהנשקים הסובייטיים תמיד עמידים הרבה יותר מאלה המערביים, גם לשחיקה, גם לתנאי השדה וגם לחלודה(!).
ולכך שמסורת היא אצל לוחמינו שהתנסו בקרבות לקחת לשימושם מקלעים, מקלעונים, RPG, קלאצ'ים, רוב"צים. למה זה?
למה בצה"ל יש פק"ל RPG?
ולמה יש יחידות עם מקלעים מסדרת P.K.וגם R.P.D.? כי הם חרא של כלים?
ושנזכה כבר לברך "ושבו בנים לגבולם" על שלושת לוחמינו, ושמי שצריך לקנות שכל וביצים, יקנה אותם כבר וירוץ לעשות בהם שימוש.
חג מתן תורה וחג ביכורים שמח לכולם
"שבעה דברים בגולם ושבעה בחכם. חכם אינו מדבר לפני מי שהוא גדול ממנו בחכמה, ואינו נכנס לתוך דברי חברו, ואינו נבהל להשיב, שואל כהלכה ומשיב כעניין, ואומר על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון, ועל מה שלא שמע אומר לא שמעתי, ומודה על האמת. וחילופיהן בגולם.;" מסכת אבות- פרק ה', משנה ז'
|
|